Ikviens, kuru kaut mazdrusciņ interesē vēsture, māksla vai kultūra, Atēnās jutīsies kā zivs ūdenī. Visi vēstures un mākslas grāmatu attēli burtiski atdzīvojas acu priekšā. "Delfi Ceļojumi" piedāvā pašu svarīgāko vēsturisko objektu apkopojumu, kuru apmeklējumu tik tiešām nenožēlosiet.


Atēnu akropole

Foto: AFP/Scanpix

Ciemošanās Grieķijas galvaspilsētā nav iedomājama bez tur esošās Atēnu akropoles apskatīšanas, kas ir viens no slavenākajiem vēsturiskajiem apskates objektiem visā valstī. Atēnu akropole celta uz lielas klints pašā pilsētas sirdī un tajā apskatāmas tādas nozīmīgas celtnes kā Partenons, Propileji, un uzvaras dievietes Nīkes templis. Visas šeit apskatāmās celtnes ir nozīmīgi kultūras un arhitektūras pieminekļi. Akropole tika celta ap 5. gadsimtu pirms mūsu ēras, tādēļ sava garā mūža laikā tā ir ievērojami cietusi no laika zoba un cilvēka rokas. Šī vēsturiskā vieta ir atzīta par vienu no nozīmīgākajiem kultūras pieminekļiem Eiropā. Neatņemama ekskursijas sastāvdaļa ir arī Akropoles muzeja apmeklējums, kas atrodas vien 300 metru attālumā. Šeit ir apskatāmi dažādi arheoloģiskajos izrakumos atrastie priekšmeti, kas sniegs smalku ieskatu Senās Grieķijas vēsturē.

Partenons

Atēnu akropoles sastāvdaļa – viens no nozīmīgākajiem klasiskās grieķu arhitektūras pieminekļiem, kas ir izdzīvojis līdz mūsdienām. Partenons ir templis, kas veidots doriskajā stilā un ticis celts par godu dievietei Atēnai. Tempļa celtniecība sākās ap 447. gadu pirms mūsu ēras, Atēnu ziedu laikos, un kopā ar tā izgreznošanu turpinājās līdz 432. gadam pirms mūsu ēras. Partenons ir īstens Grieķijas un antīkās pasaules simbols, kura attēli ir redzami visās vēstures grāmatās.


Dionīsa teātris

Vēl viena Atēnu akropoles sastāvdaļa ar garu un bagātu vēsturi. Dionīsa brīvdabas teātris tika celts jau 6. gadsimtā pirms mūsu ēras. Savos pirmsākumos tas tika veidots no koka, tomēr starp 342. un 326. gadu pirms mūsu ēras Dionīsa teātris tika pārbūvēts, izmantojot marmoru un akmeni. Tas bija neticami liels – teātrī vienlaicīgi varēja atrasties 17 000 cilvēku. Neskatoties uz to, ka no oriģinālajām 64 sēdvietu rindām līdz mūsdienām saglabājušās 20, Dionīsa teātris joprojām ir iespaidīgs vēstures piemineklis. Šis brīvdabas teātris reiz tika izmantots, lai rīkotu svētkus par godu dievam Dionīsam, kā arī teātra mākslas sacensībās. Seno grieķu meistarība ir patiešām apbrīnojama, jo Dionīsa teātra akustika pietuvojas izcilībai pat pēc mūsdienu standartiem.

Olimpijas Zeva templis

Šīs ir Grieķijas lielākā tempļa drupas, kas savos apmēros ir tik tiešām pārsteidzošas – tempļa kolonnas ir 17 metrus augstas. Lai arī no sākotnējām 104 kolonnām pāri palikušas vairs tikai 15, Atēnu centrā esošais Olimpijas Zeva templis joprojām ir satriecošs. Šķiet neticami, bet tempļa celtniecība tika uzsākta ap 6. gadsimtu pirms mūsu ēras un dažādu likstu un līdzekļu trūkuma dēļ ilga aptuveni 700 gadus līdz pat 131. gadam mūsu ērā. Templis tika celts par godu galvenajam Olimpa dievam, Zevam. Šī tempļa ziedu un slavas laiks gan bija visai īss, jo jau mūsu ēras 3. gadsimtā to izlaupīja barbari, un pēc tam tas vairs netika atjaunots. Pēc Romas impērijas krišanas Olimpijas Zeva tempļa drupas tika izmantotas, lai iegūtu celtniecības materiālus citām pilsētas celtnēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!