Getliņu siltumnīcas  - 27
Foto: DELFI
Vieta, kuru ir vērts redzēt, noteikti ir Getliņu siltumnīcas, kurās jau kopš Ziemassvētkiem divreiz nedēļā tiek vākta oranži dzelteno tomātu raža. Trīs tūkstošos kvadrātmetru aug vairāk nekā 7000 tomātu stādu, katrs no tiem sezonā - no oktobra līdz augustam - saražo gandrīz 20 kilogramus tomātu, portālam "Delfi" ceturtdien pastāstīja "Getliņi EKO" agronoms Guntars Strauts.

Plašā siltumnīca pirmajā mirklī rada savdabīgu laboratorijas iespaidu - tomāti aug uz plauktiem, plēvē iepakotā akmensvatē, turklāt katram tomāta stādam pievienota tieva caurulīte barošanai. Getliņu tomātu stādi tiek audzēti Somijā - izdevīgāk pirkt stādus tur, jo somiem ir lētāka elektrība, līdz ar to audzēšanas izmaksas zemākas. Pārdomāts ir arī tomātu "plauktu" augstums - lai novāktu ražu, nav ne jāstiepjas, ne jāpieliecas. Kad pirmie tomātu ķekari nolasīti, tomātiem nokniebj apakšējās lapas, bet pašu stādu nolaiž nedaudz uz leju. Stublāju ar āķiem nostiprina zemāk un nākamā raža atkal ir parocīgā un ērtā augstumā.

Interesanti, ka tomātus Getliņos apputeksnē speciālas kamenes, kas Latvijā tiek ievestas no Beļģijas. Čaklie kukaiņi pārtiek no tomātu ziedputekšņiem un cukura sīrupa, stāsta Strauts. Tāpat siltumnīcā netiek izmantoti ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi. Ar tomātu kaitēkļiem cīnās speciāli ieviesti kukainīši - ērces, enkarsijas, blaktis u.t.t. Dabas sanitāri izmaksājuši tik dārgi, ka ķīmiju vairs nevar izmantot - tas būtu ekonomiski nesaprātīgs lēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!