Foto: F64
Jāņu brīvdienas klāt un laiks baudīt šiem svētkiem raksturīgos labumus. Daudzi alus brūži un siera darīnātavas aicina arī uz ekskursijām un degustācijām, kas gan jāpiesaka laikus – lai alu varētu pasniegt ideālā temperatūrā, bet siera pietiktu. Turklāt alus darītavas un sierotavas pārsvarā atrodas ārpus Rīgas, tāpēc brauciens uz brūzi būs arī lieliska iespēja pavērot Latvijas lauku ainavas un ziedu pilnās pļavas.

Alus, zirgi un gotiņas Tērvetē

Foto: DELFI

Ceļojot pa Zemgales, ko dēvē arī par Latvijas maizes klēti, plašumiem, izmantojiet iespēju paciemoties Tērvetes alus darītavā. Alus ražošana Tērvetē uzsākta 1971. gadā. 

Viesošanās laikā alus darītavā, varēsiet iepazīties ar alus tapšanas procesu un nobaudīt visas Tērvetes alus šķirnes, kā arī iegādāties uzņēmuma suvenīrus un alu.

Agrofirmā Tērvete iespējams apskatīt arī skaistos zirgaudzētavas iemītniekus, dodoties ekskursijā pie rikšotājiem. Tāpat var apskatīt arī vienu no Latvijas lielākajām govju fermām.

Biļešu cenas:

Lielfermas informatīva apskate - 4,30 eiro

Ekskursija zirgaudzētavā - 4,30 eiro

Informatīvs alus degustācijas pasākums alus darītavā - 5,50 eiro

Kopējā grupas ekskursija pa visiem trim objektiem - 12 eiro

Miestiņš Užavā

Foto: F64

Apceļojot Kurzemes skaistākās vietas pie Baltijas jūras, vērts iebraukt atspirdzināties "Užavas alus darītavā", kur būs iespēja uzzināt tās vēsturi, alus darīšanas nianses un daudz citu interesantu lietu par alu.

Darītava piedāvā ekskursijas ar degustāciju grupām, sākot no 10 cilvēkiem, bet, ja būsiet mazāk – tas nekas, jo šādas grupas varot tikt apvienotas un kopā doties uz darītavu.

Pieteikumus ekskursijām gan jāveic darba dienās no pulksten 10 līdz 17 un vismaz 7 dienas pirms vēlamā ekskursijas laika. Ekskursijas ilgums būs aptuveni 60 minūtes.

Biļetes cena vienam cilvēkam – 4 eiro. (cenā ietilpst arī alus degustācija)

Ekskursijas vasaras laikā notiek no trešdienas līdz svētdienai.

Lai pieteiktu ekskursiju, jāzvana pa tālruni 29219145

Vairāk informācijas: uzavasalus.eu

Muižas alus un siers Valmierā

Foto: LETA

Braucot uz Vidzemi, vērts iegriezties Valmiermuižā un nesteidzīgi nobaudīt saimnieku viesmīlību, slacītu ar Valmiermuižas alu. Papildus vēderpriekam, iepriekš saskaņojot, iespējams baudīt arī dažādas uzkodas – vietējos sierus, našķus, saldējumu.

20.jūnijā pie Valmiermuižas alus darītavas lieli un mazi Jāņa bērni tiek aicināti uz latvisku ielīgošanu "Saulgriezis 2015". Dienas laikā paredzēts lauku gardumu un amatnieku daiļdarbu tirdziņš, Jāņu tradīciju skola, amatnieku darbnīcas un saulgriežu tautisko deju koncerts, savukārt, vakara daļā – uguns un spēka rituāls, latvju danči un koncerts etno skaņās ar "Jauno Jāņu Orķestri" noslēgumā.

Ekskursijas alusdarītavā iespējamas katru dienu, piesakoties vismaz dienu iepriekš, pa tālruni 20264269 vai e-pastu ciemos@valmiermuiza.lv.

Ekskursijas iespējamas latviešu, angļu un krievu valodās.

Cena: 6.00 eiro (Viesu grupām mazākām par četriem cilvēkiem ekskursijas maksa ir 24 eiro)

Kazas sieri 'Bērzos'

Foto: Publicitātes foto

Saimniecība "Bērzi" specializējusies dažādu kazas sieru un kazas pienu produktu gatavošanā.

Saimniecība atrodas Vandzenes pagastā, Talsu novadā, un tajā var nogaršot dažāda veida sierus, jogurtu, kā arī sezonas jaunumu - kazas siera kūkas. Gardēži īpaši iecienījuši saimnieces Kristīnes Pilienas gatavotās svaigā kazas siera bumbiņas ar ķiplokiem. Visa produkcija ir roku darbs.

Piedāvājums pieejams tūristu grupām, apmeklējumu iepriekš piesakot.

Viesiem ir iespēja apskatīt arī dažādu šķirņu kazas. 

Cena pieaugušajam no 3 līdz 5 eiro, bērniem no piecu gadu vecuma - 2 eiro. 

Kontakti: +371 29136187, piliena@inbox.lv

Sieri, kas top muižas alus brūzī Dundagā

Foto: Shutterstock

Arī Dundagas pusē ir daudz skaista un interesanta, ko apskatīt. Ja ieplānots apskatīt krāšņo Dundagas pili, nevajadzētu paiet garām vecajam muižas alus brūzim, kas atrodas iepretim, jo tajā ir Dundagas pienotava, kur piedāvā degustēt ap 10 dažādu šķirņu sierus, piemēram, svaigo mīksto sieru un kūpināto sieru "Taizelis", kā citus svaigos mīkstos kazas un govs piena sierus. 

Ekskursija ir iepriekš jāpiesaka. 

Biļetes cena: 2 – 4 eiro

Kontakti: 29435002

Vairāk informācijas: dundagaspienotava.lv

Ģimenes sierotava, kur top Vītolbergu siers

Vītolbergu siers top zemnieku saimniecībā "Muižgaļi", kur saimnieko Andris un Vita Vītolbergi, un ražo sieru no pasterizēta, tikko slaukta piena, ko iegūst no pašu saimniecībā esošā govju ganāmpulka. Gatavošanas procesā pienam klāt tiek pievienoti tikai dabiski produkti – siera raugi un ferments, kas nodrošina augstu kvalitāti. 

Saimnieka vadītā ekskursija ražotnē un sieru degustācija patiks gan pieaugušajiem, gan bērniem, kas var uzzināt, kā rodas siers. Iepriekš gan nepieciešams pieteiktis.

Kontakti: 29274754

Zemnieku saimniecība 'Blūdži'

Foto: LETA

Latvijas laukos, skaistajā Elejā, ir siernīca, kurā var degustēt Mālkalnu ģimenes saimniecībā ražotos sierus (septiņi veidi, arī kūpināti un nogatavināti). Interesanti, ka viens no tiem ir franču siers, kas tapis sadarbībā ar franču siera meistaru Eribēru. Nelielas grupas tiek uzņemtas arī Sesavas pagasta Blūdžos (septiņu kilometru attālumā no Elejas).

Iepriekš piesakoties, tiek uzņemti gan individuālie ceļotāji, gan grupas. 

Kontakti: 27114820

Kazu dzīve Madonā

Savukārt Madonas pusē esošajā saimniecībā "Līvi" atrodams viens no lielākajiem kazu ganāmpulkiem Latvijā - ap 300 kazas. Protams, kur kazas, tur piens un siers, tāpēc saimniecībā darbojas sierotava, tajā top sešu veidu mīkstie sieri. Populārākais no tiem ir siera bumbiņas ar ķiplokiem "Labrīt", gardēžiem par prieku top sieri ar baraviku un sierāboliņa garšu.

Ekskursijas laikā var apskatīt kazu fermu un sierotavu, kā arī noklausīties saimnieku jautros stāstus. Tam seko arī sieru degustācija un citas interesantas lietas. Savukārt tie, kas ierodas ap pulksten 17, var vērot kazu slaukšanu. 

Biļešu cenas:

Grupām līdz septiņiem cilvēkiem – 10 eiro no grupas. Lielākām grupām – 1 eiro bērniem , 1,5 eiro pieaugušajiem.

Kontakti: 29180251, dace.meldere@inbox.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!