Abavas vīnogu dārzs  - 14
Foto: Privātais arhīvs
Pirms desmit un piecpadsmit gadiem vīna darītavas saimnieks Mārtiņš Barkāns, visticamāk, nemaz nevarēja iedomāties, ka 2015. gadā novāks piecu tonnu vīnogu ražu un turpinās sapņot par to, kas varbūt savulaik pat prātā neienāca. Tomēr sapņotājiem pieder pasaule, un cilvēki ar šādām dzīves kaislībām iedvesmo apkārtējos noticēt sev, tieši tāpēc aicinājām uz sarunu ģimenes vīna darītavas saimnieku Mārtiņu, lai noskaidrotu, kā mūsu platuma grādos noris vīnogu audzēšana.

No 3500 līdz 8000 vīnogām

Lai arī vairums par Abavas vīniem un vīna dārziem dzirdējuši vien pēdējos gados, izrādās, Mārtiņš ar sievu Lieni par savu vīna darītavu kala plānus un pamazām sāka tos īstenot 2007. gada rudenī kāzu ceļojuma iespaidā pa Toskānu. Ideja bijusi par pamatu lauku īpašuma iegādei Sabiles pusē, Abavas upes ielejas dienvidu nogāzes augšdaļā, kur 2010. gadā tika iestādīts vīnogu dārzs. Taču, kā jau jaunajiem censoņiem tas ir raksturīgi, tad vienmēr gribas vēl un vēl pamēģināt ko jaunu, tāpēc bez tā visa saimniecībā tiek audzētas arī upenes, avenes, zemenes, rabarberi, plūškoki, savu šķirņu ābeles un citi labumi, kas piedalās sidru un vīnu darināšanas procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!