Kāposti mums nav nekas svešs – zinām gan to, kā prāvās kāpostgalvas aug dārza vagās, gan kā no tiem pēc tam pagatavot gardus tīteņus. Bet kā aug parasto kāpostu mazie brāļi – Briseles kāposti (Brassica gemenisifera)? Labi zinām, kā tie izskatās, mēģinām iedraudzēties arī ar tiem virtuvē. Taču ir vērts arī apskatīt, kā mazie kāpostiņi izskatās, pirms tie tiek izcelti no dobēm.
Par Briseles kāpostu dzimteni tiek uzskatīta Eiropa – ne velti tie savu nosaukumu ieguvuši, pateicoties Beļģijas galvaspilsētai. Tos mēdz dēvēt arī par rožkāpostiem. Eiropā tos audzē jau kopš viduslaikiem, un vienas no lielākajām audzētājvalstīm ir Nīderlande, Vācija, Lielbritānija, kā arī Beļģija. Tā kā šis krustziežu dzimtas kultūraugs izlolots mērenajos klimatiskajos apstākļos, Briseles kāposti izaugtu arī pie mums Latvijā.
Lai Briseles kāposti pilnībā izaugtu, tiem vajadzīgas 90 līdz 180 dienas pēc iesēšanas, atkarībā no tā, cik silts un saulains ir vietā, kur tie tiek audzēti. Mazie, ēdamie kāposti parasti ir 2,5 līdz 4 centimetrus lieli un tie aug pie gariem kāpostu kātiem. Briseles kāpostu kāti izaug no 60 līdz 120 centimetru garumam.