Audumi, diegi, auklas, dvieļi – saraksts ar dažādiem produktiem, kas tiek pagatavoti no kokvilnas ir garš. Vai kādreiz esi aizdomājies, palūkojoties uz savu balto T-kreklu, no kurienes tas nācis? Visa pamatā ir rūpīgi apkopti kokvilnas krūmu lauki, no kuriem, kad mazās kokvilnas pogaļas izaugušas līdz pilnbriedam, tās rūpīgi tiek novāktas. Kā tad īsti kokvilna aug?
Kokvilnas augi (Gossypium) – krūmi – cēlušies no tropisko un subtropisko reģionu apvidus, tātad, Āfrikas, Amerikas un Indijas. Kokvilnu iegūst no četriem kokvilnas sugas kultūraugiem: parastās kokvilnas (G. hirsutum), lakstainās kokvilnas (G. herbaceum), smalkšķiedras kokvilnas (G. barbadense) un krūmu kokvilnas (G. arboreum). Pasaulē visplašāk kultivēta tiek tieši parastā kokvilna, kuru reizēm dēvē arī par Meksikas kokvilnu. Parastās kokvilnas audzēšanas rādītāji, salīdzinot ar pārējām šķirnēm, veido 90 procentus no visā pasaulē kultivētās, norādīts Cotton.org.