Abavas vīna darītava - 2
Pēdējā laikā, apmeklējot gadatirgus un izstādes, sāk šķist, ka Latvija ir īsta vīna lielvalsts. Kur vien skaties, nelielos apjomos pašu saimniecībās tiek raudzēti dažādi interesanti dzērieni. Lielākoties tie gan ir augļu un dārza ogu vīni, bet netrūkst arī īsto vīnogu vīnu, kam izejvielas augušas tepat Latvijas visai skarbajos apstākļos, tāpēc ir pat ļoti aromātiskas.

Pirmos vīnogu stādus Latvijas teritorijā audzēt izdomāja daudzu jomu pionieris hercogs Jēkabs. Arī Latvijas laikā un vēlāk padomju gados daudzu saimnieku piemājas dārziņos kopti un loloti pie mājas dienvidu sienas auga vīnogulāji, labos gados nesot daudzas, bet skābas ogas. Mūsdienās selekcija krietni pavirzījusies uz priekšu, un arī pie mums var izaudzēt saldas un pat ļoti lielas vīnogas. Tāpat kā vīna lielvalstīs, arī Latvijā populāras kļuvušas vīna degustāciju tūres un viesošanās vīna dārzos, kur kopā ar saimniekiem iespējams izstaigāt iekoptus un skaistus laukus, lai uzzinātu vairāk par ogu audzēšanu un dzērienu gatavošanu. Pirms dažiem gadiem Kurzemes vīna ceļa maršruts pat ieguva Latvijas tūrisma balvu "Veiksmīgākais jaunais tūrisma produkts"! Tagad šādi maršruti izstrādāti arī citos novados.

Latvijā ir vairāki lieli vīna dārzi – gan Sabilē, kur jau vēsturiski izveidojušās vīna darīšanas tradīcijas, gan Vārnavā, kur saimnieko pieredzes bagātais vīnogu audzēšanas speciālists Evalds Pūpols, kā arī Kroņaucē, kur aug lielogu vīnogas, Tukuma pievārtē, kur ir milzīgs un saules pieliets vīna dārzs, Rendā, kur top hercoga Jēkaba Riesling tipa vīns, Ķegumā un citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!