z/s Jāņkalni rabarberi  - 2
Foto: Privātais arhīvs
Pavasaris tā pa īstam ir iestājies tad, kad notiesāti pirmie rabarberi – mērcējot svaigos kātus cukurā, novārot pirmo klimpu zupu vai izcepot sulīgu kūku. Kamēr rabarberi pamazām spraucas no zemes un gaida pirmo tiesu mājas virtuvē, piedāvājam palūkoties un uzzināt ko vairāk par saimniecību, kurā rabarberi ir ģimenes mantojums.

Mantota nodarbošanās

Lai arī teju katra mazdārziņā atvēlēta vieta skābeno rabarberu kātu audzēšanai, ne visi ir redzējuši pamatīgu plantāciju ar rabarberu iespaidīgajam lapām un druknajiem kātiem. To, un ne tikai, var redzēt zemnieku saimniecībā ''Jāņkalni', kur rabarberu audzēšana ir mantota nodarbe. Saimniecības vadītāja Ilze Ozoliņa ''Tavs Dārzs'' atklāj, ka paši pirmsākumi rabarberu audzēšanā meklējami jau 1960. gadā. ''Tajā laikā tā bija vienīgā kultūra – samērā neliels darba ieguldījums, bet laba raža. Vectēvs bija agronoms, viņš pats selekcionēja rabarberus, un rezultātā izdevās radīt labu šķirni 'Ogre 25'. Šo kultūru lolot turpināja mans tēvs. Atceros no bērnības agros rītus, rasu un rabarberu laukus, kas sniedzās man līdz viduklim. Neteikšu, ka tās ir ļoti patīkamas atmiņas, taču par spīti tam, tagad līdzās citām kultūrām, rabarberu audzēšanu turpinām arī mēs, bērni.''

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!