Foto: Shutterstock
Kas tā būtu par vasaru, ja gandrīz katrā saviesīgā pasākumā uz galda vai veikala apmeklēšanas reizē groziņā netiktu likts vasaras ogu karalis – arbūzs (jā, arbūzs ir oga!)? Latvijā ir maz cilvēku, kuri arbūzus audzētu vairumtirdzniecības nolūkiem, bet šis stāsts nebūs par to – šoreiz gribam tev plašāk pastāstīt, kā no mazas sēkliņas izaug brangs un garšīgs arbūzs.

Šīs sulīgās ogas pirmsākumi meklējami Āfrikā, un tikai pēc tam to atpazīstamība paplašinājusies citās tuvajās valstīs, kā arī Eiropā, vēsta "NationalGeographic". Arbūzu audzēšanas un ēšanas tradīcija turpinās jau gadu tūkstošiem un šobrīd it nemaz neplāno savu ritējumu pārtraukt.

Kāpēc šī oga tika kultivēta? Lauksaimniecības pētījuma organizācijas (Agricultural Research Organization in Istrael) pārstāvis Harijs Paris skaidro, ka tas saistāms ar arbūza konsistenci – tas ir ūdeņains un ātri nebojājas, tāpēc ēģiptieši varēja tos uzglabāt ēnainās vietās ilgi jo ilgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!