Sardīnijas virtuve - 13
Sākšu šo rakstu ar vienkāršu jautājumu: "Kādā veidā vislabāk var iepazīt un nobaudīt citas valsts nacionālo virtuvi?" Visticamāk, atbilde būs: "Tas nav tūristiem pārpildīts restorāns uz galvenās ielas. Visdrīzāk to var atrast kādā, varbūt pat necilā, ēstuvītē, kur nāk ēst vietējie." Visticamāk, teiksi, ka nav nekā labāka, kā būt uzaicinātam uz pusdienām vai vakariņām vietējā ģimenē. Es pilnībā piekrītu, jo īsto, bagātīgo un labāko ēdienu receptes glabājas pie ģimenes "nonnas" (vecmāmiņas) un saudzīgi, no rokas rokā tiek nodots no paaudzes paaudzē.

Itālija, Sardīnija tai skaitā, ir unikāla ar to, ka viņiem viens no izplatītākajiem ēdināšanas veidiem ir agrotūrisms ("agriturismo" – itāliski tā apzīmē gan noteikta veida lauku tūrismu, gan ēdināšanas iestādes, kur nobaudīt labumus no vietējā klāsta). Pēdējos gados tas kļūst ar vien populārāks, jo kurš tūrists gan negrib nogaršot ko ikdienā ēd paši sardi (Sardīnijas iedzīvotāji)? Un ikviens viesmīlīgais sards grib aplaimot citus, liekot galdā pašmāju labumus un no sirds gatavotus ēdienus. Agrotūrisms ir veids kā atklāt, kur no paaudzes paaudzē pārmanto ģimenes tradīcijas ēdiena gatavošanā. Visbiežāk tajos neatradīsiet zivju ēdienus, taču Sardīnijā ir agrotūrisma vietas, kas atrodas tuvu jūrai un līdz ar to savā ēdienkartē iekļauj arī kaut ko no zivīm.

Gatavojot latviešiem ceļojuma maršrutu, vienmēr tajā iekļauju gan labākos restorānus, gan agrotūrismus konkrētajā zonā. Ne visur gatavo ļoti garšīgi, bet ir vietas, kur katrs kumosiņš izraisa sajūsmu un tiek notiesāts viss, kas atrodas uz šķīvja. Es vairāk nekā septiņu gadu laikā esmu testējusi ēdienus vairākos agrotūrismos, bet neviens neizraisīja tādu sajūsmu, lai to aprakstītu. Līdz šim… gribu jums pastāstīt, kā ēd īstens sards.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!