Mārcis Kalniņš, Mārtiņš Sirmais
Foto: Mārcis Kalniņš, Mārtiņš Sirmais
Iepazīšanos ar leģendārajiem franču vīniem sākam trīsdesmit septiņu tūkstošu pēdu augstumā, brīdi pēc reisa Rīga–Bordo pacelšanās. No visiem piedāvātajiem vīniem izvēlamies "piccolo" izmēra pudeli (187,5 ml) "Paul Sapin La Collection Bordeaux".

Kamēr aizvien vairāk Jaunās pasaules valstu piesaka sevi kā kvalitatīvu vīnu ražotājas, Francija, un īpaši Bordo, ar labiem vīniem asociējusies gadsimtiem ilgi. Domāju, ka skaidrot, kāda ir Bordo loma Eiropas vīnu rūpniecībā, ir lieki, vien piebildīšu, ka gada laikā reģionā saražo man neaptveramu vīna daudzumu – 850 miljonu pudeļu (citos avotos 930 miljonu), sākot ar vienkāršajiem "vin du table" jeb galda vīniem, līdz pasaulē dārgākajiem – "Premier Grand Cru Classé" no slavenākajām vīna darītavām kā, piemēram, "Châteaux Margaux", "Château Mouton Rothschild", u.c.

Tās, kas citiem ir parastas ceļa norādes, vīna cienītājiem vairāk atgādina etiķetes. Tik pazīstami un bieži redzēti vārdi: "Bordeaux", "Saint-Emilion", "Pomerol", "Médoc", "Graves", "Libournais", "Sauternais" un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!