'Abavas' vīna darītava
"Abavas" vīndarītava, kas atrodas pie Tukuma, netālu no Abavas upes sākuma, ir Mārtiņa un Lienes Barkānu ģimenes izveidots un attīstīts uzņēmums, kas nodarbojas ar dzērienu gatavošanu no Latvijā audzētiem augļiem un ogām.
Abavas mūsdienīgā vīna darītava ir dibināta 2010. gadā, pateicoties sekmīgai Eiropas projektu realizācijai, saimnieki iekārtojuši mūsdienīgu vīna ražotni. Salīdzinoši īsā laikā tā ieguvusi cilvēku atzinību gan Latvijā, gan arī ārzemēs. Vīnmīļi un interesenti var braukt ciemos arī uz atjaunoto vīna pagrabu, lai bez steigas malkotu dažādos dzērienus.
Starp citu, saimniekiem ir īpašs prieks par bioloģisko ābeļdārzu, kas aug līdzās vīna darītavai, no kura senajām ābeļu šķirnēm tiek iegūts lielisks izejmateriāls Abavas dzērieniem.
Vairāk informācijas pa tālruni:+371 26630022 vai info@abavas.lv.
Paralēli vīna darītavas attīstīšanai saimnieki saimniecībā pie Sabiles ir iestādījuši 3,5 hektāru lielu vīnogu dārzu, kas katru gadu tiek paplašināts. Vīna dārzs var lepoties ar plašu vīnogu šķirņu kolekciju, no kuras katru gadu tiek vākta raža un limitētā daudzumā ražots Latvijas vīnogu vīns.
Saimnieki audzē arī ābeles, rabarberus un dažādas ogas. Savukārt tūristiem no visas pasaules saimniecība kļuvusi par aktīvu galamērķi jau piecus gadus, kur iespējams nedaudz mierīgākā gaisotnē noklausīties pašu Barkānu stāstu, gan arī uzzināt daudz jauna par vīnogu audzēšanu. Protams, bez gardām degustācijām neiztikt arī šajā vietā!
Viesošanās tikai ar iepriekšēju pieteikšanos pa tālruni +371 29125518.
Saimniecība 'Mazburkas', kur atrast aptuveni 40 vīnogu šķirņu
Saimniecība "Mazburkas" atrodas Tukuma pievārtē – skaistā, ainaviskā vietā Engures novada Smārdes pagastā. Tur aktīvi darbojas saimniece Gunta Niedra ar ģimeni. Viss aizsākās 2005. gadā, bet, pakāpeniski un aktīvi rosoties, tagad Gunta iekopusi vīnogu lauku, kas stiepjas pāris hektāru plašumā.
Īpaši aktīvs laiks "Mazuburkās" ir no maija līdz novembrim, kad arī tūristiem tiek dota iespējam aplūkot saimniecību un baudīt vīna degustāciju – gan baltvīna, gan sarkanvīna. Tāpat saimniecībā var iegādāties vīnogas gardai notiesāšanai, bet vēlā rudenī tiek piedāvāta vīnogu sula.
Vēl "Mazburkas" nodarbojas arī ar aitkopību, tāpēc nesteidzīga gaisotne un īsta lauku šarma sajušana ir garantēta.
Vairāk informācijas un pieteikšanās pa tālruni +371 29149725.
Pagrabiņš, kur baudīt Līgatnes vīna darītavas labumus
Līgatnes vīna darītava atrodas gleznainajā Līgatne. Pilsēta ir slavena ar vairākām lietām, tostarp arī smilšakmens alām, kurā vienā no tām, starp citu, ierīkots arī vīna pagrabiņš.
Līgatnes vīna darītava ir Vanagu ģimenes uzņēmums, kas dibināts 2010. gadā. Ogu un augļu vīna darināšanas tradīcijas un prasmes ir vīndara ģimenes mantojums jau vairākās paaudzēs.
Ogas vīnam tiek lasītas ar rokām Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Katrs vīns tiek raudzēts un nostādināts aptuveni 12 mēnešus. Latvijas ogu un augļu vīnu konkursos ik gadu Līgatnes vīna darītava saņem godalgas par vīnu kvalitāti.
Līgatnes vīna darītava, kura 2018. gadā tika atzīta par Latvijas labāko vīna darītavu, darina apmēram 20 dažādus vīnus no vietējiem augļiem un ogām, kas tiek ar rokām lasītas Gaujas Nacionālajā parkā. Īpaši gardi ir vīni no upenēm, avenēm, rabarberiem, lācenēm, ērkšķogām, kā arī lielākās no visām ogām – ķirbja. Tiesa, arī ābolu ledus vīns ir kas īpašs – kad āboli tiek salasīti rudenī un sasalst, var veidot gardo dzērienu. Te gan jāpiebilst, ka, lai izgatavotu vienu mazu pudelīti, nepieciešams vesels maiss sasalušu ābolu.
Ja uz vīniem prāts nenesas, Līgatnes vīna darītavas meistari ir aizrautīgi arī uz citu dzērienu gatavošanu. Šobrīd tiek gatavoti dažādi liķieri un degvīns, starp kuriem īpaši jāizceļ arī klasiskā un pārbaudītā vērtība ābolu "Pārcēlājs", kas katrā lietošanas reizē pārcels uz to laimīgo krastu. Tagad "Pārcēlājam" ir arī ģimenes pieaugums – biešu degvīns, burkānu un aveņu.
Līgatnes vīna darītava ievāc arī bērzu sulu, tējas, gatavo ievārījumus, taču vīndara dēls darbojas otrā ģimenes uzņēmumā – karošu darbnīcā, kur tiek taisītas virtuvē noderīgas lietiņas no vairāk nekā 17 koku sugām, piemēram, virtuves dēlīši no bērza, karotītes no ābeles, oša, ķirša.
Vairāk informācijas meklē te.
No stāda līdz vīnam: 'Zilver' dzērienu darītava
"Zilver" dzērienu darītava ir ģimenes uzņēmums, kurā strādā visa Zilveru ģimene. Tā savu darbību uzsāka 2009. gadā, tomēr tās pirmsākumi meklējami jau agrāk, deviņdesmito gadu sākumā, kad tika izveidota z/s "Pīlādži", kas nodarbojas ar augļu koku un ogulāju stādu, kā arī ābolu un bumbieru audzēšanu.
Patlaban "Zilver dzērienu darītavā" tiek ražoti vairāk nekā 10 dažādu ogu, augļu un pat ziedu vīni. Tepat tiek ražots arī bezalkoholiskais svētku dzēriens "Rabarber", kura ražošanā netiek izmantoti konservanti. Ir atjaunots reģiona vēsturiskais dzēriens "Allažu ķimelis" un gaidāmi arvien jauni pārsteigumi, jo idejas nekad neapsīkst.
Saimniecības moto ir "no stāda līdz vīnam", kas atspoguļojas arī pārsteidzošajā produktā "Ābols gūsteknis", kas patiks tiem, kuri vēlas nobaudīt arī citus ražojumus. Tas ir pudelē izaudzēts ābols, kurš tiek apliets ar ābolu brendiju, radot interesantu dzērienu.
"Zilver" vīnotavā ir iespējams nobaudīt un iegādāties uz vietas darītos vīnus, starp kuriem noteikti atradīsiet kādu savai gaumei atbilstošu. Uzņēmums piedāvā degustācijas tūristu grupām, kurās iespējams aplūkot ražotni un vīndara pavadībā iziet visu vīna radīšanas procesu līdz pat sīkākajām detaļām.
Tas viss atrodas Siguldas novadā, viena kilometra attālumā no Siguldas uz Allažu pusi.
Smalkākas norādes un informāciju meklē te.