alus glāze

Latvijā liecības par alus brūvēšanu un baudīšanu ir tikpat senas kā mēs paši, tāpēc nav nekāds brīnums, ka šobrīd Latvijā ir vairāk nekā 50 mazie brūži un to skaits katru gadu pieaug. Vidzeme tiek uzskatīta par alus darināšanas meku, jo visvairāk alus brūži meklējami tieši šeit.

Pateicoties Rīgas alus kvartālam, kas svin savu pirmo jubileju, "Tūrisma Gidam" bija iespēja pirmajiem izmēģināt īpašo tūrisma jaunumu, kas drīzumā būs pieejams ikvienam interesentam un tiks attīstīts kā pastāvīgs tūrisma maršruts. Latvijas alus darītavu tūre vedīs uz trīs alus darītavām Vidzemē – katra no tām ar savu raksturu un alus klāstu. Tos, kuri vēlēsies atklāt bagātīgo Latvijā darītā alus pasauli, gaidīs "Valmiermuižas alus", "Malduguns" un "Raiskumietis".

Nu, tad – atsit ļipu un nobučo krūku!

Senatnes elpa un klasiska garša Valmiermuižā

Foto: Toms Norde

Valmiermuižas vārds vēstures liecībās atrodams kopš 13. un 14. gadsimta mijas, kad Valmieras pilij piederēja krogs, kurā tirgoja kungu alu. Pašos pirmsākumos Valmieras muiža atradās pils tuvumā, tomēr 17. gadsimta sākumā to pārcēla uz vietu, kur Valmiermuižas alus darītava atrodas šobrīd.

Mūsdienu "Valmiermuižas alus" vēsture aizsākās pirms aptuveni 10 gadiem un no tā brīža brūzis krietni attīstījies, tagad pulcējot vairāk nekā 100 darbinieku. Gan alus sortimentu, gan vēsturisko ēku un tās stāstu novērtē daudzi – gadā šo alus darītavu apmeklē aptuveni deviņi tūkstoši viesu.

Kā teic "Valmiermuižas alus" saimnieks Aigars Ruņģis, operā pietiek ar klasiskiem instrumentiem, un tieši tāds ir arī viņu sortiments – klasisks un smalks, koncentrējoties uz lāgera tipa alus.

Foto: Toms Norde
""Valmiermuižas alus" darītavā ikvienam mūsu viesim ir iespēja iepazīt Latvijas garšu ēdienkarti, kas veidota atbilstoši gadalaikam un lokālajiem produktiem. Ekskursija pa brūzi alus zinātāja pavadībā, alus degustācija ar atbilstošām uzkodām, kā arī pusdienas "Valmiermuižas alus" virtuvē ir veids, kā iepazīt Latvijas alus garšas vietā, kur tās ir radītas un darītas," teic Ruņģis.

Skaistas ēkas ar bagātu vēsturi meklējamas jau pie pašas alus darītavas, tostarp Valmiermuižas parks un tornītis, tomēr, ja ceļi veduši uz šo pusi, ir daudz vietu, ko apskatīt. Noteikti jāiegriežas blakus esošajā Valmierā. Tur jādodas uz vecpilsētu, kā arī jāaizčāpo līdz Vecpuišu parkam un Dzirnavu ezeriņa promenādei, kur to papildina izveidotie gājēju celiņi, strūklaka, bērnu rotaļu laukums un skulptūra ''Saules pulkstenis''. Vairāk idejas laika pavadīšanai šajā pusē atradīsi te.

Garšu rokenrols Raunas pusē

Foto: Toms Norde

"Malduguns" pastāv jau piecus gadus un trīs no tiem viņi aizvadījuši Raunas pusē. Uzņēmumā darbojas septiņi cilvēki un nelielajā alus darītavā, kur daudz kas nav elektronizēts, bet gan darīts pašu rokām, mēnesī saražo aptuveni 12 tonnas alus.

Alus darītavas piedāvājumu varētu pielīdzināt īstam garšu rokenrolam – tas ir eksperimentāls un noteikti izceļas uz pārējo fona. Dzērienu klāsts ir plašs un galvenokārt koncentrēts uz eiliem. Pirmais alus, kas vairs gan netiek ražots, bija "Rudais rudens", bet kopš tā laika saražotas aptuveni vēl 30 garšas, kas katra prot pārsteigt.

Foto: DELFI

Vai esi baudījis, piemēram, ķiploku vai biešu un burkānu alu? Lūk, tava iespēja! Tomēr, kā teic saimnieks, iecienītākais un pārdotākais ir "Cilpa".

Ievērības vērti ir ne tikai dažādie interesantie nosaukumi, kas raksturo katru garšu vai sajūtas, baudot alu, bet arī etiķete. Ar dažiem izņēmumiem katru no etiķetēm gatavojis cits mākslinieks. Savas eksperimentālās dabas un dažādo garšu dēļ "Malduguns" ir zināmi arī ārpus mūsu valsts robežām.

""Malduguns" alus darītava tapa kā rezultāts mūsu aizrautībai ar alu. Mūsu ikdiena ir dažāda tipa eili, tomēr būtiski ir arī eksperimenti ar visdažādākajām garšām. Bez ierastākiem alus stiliem mums ir alus, kuru sastāvā ir ķiploki, raudzēta bērzu sula, čili pipari. Mēs meklējam jauno Latvijas garšu. "Malduguns" alus ir garšpilns piedzīvojums, ko aicinām atklāt Latvijas alus tūrē," stāsta "Malduguns" aldaris Krišjānis Zeļģis.

Runājot par ekskursiju pa Raunu, skaistu vietu šajā pusē netrūkst. Ievērības cienīgs ir Raunas vēsturiskais centrs, dažādi dabas objekti, tostarp Velnala, Raunas Staburags un Tanīsa kalns, kā arī dažādas vēstures izzināšanas iespējas muzejos. Vairāk par atpūtas piedāvājumu Raunā lasi te.

Ģimeniskā labumu darītava Raiskumā

Foto: Toms Norde

"Raiskumietis" savu stāstu aizsāka 2015. gadā. Tas ir ģimenes uzņēmums, un ikdienā šajā Raiskuma pusē meklējamajā brūzī darbojas pieci cilvēki. "Raiskumietis" nav tikai alus darītava. To var dēvēt par labumu darītavu, jo tur ne vien tiek brūvēts gardais padzēriens, bet arī cepta maize un cepumi, kā arī kūpināta gaļa. Īsta smaržu un garšu buķete.

Ja runājam par alu, gadā uzņēmums saražo teju 90 tonnas alus, kas iedalāmas trīs šķirnēs – gaišais, tumšais un ķiršu. Brūzīša saimnieki teic, ka pie viņiem iespējams nobaudīt īstu lauku alu, jo "Raiskumieša" alus galvenokārt ir roku darbs, un šis alus ir dzīvs.

Foto: Toms Norde
"Mums ir svarīgi atklāt reģiona garšas pēc iespējas plašākam alus baudītāju lokam – tieši tāpēc mēs veltām savus spēkus ne tikai alus brūvēšanai, bet arī senā maizes krāsnī cepam sātīgu Latvijas maizi un uz vietas arī kūpinām gaļu. Tās ir klasiskas garšas, kuras papildina viena otru, un to visu iespējams nobaudīt, ciemojoties mūsu alus darītavā," rezumē Donāts Čudorāns no alus brūža "Raiskumietis".

Kas vēl šajā pusē ir ievērības vērts? Raiskuma pagastā meklējama elegantā Ungurmuiža, kur jau 18. gadsimtā auguši lauru, citronu un apelsīnu koki, kā arī iespējams aizbraukt uz Ķūķu klintīm, kas ir Latvijā augstākais devona iežu atsegums. Skaista atpūta garantēta!

Atgādinām, ka pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga veselībai.

Latvijas alus tūre būs paredzēta interesentu grupām no pieciem līdz 15 cilvēkiem. Latvijas alus tūres tiek organizētas ar iepriekšēju pieteikšanos pēc individuāla pasūtījuma, vienojoties pa tālruni +371 20264269 vai info@valmiermuiza.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!