Foto: Publicitātes attēli

No 4. līdz 6. maijam visā Latvijā 129 saimniecības atvērs savas durvis akcijai "Atvērtās dienas laukos" un aicinās ciemos. Ko būs iespējams apskatīt un kāpēc vērts doties?

"Atvērtās dienas laukos" ir lauku apceļošanas un iepazīšanas pasākums, kas jau kļuvis par tradīciju – iesākt vasaras tūrisma un ražošanas sezonu ar plaši atvērtām durvīm, aicinot visus interesentus, klientus, kaimiņus un vienkārši zinātkāros uz saimniecībām, lai iepazīstinātu ar bagātīgo piedāvājumu, ko var ieraudzīt, nogaršot, sadzirdēt un sajust laukos, "Tūrisma Gidam" pastāstīja "Lauku ceļotājs" pārstāve Anna Palelione.

Akcijas mērķis ir popularizēt,laukos audzētus, ražotus, gatavotus produktus, pakalpojumus, kā arī ieinteresēt iedzīvotājus iepazīt lauku dzīvi.

Kā katru gadu šajās dienās akcijas dalībnieki piedāvās daudzveidīgu programmu ikviena interesei. Saimnieki aicina izzinošās un izklaidējošās ekskursijās, iemēģināt roku dažādās meistarklasēs apgūstot amatus, piedalīties spēlēs un rotaļās, izzināt dažādus ražošanas procesus, nogaršot un iegādāties produkciju,kā arī iepazīties uzņēmīgiem cilvēkiem laukos. Organizatori iesaka izmantot iespēju pirms vasaras ceļošanas trakuma doties uz laukiem vairāku dienu braucienos, jo akcijas laikā draudzīgus piedāvājumus sarūpējušas arī lauku naktsmītnes – izdevīgas cenas, bonusiņus un papildu izklaides iespējas, pastāstīja Palelione.

Amatnieki piedāvā vērot vai gūt pirmās prasmes kādā vērtīgā amatā. Piemēram, "Anima Candeles" piedāvās izliet savu vaska sveci, kalējs Dainis Mežancis piedāvās gūt pirmās iemaņas kalšanā, "Saules ceplis" veidot savu spēka trauku no māla. Radošajā darbnīcā "Radada" varēs veidot košas apdrukas uz drēbēm, "Saules koks" piedāvās izgatavot no koka savu koka soliņu, gaļas dēlīti, putnu būrīti, telefona turētāju, ziņojuma dēli, sāls trauku un rotataļlietas. Savukārt "Puralāde" piedāvās piedalīties vilnas vērpšanas meistarklasē.

Foto: Publicitātes attēli

Pavasaris laukos ir mazuļu laiks – atskrējuši jēriņi, kazlēni, pīlēni, zosulēni, cālēni un daudzi citi astaiņi un kustoņi. Trušu audzēšanas saimniecībā "Mežiņi" kopā ar savām māmiņām pavasara saulīti bauda trusīši, cālēni un citi mazuļi. Mini zoo "Priedītes" ciemos gaida trusīši, kazlēni, kumeļi, teliņi un cālēni, savukārt saimniecībā "Vilciņos" varēsiet uzzināt, kā notiek olu savākšana, inkubēšana un kas notiek, kad no olas izšķiļas cālis. Murkšķu audzētava piedāvā katram iepazīties ar murkšķi un tos pabarot.

Foto: Publicitātes attēli

Kultūras un vēstures draugus gaida ciemos vairākas pilis un muižas, muzeji, privātās kolekcijas un industriālā mantojuma vietas, piemēram, Jaunpils ūdensdzirnavās katrs apmeklētājs varēs iepazīties ar dzirnavām un tajās notiekošajiem procesiem, graudkopību muižu laikos un mūsdienās. Savukārt "Muižas istabas" piedāvās iepazīties ar seno lietu kolekcionāru Artūru Lāci un daļu no viņa kolekcijas – dažādu gadu gājuma spēkratiem, vēsturiskiem priekšmetiem, kā arī ielūkoties "Kroņvircavas muižas" vēsturē.

Ieskats dzērienu tapšanā. Ciemos gaida 16 saimniecības, kas darina dažādus dzērienus. Akcijas ‬ laikā būs iespēja uzzināt, kā top dažādi dzērieni – kā darina alu, vīnu, sidru, šmakovku, dažādus citus stipros dzērienu, arī sulas un limonādes. Būs iespēja ielūkoties, kā top šie dzērieni, nogaršot un iegādāties.

Foto: Publicitātes attēli

Tiem, kas vēlas uzzināt, kā tiek cepta maize, akcijas dienā jādodas uz lauku sētu "Caunītes" Ozolnieku novadā, kā arī maizes ceptuvēm "Tērvetes maize" un "Cēsu maize", jo tieši šajās vietās varēs cept un baudīt pašceptu maizīti.

Foto: Publicitātes attēli

Pavisam interesantus piedāvājumus sarūpējušas suitu sievas, no kurām varēs mācīties pareizi apģērbties suitu tautas tērpā, "Bieles" aicina piedalīties bezmaksas auto ekskursijā pa Ļaudonas pagastu, vides gida pavadībā būs iespēja izstaigāt gleznaino Cecīļu dabas taku ar radošajām aktivitātēm, bet "Rūsa vējā" dāvās iespēju izbraukt ar retro mopēdu vai pavizināties blakusvāğī. Savukārt Straupes tirdziņā vietējā stāstnieka pavadībā varēs baudīt kafiju, kūku un stāstus par Straupes zirgu pastu. Apmeklētājiem būs iespēja aplūkot Latvijā vienu no lielākajām sertificētās sēklas ražotājiem – z/s "Kotiņi", kur gida pavadībā varēs iepazīties ar pārtikas, sēklas un lopbarības ražošanas procesiem.

Kāpēc doties uz laukiem šajās dienās?

Pirmkārt, akcijas dienās saimnieki piedāvā atlaides, īpaši sagatavotus pasākumus un programmas. Akcijas laikā saimniecības pie sevis rīko izzinošas ekskursijas, koncertus, spēles un rotaļas, gardumu degustācijas, tirgošanos par izdevīgākām cenām. Par godu Latvijas valsts svētkiem vairākās "Atvērto dienu" saimniecībās tiks svinēti "Baltā galdauta svētki".

Otrkārt, tā ir unikāla iespēja paviesoties pie tādiem saimniekiem, kas ikdienā vairāk laika velta ražošanai vai arī ir sastopami ar savu produkciju tirdziņos, taču šoreiz būs mājās un gaidīs jūs – savus ciemiņus.

Treškārt, nevienā citā reizē tik daudz dažādu saimniecību nebūs atvērtas viesiem vienlaicīgi – tāpēc šī ir laba iespēja doties ceļojumā ar daudziem interesantiem apmeklējumiem.

No 10. līdz 12.maijam "Atvērtās dienas laukos" norisināsies arī Lietuvā. Plašāk lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!