APTOPIX_Morocco_Saffron_Photo_Gallery_06955.jpg-efb6e
Foto: AP/Scanpix/LETA
Safrāns ir viena no dārgākajām garšvielām pasaulē, par kilogramu var saņemt ap diviem tūkstošiem dolāru jeb 1800 eiro. Vērtīgo garšvielu iegūst no kaltētām safrāna krokusu drīksnām, lai iegūtu kilogramu safrāna, nepieciešami 200 tūkstoši ziedu. Safrāna krokusi aug daudzviet Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos, bet teju 90 procenti safrāna tiek iegūti Irānā, raksta "Lenta.ru".

Trauslie ziedi tiek audzēti arī citviet, piemēram, Marokā safrāna centrs ir Telivīnas pilsēta un tās apkaime. Laukus ap ciematiņiem klāj krokusi, kas novembra sākumā sāk ziedēt. Tieši šajā periodā no ziediņu sarkanajām drīksnām var iegūt safrānu, kas pēc tam ceļo uz visu pasauli.

Žurnāliste Amira El-Masaiti un fotogrāfs Mosa ab Elšami ražas laikā devās uz Askaunas ciemu Atlasa kalnos, kur kooperatīvā strādājošās zemnieces vāc purpura krāsas ziedus. Darbs sākas pēc rīta lūgšanām un nerimst līdz pat saulrietam. Pēc tam zemnieces ķeras pie drīksnu atdalīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!