Foto: Priidu Saart

Šķiet, teju ikviens dzirdējis par Sāremā, Hījumā un Roņu salu, bet Igaunija glabā vēl kādu "dārgakmeni" – Kihnu salu, kas ir lielākā Rīgas jūras līcī un septītā lielākā Igaunijā. Šī ir vieta, kur sastapties ar unikālu kultūru, iepazīt draudzīgus cilvēkus un uz brīdi aizmirst par ārpasauli, iegrimstot pilnīgi citādā dzīves ritmā.

Neparastā sala ir mājvieta unikālai 600 gadus senai Kihnu tradicionālajai kultūrai (apģērbs, valoda, mūzika un rokdarbi), kuras saknes meklējamas roņu mednieku un zvejnieku dzīvesveidā.

Kihnu salā, kur mitinās ap 700 cilvēku, valda kopienas dzīvesveids un senas paražas. Neatņemama vietējo cilvēku dzīves sastāvdaļa ir dejas un mūzikas instrumentu spēlēšana, tāpēc Kihnu salas apmeklējums būs interesants ikvienam, kuru saista igauņu kultūras mantojums, senās paražas, kas joprojām ir dzīvas, un lauku noskaņa.

Foto: Priidu Saart

Vēstures avotos minēts, ka gadsimtu griežos Kihnu vīri lielāko daļu dzīves pavadījuši jūrā, salas sadzīvi atstājot sievu ziņā, tāpēc viņas arī bijušas tās, kas sargājušas un nodevušas nākamajām paaudzēm salas kultūras tradīcijas: rokdarbus, dejas, rotaļas un mūziku. Nošķirtības dēļ Kihnu kultūra un gadsimtiem senās tradīcijas ir dzīvas vēl šodien, bet ikdienā joprojām tiek turētas cieņā senču gudrības.

Lai izdzīvotu senās tradīcijas, Kihnu salu vērts apmeklēt datumos, kas atzīmēti kā svētki tautas vai baznīcas kalendārā, piemēram, Jāņos, Katrīnas dienā vai Ziemassvētkos. Interesantu pieredzi var gūt arī tradicionālo pasākumu laikā: Reņģu pārgājiens maijā, Mājas kafejnīcu dienas jūnijā, Jūras svētki jūlijā, Dejas diena augustā un Vijoļu festivāls oktobrī.

Visu gadu iespējams apmeklēt Kihnu muzeju, kurā var uzzināt būtiskāko par salas vēsturi. Iepriekš piesakoties, meistaru vadībā var veidot rokdarbus vai baudīt folkloras ansambļa uzstāšanos. Interesentus gaida arī saimniecībā "Metsamaa", kur var iepazīties ar Kihnu salas dzīves apstākļiem un noskatīties filmas par šo vietu.

Foto: Priidu Saart

Visus, kurus interesē kultūra, "visitestonia.com" aicina apmeklēt vietējās mājsaimniecības, izbraukt ar pikapu un doties zvejā, kā arī apmeklēt bāku, no kuras paveras skats ne tikai uz visu salu, bet arī apkārt esošajām. Kā vienu no labākajiem veidiem Kihnu iepazīšanā "visitestonia.com" sauc 40 kilometrus garo apļveida maršrutu “Kihnu Reesuratas”, kas ved cauri visiem četriem salas ciemiem un iepazīstina ar salas ievērību cienīgākajiem objektiem un jūras skatiem. Maršrutu var veikt gan ar auto, gan dodoties ar kājām, taču noderēs arī velosipēds, ko var iznomāt uz salas, vai īpaši neparastā un nostalģiskā veidā – ar motociklu blakusvāģī, norādīts "visitkihnu.ee".

Nelielā sala iekļauta UNESCO mutvārdu un nemateriālā kultūras mantojuma pasaules sarakstā un 2021. gadā saņēma Eiropas "Top 100" ilgtspējīga tūrisma ("Green Destinations") galamērķa titulu.

Par citām neparastām vietām Igaunijā, ko iekļaut savā galamērķu sarakstā nākamreiz dodoties uz Igauniju, lasi rakstā "Neatklātā Igaunija. Iespaidīgas un mazāk zināmas vietas īsam ceļojumam uz kaimiņzemi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!