Foto: Kārlis Buškevics
Dabas fotogrāfs Kārlis Buškevics jūlijā devās ģimenes atpūtas braucienā, apskatot vēl neredzētas vietas un iepazīstinot bērnus ar Latvijas dabas skaistumu. Vai tiešām nepieciešama sava personīgā automašīna, lai dotos vairāku dienu izbraucienā? Kārlis dalās savā pieredzē, apceļojot Vidzemi ar nomas auto un iesaka, ko apskatīt šajā pusē.

Atrast piemērotāko automašīnu


"Kamēr mana automašīna bija apkopē, nolēmu izmēģināt, kā tas ir – ceļot ar nomas auto. Ikdienā pārvietojos ar "BMW X5", tāpēc izvēlējos līdzīgu apvidus auto – "Toyota Land Cruiser", ko iznomāju "Avis". Manai ģimenei svarīgākais kritērijs automašīnas izvēlē bija izmērs – tajā jāpietiek vietas gan mums četriem, gan visām mantām," stāsta Kārlis.

Citām ģimenēm, kas apsver domu iznomāt automašīnu garākiem izbraucieniem, Kārlis iesaka izsvērt, cik daudz un kādas mantas būs nepieciešams ņemt līdzi. Piemēram, ja līdzi jāņem bērnu ratiņi, tūrisma inventārs vai velosipēdi, ērtāk būs izvēlēties automašīnu ar lielāku bagāžnieku. Savukārt, ja ceļojat divatā bez lielām mantām un nav plānots braukt pa bezceļiem, tad derēs arī mazs, kompakts pilsētas auto.

Foto: Kārlis Buškevics

Kā ceļot ar maziem bērniem?


"Mūsu pirmais garais ģimenes brauciens ar automašīnu bija uz Tatru kalniem Polijā. Tajā brīdī dēlam bija pieci gadi, taču meitai vien pusotrs. Šajā braucienā guvām vērtīgas atziņas, kas tagad noder turpmākajos braucienos. Jāņem vērā, ka, ceļojot ar bērniem, nepieciešams regulāri apstāties, lai atvases var izkustēties. Tāpat jāpadomā ne tikai par aktivitātēm ārpus automašīnas, bet arī izklaidēm automašīnā," iesaka Kārlis.
Foto: Kārlis Buškevics

Maršruta izvēle


Kārlis izvēlējās maršrutu Rīga – SalacgrīvaAinaži – Rīga, jo nekad nebija braucis uz Ainažiem gar jūras krastu. Ceļš esot bijis pārsteigumiem pilns – Veczemju klintis, Randu pļavas, Ķurmraga bāka, elpu aizraujošas ainavas un viļņi, kas skalojās teju pie automašīnas riteņiem.

Uzkāpt uz koka kuģa un sajust jūru Veczemju klintīs


Pa ceļam uz Veczemju klintīm Kārlis ar ģimeni piestāja Minhauzena muzejā. Muzeja āra teritorijā ir dažādi apskates objekti, taču bērni sevišķi novērtēs koka atrakciju kuģi. Autovadītāji, kuri kaut reizi braukuši Salacgrīvas virzienā, noteikti būs pamanījuši šosejas labajā pusē pretī Minhauzena muzejam lielo alus kausu – no muzeja līdz kausam jāiet aptuveni kilometrs. Vēl muzeja teritorijā ir dabas takas, kas izveidotas dažādām sagatavotības pakāpēm. Garākā taka ir 4,3 kilometri un aizved līdz pat jūrai.


"Savukārt Veczemju klintis noteikti ir vieta, kur ne tikai uzņemt skaistas fotogrāfijas, bet arī baudīt mieru, paplunčāt kājas un ieklausīties jūras šalkoņā. Sevišķi skaisti šeit ir saulrieta laikā," stāsta Kārlis.

Ieraudzīt klejojošo bāku un sastapt govis saulrietā


Ceļā no Salacgrīvas uz Ainažiem Kārlis ar ģimeni plānoja apskatīt Randu pļavas, Ķurmraga bāku, Ainažu Ziemeļu molu un Ainažu jūrskolas muzeju. Pie bākas nevar piebraukt ar automašīnu, tāpēc līdz tai jāmēro pusotrs kilometrs ar kājām, ejot gar jūras krastu. Bāka pēdējās piecas desmitgades bijusi kustībā – kas zina, kur tā būs pēc vēl 50 gadiem.


"Vidzemes piekrastes iedvesmoti, pirmās dienas vakaru noslēdzām ar Randu pļavu apmeklējumu. Pļavas taka ved uz putnu novērošanas torni un kāpu. Atpakaļceļā no skatu torņa sieva ar bērniem nolēma doties uz mašīnu ātrāk par mani. Idilli satricināja govju sastapšana – viņiem nācās bēgt no tām un slēpties uz laipas, līdz ierados es," smejoties stāsta Kārlis.

Foto: Kārlis Buškevics

Kurp ceļš vedīs tālāk?


Kārlis kā dabas fotogrāfs apceļojis ne tikai skaistākās vietas Latvijā, bet arī citur pasaulē. Viņš uzskata, ka Latvija ir liels dabas parks – sevišķi Latgale.


"Ja vēlas apceļot Latgali, tam jāieplāno vismaz trīs dienas. Savukārt mans jaunatklājums ir Bernāti, Nīca un Jūrmalciems, kur biju devies pēc šī ģimenes izbrauciena. Iesaku pamainīt maršrutu un Kurzemē apskatīt ne tikai Liepāju, Ventspili un Pāvilostu. Dienvidkurzemei ir Latvijai neraksturīga jūras mala. Tur rodas īstena savvaļas sajūta."

Foto: Kārlis Buškevics

Lai gūtu atvaļinājuma sajūtu, ne vienmēr vajag lidot uz tāliem galamērķiem – dažkārt pietiek vien dažas dienas apceļot Latviju, lai ieraudzītu dabas pērles, uzzinātu daudz jauna un kārtīgi atpūstos.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!