Foto: Latgales Tūrisma asociācijas arhīvs

Katru gadu augustā svētceļnieki no visas Latvijas un tuvākajām ārzemēm dodas uz Aglonu. Mazās pilsētiņas sirdī atrodas baroka stilā būvētā bazilika, kas ir nozīmīga svētvieta visai katoļu pasaulei. Taču Aglona ir interesants galamērķis arī ikdienā, kur var ļauties mierpilnai atpūtai viesmīlīgajā Latgalē.

Aglonas katoļu bazilika

Pašā centrā atrodas pilsētas lielākais lepnums – baroka stilā celtā Aglonas Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas bazilika. Mūsdienās Aglona ir kļuvusi par nozīmīgu svētvietu, bet pirmo reizi avotos, kā kristīgās kultūrvides daļa, tā ir minēta 1263. gadā. "Zināma arī leģenda par karalieni Martu, kura it kā bijusi Madelānu pilskunga meita, bet Aglonas bazilikas apvidū Madelānu pilskalns ar senpilsētu kādreiz bija ievērojams politisks un saimniecisks centrs," raksta Latgales Tūrisma asociācija.

Foto: Latgales Tūrisma asociācijas arhīvs

Sākotnēji Aglonā tika uzcelta koka baznīca, kas 1766. gadā nodega. Nodegušās baznīcas vietā 1780. gadā tika uzbūvēts jauns dievnams, kas saglabājies līdz mūsdienām. Majestātisko baziliku rotā divi gandrīz 60 metrus augsti torņi, bet tās baltie mūri saules staros laistās gluži kā pērle. Bazilikas teritorijā atrodas arī svētais avots, kas ir viens no populārākajiem un vecākajiem avotiem Latgalē.

Foto: Latgales Tūrisma asociācijas arhīvs

Kristus Karaļa kalns


Teju pašā Aglonas pievārtē ir izveidots Kristus Karaļa kalns. Tas ir plašs parks, kurā izvietotas apmēram 500 skulptūras par dažādiem Bībeles sižetiem. Skulptūru komplekss atrodas Egles ezera krastā un to ieskauj liels dekoratīvo stādu dārzs. Parku rotā ne tikai koka skulptūras un daudzveidīgi dekoratīvie augi, bet arī dīķi pāri kuriem slejas tilti.

Foto: DELFI

Aglonas maizes muzejs

Maizes muzejs ir īstā vieta, kur baudīt latgaliešu viesmīlību un iepazīt tradicionālos ēdienus. Tautas tērpā ģērbusies un tautas dziesmas dziedādama, viesus sagaida pati muzeja saimniece.

Foto: Latgales Tūrisma asociācijas arhīvs

Vija Kudiņa ir parūpējusies gan par svaigu rudzu maizi, gan smaržīgu zāļu tēju, gan ticējumiem un sakāmvārdiem par labības audzēšanu, maizes cepšanu un ēšanu. "Te var iemācīties senas rotaļas un spēles, kas saistītas ar labību un maizi. Ciemiņiem ir iespēja pagaršot maizīti, iemēģināt roku dzirnavu griešanā vai pilnas graudu sētuves turēšanā," tā Latgales Tūrisma asociācija. Dodoties uz muzeju, iepriekš jāpiesakās, lai saimniece pagūtu sagatavoties pati un pagatavot gardo sēņu zupu.

Foto: Latgales Tūrisma asociācijas arhīvs

Aglonas briežu dārzs


Netālu no Aglonas, Sekļa Daukštu pagastā, ir izveidots briežu dārzs, kurā mīt vairāk nekā 30 dambrieži. Staltos dzīvniekus var apskatīt pavisam tuvu, savukārt saimniece izstāstīs par pašiem dambriežiem un to audzēšanu. Ciemošanos dārzā ir jāpiesaka laikus.

Arendoles muiža


30 minūšu braucienā no Aglonas atrodas Arendoles muiža. Tā ir viena no arhitektoniski neparastākajām muižām Latgalē, kura līdz mūsdienām ir saglabājusies gandrīz nepārbūvēta. Tajā joprojām var apskatīt vēsturisko interjeru, kā arī divas podiņu krāsnis, kuras pārmūrētas, izmantojot 19. gadsimta podiņus. Muižā ir iekārtots arī salons, grāfienes kabinets un izveidota ekspozīcija par pils vēsturi un Latvijas brīvības cīņām.

Foto: Latgales Tūrisma asociācijas arhīvs

Skaista ir ne tikai pati muiža, bet arī tās apkārtne. Eleganto celtni ieskauj simtgadīgs parks un Dubnas upe. Arī šeit vizīti ir jāpiesaka savlaicīgi.

Rakstam tika izmantota informācija no "Latgale Travel" un "Aglona Travel".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!