Foto: Jurita mini zoo arhīvs
Latvijā ir daudz mini zoo un dzīvnieku sētas, kurās samīļot un pabarot dažādus zvēriņus – gan mājdzīvniekus, gan eksotiskākas radības. Šoreiz aplūkosim, kur braukt lūkot dažnedažādus dzīvniekus Latgales un Sēlijas pusē.

"Alpaku sala"

"Alpaku sala" Bebrenes pagasta "Dzīparos" ir alpaku audzētava ar Latvijas mērogā ievērojamu alpaku saimi, kas nodarbojas huacaya šķirnes alpaku audzēšanu un pavairošanu. Tikšanās laiks ar dzīvniekiem ir apmēram 60–90 minūtes; iegādei pieejami izstrādājumi no alpakas vilnas, piemēram, cimdi, cepures, šalles.

Aglonas briežu dārzs

Aglonā izveidots neliels briežu dārzs, kurā mīt vairāk nekā 30 Dāvida brieži, staltbrieži un dambrieži. Šeit viesojoties uzzināsi no briežu saimnieces par dzīvniekiem un to audzēšanu. Brieži aplūkojami ne tikai aiz sētas, bet arī tuvumā.

Mini zoo "Rozīte"

Eksotisko putnu un pundurdzīvnieku privātā kolekcija ar apmēram 200 dažādām dzīvnieku sugām sastopama mini zoo "Rozīte" Audriņu pagasta "Skredeļos". Bez dzīvniekiem te vēl aplūkojamas saimnieka būvētas vējdzirnavas, ir piknika vieta un bērnu spēļu laukums.

Rančo "Ozolmājas"

Balvu novada Kārkliniekos astoņu hektāru platībā dzīvojas dažādi dzīvnieki, kurus apmeklētāji var samīļot un paglaudīt. Te var sastapt kamieļus, govis ar milzu ragiem, ponijus, mini ēzelīšus, dažādas kazu šķirnes un kalnu aitas, ķengurus, maras, dzeloņcūkas un pundurcūkas, emu, nandu un citus putnus. Ciemošanās aptuvenais ilgums ir pusotra stunda.

Foto: Ozolmājas arhīvs

Baložu sēta


Lauku viensētā "Grunduļos" Berezovkā Līdumnieku pagastā var iejusties lauku sētas noskaņās, satikties ar mājdzīvniekiem un saimnieku lolojumu un lepnumu – lielu baložu saimi, kuru veido ap 30 mājas dekoratīvo baložu šķirnes. Te viesojoties var vērot putnus ikdienas dzīvē, baudīt to lidojumu, uzzināt interesantus faktus par baložu dzīvi un paradumiem. Lauku sētā iekārtota ugunskura vieta, kur var sarīkot pikniku.

Mini zoo "Raptors Park"


Mini zoo "Raptors park" atrodas Demenes pagastā un piemērots gan atpūtai, gan pastaigai, gan dažādu dzīvnieku un putnu satikšanai. Te dzīvo dažādas eksotisko putnu sugas, piemēram, retas pūces, strausi, fazāni, arī dambrieži, zirgi un poniji, ar kuriem var pavizināties. Parkā ir atpūtas vieta un bērnu batuts ar slidkalniņu.

Briežu dārzs "Mežsētas"


Rugāju pagastā Sileniekos atrodas viena no pirmajām briežu audzēšanas saimniecībām "Mežsētas". Te apmēram 200 hektāru platībā ganās vairāk nekā 300 dzīvnieki. Līdzās briežiem te dzīvo arī stirnas un meža cūkas. Mazos mīlīgos stirnu buciņus var pabarot ar graudiem un burkāniem.

Mini zoo "Akati"


Robežnieku pagastā Akatos atrodas mini zoo "Akati", kas kā bioloģiskā saimniecība dibināta pirms vairāk nekā 30 gadiem, bet ar laiku uzsāka netradicionālās lauksaimniecības darbības virzienu, iegādājoties Āfrikas strausu mazuļus, tā kļūstot par mini zoodārzu. Te pieejamas ekskursijas un apskatāmi gan eksotiski putni, gan mājdzīvnieki.

Mini zoo "JuRita"


Mini zoo "JuRita" Naujenes pagasta Eglītē ir atpūtas vieta ģimenēm, kur iepazīties ar dažādiem dzīvniekiem: lamām, alpakām, ķenguriem, kamieļiem, dambriežiem, punduraitām, pundurkazām, ponijiem, ēzeļiem, zirgiem, trušiem un citiem dzīvniekiem.
Foto: Jurita mini zoo arhīvs

Latgales zoodārzs


Daugavpilī atrodas neliels zoodārzs, kurā mīt vairāk nekā 75 dažādu sugu tropu dzīvnieki, putni, abinieki, rāpuļi un zivis. Zoodārzs darbojas arī kā patversme eksotiskajiem dzīvniekiem. Bērniem ļauts paglaudīt trušus, paspēlēties ar jūras cūciņām un pabarot zivis džungļu dīķī. Notiek izglītojošas ekskursijas un tematiskās lekcijas.

Daugavpils sikspārņu centrs


Daugavpils cietoksnī mīt otra lielākā ziemojošo sikspārņu kolonija Baltijas valstīs. Apmeklētāji var piedalīties dienas un nakts ekskursijā pa cietoksni un uzzināt par sikspārņu dzīvi un ikdienu, kā arī apskatīt to mītni. Pieejama arī ekspozīcija, kas veltīta šiem lidojošajiem zīdītājiem.

Raksta tapšanā izmantotie avoti: "Latvia Travel", "Latgales tūrisma asociācijas" mājaslapa un minēto vietu mājaslapas vai sociālo tīklu konti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!