Foto: Privātais arhīvs
Lai gan augstais Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) ūdens līmenis ir uz mūžiem skatam paslēpis Staburagu, tomēr daudzi dabas dārgumi vēl aizvien ir vērojami brīžos, kad ūdens līmenis tiek nolaists zemāk. Daugavas un Pērses krasti kļūst plati, atsedzot ne tikai senus koku celmus un akmeņus, bet arī dolomīta kraujas. Arī Kokneses viduslaiku pilsdrupu pamati atklājas skatam, kaut arī vien par dažiem metriem.

Pļaviņu HES ir viena no jaudīgākajām hidroelektrostacijām Baltijā, kura pirmo reizi tika iedarbināta 1965. gadā. Tās būvniecības process, kura laikā tika appludinātas plašas teritorijas, radīja neatgriezeniskus dabas un kultūrvēsturiskā mantojuma zaudējumus. Zem ūdens palika Staburags, dolomīta kraujas, ūdenskritums Pērses upes lejtecē, kā arī daudzi citi dabas dārgumi. Pļaviņu HES Kokneses ainavu izmainīja uz visiem laikiem, taču ik pa laikam ūdens līmenis tiek samazināts, atsedzot brīnumainus skatus. Tik ļoti pazemināts ūdens līmenis kā pašlaik novērojams reti.

Jā, mēs vairs neredzēsim Staburagu, bet Kokneses viduslaiku pilsdrupas vairs nekad majestātiski nepacelsies 40 metrus virs Daugavas un Pērses sateces, tomēr arvien varam aplūkot dabas dažādību, ko ikdienā paslēpj varenie ūdeņi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!