Foto: Privātais arhīvs

Dānijas galvaspilsēta Kopenhāgena 2022. gadā tika atzīta par 10. dārgāko pilsētu pasaulē. To izjutām uz savas ādas – ticiet, tā patiešām ir! Bet tajā pat laikā pilsēta piedāvā dažādus superīgus knifus, kuri viesošanos šajā pilsētā padara ērtu. Dānijas galvaspilsēta ir sakopta, moderna, lieliem un maziem ceļotājiem draudzīga. Te dzīvo laimīgi ļaudis, to var redzēt.

Biļetes Rīga-Kopenhāgena-Rīga nopirkām "airBaltic" novembra izpārdošanā par 55 eiro vienai personai. Pilsētā nolēmām pavadīt trīs pilnas dienas. Pirmais, ko iegādājāmies, ierodoties Kopenhāgenā, bija 72 stundu "CPH Card", kas bez maksas ļauj apmeklēt vairāk nekā 80 tūrisma objektus pilsētā un nedaudz ārpus tās, kā arī neierobežotā daudzumā izmantot sabiedrisko transportu. "CPH Card" biļetes cena ir 113 eiro, bet tajā iekļautas tiešām ļoti daudzas apskates vietas – teju visas, ko vēlējāmies piedzīvot. Iesaku lejupielādēt aplikāciju "CPH Card", jo ar tās palīdzību var ātri un ērti atrast visus sev tuvumā esošos apskates objektus, to darba laikus, kā arī iepazīties ar noderīgu informāciju. Esmu sajūsmā par šo vietni – tūristiem ļoti noderīgs rīks.

Foto: Privātais arhīvs

Kopenhāgenā ieradāmies ļoti agri, īsi pēc pulksten astoņiem no rīta. Mūsu pirmā pieturvieta bija kafejnīca, kurā par nepilniem deviņiem eiro tikām pie kruasāna un karsta kapučīno. Tā kā "Booking" atrastajā dzīvoklīti varējām piereģistrēties tikai pēcpusdienā, meklējām vietu, kur uz pāris stundām atstāt savus koferus. Izrādās, ka tādu mantu glabātuvju Kopenhāgenā ir diezgan daudz. Viena atradās kādā suvenīru bodē pavisam netālu no mums. Par pieciem eiro te var atstāt savu somu uz 24 stundām, bet atkal – vajadzīga aplikācija ("Bounce Luggage Storage"). Jāatceras vien, ka ne visas šīs bodītes strādā visu diennakti. Ja ir vēlme tikt pie somas ātrāk nekā pēc diennakts, par to ir jāvienojas.

Kad nu paēdušas un no liekajām mantām atbrīvojušās, laiks iepazīt moderno Dānijas galvaspilsētu! Sākumā devāmies apskatīt Ginesa pasaules rekordu muzeju. Garākais vīrietis, īsākā dāma, aptetovētākais cilvēks, dārgākā izsolē pārdotā kleita. Un vēl, un vēl.. Kāds vīrs, piemēram, dzīves laikā apēda astoņas tonnas metāla: 18 velosipēdus, divas gultas, 15 iepirkumu ratiņus. Muzejs patiks gan lieliem, gan maziem. Kā izrādās, tas ir vienīgais šāda veida muzejs Eiropā. Muzejā var izmēģināt savu veiksmi, uzstādot kādu jaunu rekordu: vienā no telpām izlikti dažādi uzdevumi, kas noteikti patiktu mazajiem ceļotājiem.

Foto: Privātais arhīvs

Turpat blakus muzejam atrodas Mistiskās izpētes māja "The Mystic Exploratorie". Uz 10 minūtēm var piestāt arī tur, lai "nobītos". Telpas ir mazas, tomēr ar interesantiem, neparastiem eksponātiem.

Mirkli vēlāk aizstaigājām uz Apaļo torni (Round tower). No augšējā stāva paveras skaista panorāma uz Kopenhāgenas jumtiem.

Par vienu no nākamajām pieturvietām izvēlējāmies Rosenborgas pili, tomēr, tā kā izrādījās, ka pilī var doties, tikai iepriekš rezervējot konkrētu apmeklējuma laiku, nolēmām šo vietu apbrīnot tikai no ārpuses.

Un kur tad nu bez botāniskā dārza apskates? Pēdējā laikā, šķiet, pa botāniskajiem dārziem vien staigāju..

Foto: Privātais arhīvs

Tālāk devāmies stundu garā tūrē pa Kopenhāgenas kanāliem. Laiciņš maijā mūs tīri labi lutināja – lai gan bija vējains, spīdēja patīkama saulīte un nebija ļoti auksti. Kuģīšu tūres no "Nyhavn" piestātnes notiek ik pēc pusstundas. Iepriekšējas rezervācijas ar "CPH Card" nav nepieciešamas – jālec tik iekšā un jābauda.

Foto: Privātais arhīvs

Un nu bija pienācis laiks iekārtoties rezervētajā dzīvoklītī. Plašas telpas, perfekta lokācija un priekš Kopenhāgenas centra ļoti izdevīga cena. Samaksājām 280 eiro par divām naktīm trim cilvēkiem un bijām vairāk nekā apmierinātas.

Otrās ceļojuma dienas rītā ar sabiedrisko transportu devāmies uz Kopenhāgenas zooloģisko dārzu. Viena no manām ceļa biedrenēm ļoti alka aplūkot tur esošo pandiņu. Viņa bija sajūsmā, kad konstatēja, ka zoodārzā ir pat divas pandiņas. Blakus pandu mājvietai ir iebūvēts restorāns ar stiklotām sienām, caur kurām var vērot vienu no pandām. Ja paveicas – arī uzņemt kādu unikālu foto. Mēs restorānā aptuveni stundas garumā malkojām kafiju, bet visu šo laiku pandiņa saldi gulēja, tāpēc nekādi dižie kadri diemžēl nesanāca.

Braucām atpakaļ uz centru, lai apskatītu Kristiansborgas pils kompleksu, tostarp karaliskos staļļus un karalisko virtuvi. Katra no šīm vietām skaitās kā atsevišķs objekts, tāpēc pie katras apskates vietas ieejas jāuzrāda "CPH Card". Ar stundu šī kompleksa apskatei bija gana.

Foto: Privātais arhīvs

Pēc kārtīgas vēstures devas nolēmām doties uz kādu aizraujošāku vietu – Tivoli atrakciju parku. Tajā ir itin viss – nervus kutinoši karuseļi, skanīgi koncerti, baleta izrādes un citi priekšnesumi, unikālas pusdienu vietiņas un plaukstoši ziedu dārzi. Tivoli ir otrais vecākais atrakciju parks pasaulē. Ieejas maksa parka teritorijā ir iekļauta "CPH Card", tomēr par braucieniem ar karuseļiem gan jāmaksā papildus. Viens brauciens ar karuseli maksā aptuveni 8-12 eiro, savukārt par biļeti ar neierobežotu skaitu karuseļu braucienu jāmaksā aptuveni 35 eiro. Šī ir paradīze bērniem, jauniešiem un ne tikai! Tivoli atrakciju parka burvība aizrāva pat manu mammu – arī viņa metās galvu reibinošā karuseļa braucienā, lai vērotu Kopenhāgenas māju jumtus.

Foto: Privātais arhīvs

Pēdējais rīts Kopenhāgenā iesākās ar spa centra apmeklējumu. Iepriekšējā vakarā rezervējām skaistās viesnīcas "Manon Les Suites" baseina un saunas apmeklējumu trīs stundām. Par to samaksājām 80 eiro vienai personai. Lai gan summa nav maza, sapratām, ka tas, kas mūs sagaida, ir to vērts. Šādas atelpas ceļojumos ir ļoti vajadzīgas, tāpēc novērtēju ik katru šajā paradīzē pavadīto mirkli. Kā paši viesnīcas īpašnieki saka, šī vieta ir kā "mazs gabaliņš Bali pašā Kopenhāgenas sirdī". Jā, arī Kopenhāgenā var notvert Bali atmosfēru.

Foto: Privātais arhīvs

Iepriekš ciemojāmies Ginesa pasaules rekordu muzejā, bet nu piestājām arī "Riplija: Tici vai nē" muzejā ("Ripley's Believe It or Not"). Šis muzejs veidots līdzīgā stilā – iekš tā var uzzināt par dažādām neticamām lietām, cilvēku talantiem un superspējām.

Tajā pašā ēkā atrodas arī Hansa Kristiana Andersena pasaku māja. Jau neskaitāmas reizes pārliecināmies – Kopenhāgena ir lielisks galamērķis ģimenēm ar bērniem. Pilsētā ir dikti daudz atrakciju un lietiņu, kas mazajiem noteikti ietu pie sirds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!