Foto: Privātais arhīvs
Skaļie un pārdrošie Marrākešas ielu tirgoņi, krāsainie souki, Medinas ielās apmaldījušies kaķēni, stipri cukurotā tēja, garšām piesātinātās tadžinas, kuru dēļ mēli var norīt! Es iemīlēju Marrākešu, un tā noteikti ir vieta, kur es atgriezīšos.

Marrākeša manos ceļojumu plānos bija jau krietnu laiku – vēlējos turp nokļūt pēdējos trīs gadus. Un tad beidzot 2022. gada nogalē mans draugs, ceļabiedrs Toms izteica piedāvājumu, kuru gaidīju jau sen: "Pērkam?". Laimīga iesaucos: "Pērkam!" Un jau mirkli vēlāk sērfoju pa dažādu aviokompāniju mājaslapām, pētot lidojumu biļetes. Izdevīgākos variantus meklēju gandrīz divas nedēļas, līdz beidzot Vecgada vakarā nopirkām. Izvēlējāmies lidot ar "Ryanair", ar pārsēšanos Barselonā. Biļetes Rīga- Barselona-Marrākeša-Barselona-Rīga iegādājāmies par 134 eiro vienai personai. Manuprāt, ļoti izdevīgi, bet pārsēšanās sagādāja neērtības, tādēļ nākamreiz labprātāk izvēlētos "airBaltic" tiešo reisu.

Ierodoties Marrākešā, taisnā ceļā devāmies uz vecpilsētu, kur atradās mūsu naktsmājas. Marokāņi nedzīvo tipiskās mājās. Lielākā daļa cilvēku dzīvo tradicionālā mājvietā, ko sauc par riādu. Riādas parasti ir veidotas tā, lai no ārpuses izskatītos ļoti vienkārši, savukārt iekšpusē tām ir bagātīgs interjers. Parasti tās ir divstāvu augstumā ar atvērtu pagalmu vidū. Ļoti daudzi ceļotāji, kuri ir ciemojušies Marokā, iesaka par savām mājām izvēlēties tieši riādu. Tādā veidā var vairāk sajust un izbaudīt vietējo kultūru. Nevaram nepiekrist – arī mums uzreiz bija skaidrs, ka izvēlēsimies riādu.
Tā kā parasti naktsmītnes rezervējam caur tīmekļvietni "Booking", arī šoreiz nolēmām tā darīt. No plašā klāsta izvēlējāmies riādu "Ambre et Jasmin" un esam ļoti apmierināti. Iepatikās atrašanās vieta un cena. Vairumā riādu ir pieejamas bezmaksas brokastis, tā bija arī mūsu gadījumā. Tāpat riādās nereti tiek piedāvāts iegādāties dažādas ekskursiju paketes, hamama rituālus un masāžas.

Foto: Privātais arhīvs

"Must-see" vietas


Daži saka, ka Marrākešas apskatei pietiek ar divām, maksimums trim dienām. Mēs šai pilsētai bijām atvēlējuši nepilnas sešas dienas. Vienu no tām pavadījām Agafajas tuksnesī. Ziniet, ir sajūta, ka bija par maz. Lai gan konkrētu apskates objektu, parku nemaz nav tik daudz, pati Marrākeša ir viens liels apskates objekts, kurā gribās izstaigāt katru ieliņu, apbrīnot katru mājeli un samīļot katru kaķēnu, kas izsalcis ņaud. Zemāk esmu apkopojusi vietas, kuras apmeklējām un iesakām apmeklēt arī citiem.

Marrākešas souki (tirdziņi) – te ir viss, ko sirds kāro, un vēl vairāk! Jo tālāk ej, jo skaistāk un lētāk. Marrākešas souki ir pilsētas simbols. Sākumā var šķist par skaļu, par krāsainu un par daudz, bet pie tā ātri pierod. Atceries, ka soukos ir ne vien jājūsmo, bet arī jākaulējas!

Foto: Privātais arhīvs

"Jemaa el Fna" laukums – ja Eiropā visi ceļi ved uz Romu, tad Marrākešā visi ceļi ved uz "Jemaa el Fna" laukumu. Te ir lielākā rosība un uzstājīgākie pārdevēji. "Jemaa el Fna" laukumā dzirdēsiet ielu muzikantus, redzēsiet čūsku dresētājus, varēsiet apbrīnot hennas mākslinieču talantu. Un ne tikai..

Koutoubia mošeja – šo mošeju var aplūkot no ārpuses, bet ieeja tūristiem ir liegta. Koutoubia mošeja atrodas pavisam netālu no "Jemaa el Fna" laukuma un ir viens no ievērojamākajiem Marrākešas simboliem.

"Jardin Secret" – botāniskais dārzs, kur uz stundiņu, divām aizbēgt no tramīgajām Marrākešas ielām.

"Cactus Thiemann" – šo vietiņu tā arī nepaguvām apmeklēt, bet te esot ārkārtīgi skaisti kaktusu lauki. Vieta atrodas nedaudz ārpus Marrākešas.

Majorelle dārzs – šī vieta iedvesmoja slaveno dizaineri Īvu Senlorānu un iedvesmos arī jūs! Koši zila krāsa, gigantiskas palmas un skanīgas putnu dziesmas ļaus pasapņot un atvilkt elpu no Marrākešas ielās notiekošā haosa. Ja nevēlaties stāvēt garā rindā, biļetes uz Majorelle dārzu noteikti iegādājieties iepriekš.

Īva Senlorāna muzejs – muzejs atrodas turpat blakus Majorelle dārzam. Mums gan to neizdevās apmeklēt, jo līdz 1. martam muzejs bija slēgts tur notiekošo renovācijas darbu dēļ. Taču citiem varbūt veiksies labāk. Ir iespēja nopirkt kombinēto biļeti uz Majorelle dārziem un Īva Senlorāna muzeju – tad tiek piemērota atlaide.

Foto: Privātais arhīvs

"Madrasa Ben Youssef" – te var nākt un jūsmot par detaļām! Tās flīzītes un koka griezumi ir absolūts mākslas darbs. Šī 16. gadsimta islāma koledža savulaik bija vieta, kur pulcējās studenti, bet nu – te rosās tūristi no visas pasaules. "Madrasa Ben Youssef" ļoti daudzi labprāt iekļauj savā Marrākešas iepazīšanas ceļvedī.

Bahia pils – šī celtne ir kaut kas līdzīgs jau iepriekš redzētajai "Madrasa Ben Youssef" koledžai, bet tomēr citāda. Atkal ir greznas flīzes, atkal ir raibu raibie raksti, atkal garie gaiteņi, atkal nelielās istabiņas un saulainās terases. Atkal ir skaisti, bet citādi skaisti!

Badi pils drupas – atrodas aptuveni 500 metru attālumā no Bahia pils, tāpēc, ja dodaties uz vienu, iesaku piestāt arī otrā. Badi pils teritorijā var iepazīties ar marokāņu vēsturi, aplūkot pilsētas fotogrāfijas, kas uzņemtas pirms vairāk nekā 100 gadiem, un lēnā pastaigas solī izstaigāt kādreizējās pils teritoriju.

"Riad BE Marrakech" – iesaku apciemot riādu "BE Marrakech" pat tad, ja par nakšņošanas vietiņu esiet izvēlējušies citus apartamentus. Pasakaini skaista oāze, izcila vieta fotosesijai! Te var rezervēt laiku pusdienu ieturēšanai, jogai, hamama rituālam vai kulinārijas meistarklasei.

"Must-taste" ēdieni

Marokāņu virtuve pāris dienās kļuva par vienu no manām mīļākajām virtuvēm. Parasti tajā ir arābu, berberu, Andalūzijas un Vidusjūras virtuves sajaukums ar minimālu Eiropas un Subsahāras valstu ietekmi. Te ir tik daudz garšu, kas jānobauda! Ēstuvītes, kur gardi pamieloties, Marrākešā atradīsiet teju uz katra stūra.

Foto: Privātais arhīvs

Maltīti ļoti bieži iespējams pasūtīt arī riādā. Vietējie parasti iesaka doties vakariņot uz "Jemaa el Fna" laukumu, kurā var atrast ne vien restorānus un kafejnīcas ar jumta terasēm, bet arī ielu ēstuves. Un savs šarms ir arī tur! Tikai esiet uzmanīgi – mūsu pieredze ar šiem "ielu restorāniem" nebija pārāk laba. Un visam pa vidu, protams, gardais "Moroccan Whiskey" jeb piparmētru tēja. Marokāņi ir ļoti dāsni – bieži vien pie ēdiena vai dzēriena tiek iedots kāds "bonusiņš". Pie tējas cepumi, pie zupas starterītis, pie glāzes vīna – kāds auglis. Cenas ļoti patīkamas: ap 10-20 eiro par otrā ēdiena porciju un gardu dzērienu. Noteikti iesaku nobaudīt:

  • Tagine
  • Tangia
  • Harira soup
  • Cous-Cous
  • Rfissa

"Must-do" aktivitātes


Mums obligātas bija divas aktivitātes: pastaiga kamieļu mugurās Agafajas tuksnesī un izbrauciens ar kvadracikliem. Šos abus arī piedzīvojām, par ko ir liels prieks. Bija fantastiski!

Kamieļi un tuksnesis. Pastaiga kamieļa mugurā, neliels pārgājiens Atlasa kalnos, marokāņu viskija jeb piparmētru tējas baudījums, kā arī argāna eļļas ražotnes apmeklējums. Noķērām
tuksneša "fīlingu" Agafajas tuksnesī, kas atrodas vien nepilnu divu stundu brauciena attālumā no Marrākešas. Viesošanos Sahārā atstāsim nākamajai reizei, šoreiz mums nebija pa ceļam.

Foto: Privātais arhīvs

Kvadraciklu tūre. Jaudīgi! Man liels prieks, ka nedēļu pirms došanās ceļā, rezervējām šo "Quad Bike" tūri. Transfērs no un uz riādu, marokāņu tējas pauze un riktīgi smilšains brauciens ar
kvadracikliem – piedzīvojums divu stundu garumā. Mums baigi patika (Toms gan gribēja ātrāk, vairāk un bīstamāk, bet tāpat pēc tūres bija "maija saulīte" – priecīgs un laimīgs).

Hamama pieredze. Hamama rituāls ir viena no populārākajām atpūtas iespējām Marokā. Hammam procedūru iespējams rezervēt teju katrā riādā, cenas svārstās no 30 eiro līdz pat 100 eiro un vairāk. Atkarīgs, cik ilga procedūra, ar vai bez masāžu utt.

Ouzoud ūdenskritumi. Šī ir vieta, uz kuru dodas daudzi. Vietnē "Viator" pieejami daudz un dažādi ekskursiju paku veidi, atliek izvēlēties savējo. Cenas par izbraucienu visas dienas garumā, manuprāt, ir vairāk nekā patīkamas. Šo piedzīvojumu mēs atstājām nākamajai reizei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!