Fоtо: SWNS/Scanpix/LETA

Kādreiz Rīgā notika varbūt ne visiespaidīgākais, taču visnotaļ simpātiskais gaismas festivāls "Staro Rīga", kad uz dažām dienām izgaismojās tumšais un nīgrais novembris un pilsētas centrā pulcējās tūkstošiem cilvēku. Tas laiks ir garām, mūsu festivāls ir "nopauzēts", bet citās valstīs šādi pasākumi, gluži pretēji, joprojām ir ļoti populāri.

Jautāts par gaismas festivālu, Rīgas domes preses dienests, norādīja, ka šāds pasākums atkal varētu notikt nākamgad, bet pagaidām, ja jūs nomāc ziemas tumsa un prieka trūkums, Eiropā ir milzum daudz vietu, no Koventgārdena līdz Eifeļa tornim, kas tiek izgaismoti un pievilina tūkstošiem cilvēku. Bet ko darīt, ja vēlaties Ziemassvētku atmosfēru izbaudīt bez lielas ažiotāžas un pūļiem? Apmeklējiet šos jaukos parkus un botāniskos dārzus, lai redzētu pasakainus gaismas ceļus un svētku instalācijas.

Londona: pastaiga svētku mežā Karaliskajā botāniskajā dārzā

Londonā ir pilns ar cilvēkiem, kuri vēlas redzēt krāsainās gaismas un svētku pasākumus. Bet, ja jūs aizbrauksiet mazliet prom no pilsētas centra, nonāksiet burvīgā mežā, kas vairāk izskatās pēc ilustrācijas dziesmai "Klusa nakts".

Fоtо: AP/Scanpix/LETA
Katru gadu Karaliskais botāniskais dārzs Londonas dienvidrietumos Ziemassvētkos pārvēršas par pasakainu parku ar mirdzošiem mežiem un gaismas instalācijām.

Šogad ekspozīcija tika atvērta 15. novembrī, atklājot sveču izgaismotas alejas, iespaidīgus strūklaku šovus un krāsainas projekcijas ar vides vēstījumiem. Trīs kilometrus garajā takā nav vienreiz lietojamas plastmasas, un lielākā daļa lukturu ir izgatavoti, izmantojot energoefektīvas gaismas diodes.

Nāciet izsalkuši un izslāpuši – alejā rindojas pārtikas stendi, kas piedāvā kārdinošus gardumus, piemēram, Jorkšīras pudiņu un maltās gaļas pīrāgus, ir arī bāri, kuros tiek pasniegts karstvīns un karsts kakao. Ir pat ugunskura vieta, kur var cept zefīriņus, un neliela gadatirgus pilsētiņa bērniem.

Ziemassvētki Kjū norisināsies līdz 2024. gada 7. janvārim.

Parīze: apmaldīties mirdzošos tropiskajos džungļos

Gaismas, kas apmirdz Elizejas laukus, slidošana Tileriju dārzā, svētku skatlogi Monteņa avēnijā – Parīze decembrī ir vienkārši pasakaina. Taču nekas nav tik elpu aizraujošs kā gaismas festivāls botāniskajā dārzā "Jardin des Plantes".

Fоtо: Reuters/Scanpix/LETA
Šī gada gaismas pastaiga tika atklāta 22. novembrī, un tajā apskatāmas milzīgas mirdzošas skulptūras, kas godina Āzijas, Okeānijas, Dienvidamerikas un Āfrikas džungļus. Pastaigājieties pa mirdzošiem tropu mežiem, lai aizmirstu par ziemu, pozējiet blakus milzīgiem kukaiņiem, ziediem un animētiem eksponātiem.

Šo gaismas festivālu katru ziemu apmeklē simtiem tūkstošu apmeklētāju, tāpēc biļetes tiek pārdotas uz noteiktu datumu un laiku, lai izvairītos drūzmas.

Gaismas festivāls "Jardin des Plantes" norisināsies līdz 2024. gada 21. janvārim.

Berlīne: iegrimstiet svētku skaņās Berlīnes Botāniskajā dārzā

Nekur tā netiek svinēti Ziemassvētki kā Vācijā, tās ikoniskie tirdziņi ir paraugs svētku svinībām visā pasaulē. Un, lai gan labākais veids, kā tos izbaudīt, ir doties uz piparkūku mājiņu pilsētām, piemēram, Heidelbergu, arī rosīgajā galvaspilsētā Berlīnē atradīsiet daudz ziemas prieku.

Fоtо: Reuters/Scanpix/LETA
Ja vēlaties izvairīties no "Winter World" un Potsdamas laukuma, klusāku alternatīvu piedāvā Berlīnes Botāniskais dārzs. 17. novembrī tur atklāja izgaismotu taku ar skaistām gaismas instalācijām sezonālas mūzikas pavadījumā.

Dārzs piedāvā bezgalīgas fotografēšanas iespējas visā maršrutā, tur notiek svētku fotogrāfiju konkurss, kura galvenā balva ir brauciens uz 2024. gada Vindzoras pils gaismas šovu Anglijā.

Biļetes uz Ziemassvētku dārzu var iegādāties līdz 2024. gada 14. janvārim.

Madride: mirdzošā kukaiņu pasaule Enrikes Tjerno Galvanas parkā

Diez vai Spānijas galvaspilsētā jūs redzēsit baltus Ziemassvētkus, taču te noteikti valda svētku noskaņa. No novembra beigām līdz janvāra sākumam Madrides ielas, ēkas un laukumi mirdz krāsainās gaismās un mirdzošās Ziemassvētku ainās.

Kad esat apmeklējis Ziemassvētku eglīti Spānijas laukumā un vērojis, kā iedegas arkas "Plaza Mayor" laukumā, varat doties uz "Naturaleza Encendida" svētkiem. Parasti šis ikgadējais gaismas šovs notiek Botāniskajā dārzā, bet šogad tas pārcelts uz Enrikes Tjerno Galvanas parku.

Pērn šovs bija veltīts sēnēm, bet šogad – brīnumainajai kukaiņu pasaulei.

Šovs ilgs līdz 2024. gada 22. janvārim.

Roma: izbaudiet mūsdienīgu skatījumu uz Ziemassvētkiem Romas Botāniskajā dārzā

Itālijas galvaspilsēta piesaista cilvēku pūļus, kuri vēlas izprast Ziemassvētku patieso nozīmi, sākot no Kristus dzimšanas ainas Svētā Pētera laukumā līdz Ziemassvētku Misei Vatikānā.

Bet lai iegūtu mūsdienīgāku skatījumu uz svētkiem, dodieties uz Romas Botānisko dārzu ("l'Orto Botanico di Roma"), kur jūs gaida neparasta multisensora gaismas mākslas izstāde.

Romas ikgadējā izstādē "Trame di Luce" ("Gaismas faktūras") iekļautas izgaismotas skulptūras, 3D instalācijas un specefekti mūzikas pavadījumā. Pastaigājieties pa botāniskā dārza apburto mežu, LED tuneļiem un burvīgām alām, un pēc pastaigas nobaudiet romiešu ielu ēdienus un kokteiļus.

Izstāde atvērta līdz 2024. gada 7. janvārim.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !