Foto: Vida Press

Vakars. Saule "izslēgusies" jau pēc četriem pēcpusdienā, un parasti noslogotajā kalendārā atbrīvojušās dažas stundas. Perfekts laiks, lai nogrieztu skaņu telefonam, ierušinātos segās un ļautos fantāzijas lidojumam pie TV ekrāna vai starp grāmatas lapām. Ideāli, ja var abos.

Mūsu platuma grādos pavisam ierasts ir saules trūkums, kas izraisa D vitamīna deficītu. Ja tā nav, vai vispār esi latvietis? Taču tam ir arī pozitīvā puse. Tumšie rudens un ziemas (un pavasara, un, būsim godīgi, dažreiz arī vasaras) vakari nozīmē, ka tā vietā, lai brīvo laiku pavadītu ārā, bez sirdsapziņas pārmetumiem un #fomo varam iekārtoties dīvānā un nodoties grāmatām vai filmām. Ņemiet vērā – te nav pieminēts "TikTok". To, lūdzu, lieciet malā!

Es esmu grāmatu cilvēks. Man patīk tās lasīt, pirkt, smaržot, pētīt, šķirstīt, dāvināt. Man patīk arī skatīties, kā režisori pārvērtuši grāmatas stāstu filmā. Nereti grāmatas tiek atzītas par labākām nekā to filmu versijas. Visbiežāk es sliecos piekrist šim apgalvojumam, taču ne visos gadījumos. Ir ekranizācijas, kas brīnišķīgi parāda rakstnieka veidoto pasauli un iedod stāstam papildu jaudu. Šajā rakstā esmu apkopojusi desmit šādas grāmatas vai grāmatu sērijas un to ekranizācijas, kas lieliski iet roku rokā viena ar otru. Taču, pirms sākam, divas īsas piebildes no manis. Pirmkārt, šīs nav visu laiku labākās grāmatas un to ekranizācijas, kā sapratīsiet pēc dažiem piemēriem sarakstā. Šīs ir grāmatas un to ekranizācijas, kas atstāj labu pēcgaršu vai rada īpašu noskaņu, un to, kādu noskaņu tās rada, pastāstīšu raksta turpinājumā. Otrkārt, ko vispār nozīmē vārds "omulīgs"? It sevišķi, ja tas lietots attiecībā uz mākslu un izklaidi. Šeit jāņem vērā subjektīvā prizma. Piemēram, man, tāpat kā lielai daļai pasaules, omulīgi liekas arī trilleri un pa kādam šausmu literatūras eksemplāram (ne velti grāmatu pasaulē plaši tiek lietots termins cozy mystery – angļu val.). Brīdinājusi esmu. Lasīt un skatīties vai tomēr ne, tas paliek katra paša ziņā. Taču tagad ķeramies pie filmām un grāmatām!

Mazās sievietes (Little Women)


Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!