Foto: Shutterstock
Tūrisma nozare pēc pandēmijas plaukst no jauna, un tūristu iecienītākās vietas pasaulē pēdējā gada laikā piedzīvojušas rekordlielu apmeklētāju skaitu, vēsta CNN. Lai arī tūrisma nozares plaukums ir noderīgs vietējai ekonomikai un viesmīlības nozarei, tai ir arī negatīvā puse – paaugstināts trokšņu līmenis, lielāks piesārņojums, noslogotāka satiksme un zemāka dzīves kvalitāte vietējiem iedzīvotājiem.

Minēto iemeslu dēļ nav pārsteidzoši, ka daudzi tūristu magnēti visā pasaulē, tostarp vairāki Eiropas centri, ir radījuši dažādas iniciatīvas un ierobežojumus, kuru mērķis ir apkarot virstūrisma problēmas. Tomēr arī ceļotāji apzinās virstūrisma riskus, turklāt vēlas tos mazināt. 2022. gada aptaujā, ko veica "Booking.com", 64 procentu respondentu norādīja, ka būtu gatavi turēties pa gabalu no rosīgiem tūrisma objektiem, lai izvairītos no sastrēgumu palielināšanās. Savukārt 31 procents norādīja, ka būtu gatavi izvēlēties alternatīvu savam vēlamajam galamērķim, lai palīdzētu izvairīties no pārapdzīvotības.

Lūk, daži no ceļotāju iecienītākajiem galamērķiem Eiropā un ieteikumi, kad labāk šīs valstis apmeklēt, lai atpūta nebūtu jāpavada citu ceļotāju drūzmā!

Amsterdama

Nīderlandieši ir pazīstami ar savu tiešumu, un 2023. gadā amatpersonas tūrisma nozarē nekautrējās vērsties pret kādu konkrētu grupu – jauniem britu vīriešiem kā "nepatīkamiem tūristiem", kas nav laipni gaidīti galvaspilsētā. Izziņotā iniciatīva bija īpaši vērsta uz jauniem britu vīriešiem, paziņojot, ka viņiem no Nīderlandes galvaspilsētas jāturas tālāk, ja ceļojuma galvenais mērķis ir mežonīgi izklaidēties.

Ja Apvienotajā Karalistē internetā tika meklēti tādi vārdu savienojumi kā "krogi Amsterdamā", "vecpuišu ballīte Amsterdamā" vai "lēta viesnīca Amsterdamā", pie meklēšanas rezultātiem varēja redzēt arī video rullīti, kas brīdina par pārmērīgas dzeršanas, narkotiku lietošanas vai pārāk trokšņainas uzvedības sekām. Šī kampaņa bija daļa no pilsētas visaptverošā plāna, lai samazinātu masu tūrismu, piesaistītu cita veida tūristus un padarītu viesmīlīgāku dzīvi iedzīvotājiem, īpaši "De Wallen" kvartālu, kas pazīstams arī kā sarkano lukturu kvartāls.

2021. gadā tika ieviests rīkojums ar nosaukumu "Amsterdamas tūrisms līdzsvarā", kas nosaka, ka brīdī, kad pilsētā nakšņojošo tūristu skaits sasniedz 18 miljonus, pilsētas domei ir pienākums iejaukties. Kopš tā laika amatpersonas ir aizliegušas smēķēt marihuānu "De Wallen" ielās un pieņēmušas priekšlikumu, kas kruīza kuģiem aizliedz piestāt pilsētā. Tāpat gaidāms, ka ikvienam Amsterdamas apmeklētājam 2024. gadā būs jāmaksā lielāki tūrisma nodokļi.

Kad labāk doties ceļojumā, lai izbaudītu daiļo Amsterdamu? Janvāris, februāris un marts ir visklusākais periods, taču ceļotājiem jāgatavojas arī nepatīkamiem laikapstākļiem – aukstumam un lietum. Arī jūnijs ir labs laiks, lai dotos uz Nīderlandes galvaspilsētu – laiks būs patīkamāks, arī tūristu vairāk, tomēr ne tik daudz kā jūlijā un augustā.

Ceļotāji, kas vēlas iepazīt nīderlandiešu kultūru, var izvēlēties arī citas pilsētas, kurās baudīt atpūtu, piemēram, Hāgu, Utrehtu, Roterdamu vai Delftu, kas nereti tiek dēvēta arīdzan par mazo Amsterdamu, pateicoties tās kanālu tīklam un skaistajai arhitektūrai.

Atēnas

Šovasar Grieķijā valdīja pamatīgs karstuma vilnis, taču arī tas netraucēja tūristiem doties atpūtā uz valsts galvaspilsētu Atēnām. Valsts visvairāk apmeklētā arheoloģiskā vieta ir Akropole, un šovasar tā tūristu vidū bija tik iecienīta, ka septembrī tika ierobežots apmeklētāju skaists – dienas laikā to aplūkot varēja 20 tūkstoši cilvēki un turklāt apmeklējums iepriekš bija jārezervē. Sākot ar 2024. gada aprīli, jaunā rezervēšanas sistēma attieksies arī uz citiem apskates objektiem visā valstī.

Jāatzīmē, ka ceļotāji Grieķijā iecienījuši ne tikai galvaspilsētu, bet arī populārākās salas, piemēram, Santorini un Mikonu.

Kā izvairīties no tūristu pūļiem? Visvairāk tūristu valsti apmeklē jūlijā un augustā. Klusu un mierpilnu atpūtu var baudīt aprīlī, septembrī vai oktobrī. Jāgatavojas, ka šajos mēnešos laikapstākļi būs vēsāki, toties atpūtas laikā nenomocīs saspiestības sajūta apskates vietās. Jāņem gan vērā, ka nesezonas laikā restorānu un naktsmītņu pakalpojumi var būt mazāk pieejami – īpaši no janvāra līdz martam.

Barselona

Spānijas pilsēta Barselona bija viena no pirmajām pilsētām Eiropā, kas aizliedza jaunu viesnīcu atvēršanu pilsētas centrā un ierobežoja numuriņu īstermiņa īri. Taču maijā notikušajās vēlēšanās "virstūrisms" kļuva par politisku modes vārdu un pilsēta ir pastiprinājusi pasākumus problēmas ierobežošanai. Rezultātā oktobrī Barselona slēdza savu ziemeļu ostas termināli kruīza kuģu satiksmei, savukārt ar 2024. gada 1. aprīli visiem tūristiem būs jāmaksā lielāks tūrisma nodoklis – 2,75 eiro vietā 3,25 eiro.

Foto: Shutterstock

Savu neapmierinātību nebaidījās paust arī pilsētas iedzīvotāji – nereti uz ēku fasādēm tika radīti grafiti zīmējumi, kas mudināja tūristus doties mājās.

Kad labāk doties ceļojumā? Tāpat kā citur, arī Barselonā vislielākā rosība valda tieši vasarā, īpaši jūlijā un augustā. Tādēļ labs laiks mierīgai atpūtai būs pavasaris vai rudens, izņemot Lieldienas, kad pilsētā ir gana daudz atpūsties gribētāji un arī cenas ir augstākas.

Parīze

Francijas galvaspilsēta Parīze vienmēr bijusi tūristu iecienīta, un nav nekas pārsteidzošs, ka pavasarī un vasarā populārākie apskates objekti, piemēram, Eifeļa tornis, ir pārpildīts ar tūristiem. Taču 2022. gada jūnijā Luvras muzejs paziņoja, ka dienas laikā apmeklētāju skaits tiks ierobežots līdz 30 tūkstošiem. Šādi pasākumi ir tikai daļa no plašāka plāna, lai apkarotu virstūrismu visā valstī.

Kad vislabāk apmeklēt Parīzi? 2024. gads Parīzē paies olimpisko spēļu zīmē, kas sāksies 26. jūlijā, taču labs laiks atpūtai ar mazāk citiem ceļotājiem apkārt var izbaudīt no novembra līdz martam (protams, jāņem vērā, ka Ziemassvētku laikā ceļotāju valstī ir daudz vairāk). Ja gribas izbaudīt patiešām klusu un mierīgu atpūtu, franču kultūru var baudīt arī citās pilsētās, piemēram, daiļajā Lionā.

Venēcija

Lai arī Venēcijas varasiestādes jau labu laiku lauzījušas galvu par to, kā kontrolēt tūristu pūļus, 2023. gadā par virstūrismu Itālijas krāšņajā pilsētā runāts vairāk nekā jebkad agrāk. Konkrēti plāni šo problēmu risināšanai tika izstrādāti lēni. Pirms vairākiem gadiem amatpersonas paziņoja par tūrisma nodokļu plānu, ko iekasēs no vienas dienas ceļotājiem pilsētā, taču pēc dažādiem iebildumiem nodevu grafiku publiskoja nesen, un tas stāsties spēkā tikai 2024. gada aprīlī. Plānā norādīta 5 eiro maksa vienas dienas ceļotājiem (ceļotājiem, kuri nenakšņo Venēcijā), kuri ir vecāki par 14 gadiem. 2024. gadā maksa tiks iekasēta vien 29 dienās, no kurām lielākā daļa iekrīt nedēļas nogalēs sezonas laikā no aprīļa līdz jūlijam, un tā tiks piemērota no pulksten 8.30 līdz 16, kas tiek uzskatīta par Venēcijas noslogotāko dienas daļu.

Kad doties uz Venēciju? No novembra līdz martam laikapstākļi, protams, nav tik silti, taču ceļotāju skaits ir ievērojami mazāks, izņemot Venēcijas karnevāla laikā, kas šogad norisināsies no 27. janvāra līdz 13. februārim. Ja Venēciju vēlies aplūkot tieši unikālo ūdensceļu dēļ, vari doties arī uz tādām pilsētām kā Anesī Francijā, kas tiek dēvēta par "Francijas Venēciju" vai "Vācijas Venēciju" Šprēvaldi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!