Foto: Shutterstock
Ikvienam, kurš ķēries pie mājokļa remonta vai mājas būvēšanas, neizbēgami pienāk brīdis, kad jāatbild uz durvju jautājumu – kurā virzienā tām vajadzētu vērties? Speciālisti atzīst, ka vienota risinājuma nav, bet ir lērums dažādu apsvērumu un nianšu, ko der ņemt vērā.

Ārdurvis

Foto: Shutterstock

Vēsturiski nama ārdurvis allaž ir veidotas tā, lai vērtos uz iekšu – daudzviet pasaulē šāda kārtība joprojām tiek ievērota, it īpaši – laukos. Iemesls pavisam triviāls – ja ziemā sniegs aizputina mājas ieeju, durvis ērtāk atvērt, ja tās veras uz iekšu. Un galu galā tas arī izskatās viesmīlīgāk.

Arī tie, kas mājokļa iekārtošanā balstās uz fen-šui un tamlīdzīgiem padomiem, piekrīt, ka nama ārdurvīm jāveras uz iekšu, jo tieši caur šo aili telpās ienākot veiksmes enerģija. Ja durvis veras uz āru, nekāda veiksme pār slieksni netikšot, jo ieeja būšot bloķēta.

No ugunsdrošības viedokļa ārdurvīm jāveras uz āru, jo tādā veidā nelaimes gadījumā netiks bloķēti panikā skrienoši ļaudis, kas mēģina glābties no liesmām. Tiek uzskatīts, ka durvis, kas veras uz āru, ir grūtāk uzlauzt.

Ja nelielā kāpņu laukumā ir daudz durvju, tās vērsies uz iekšu – jo citādi traucēs kaimiņiem. Arī no ugunsdrošības aspekta šis ir svarīgi – ja visi reizē metīsies bēgt no mājām, kaimiņu durvis var kļūt par nepārvaramu šķērsli un kādam maksāt dzīvību.

Savrupmājas saimnieki durvis var virināt jebkurā sev ērtā virzienā. Der padomāt tikai par sniegu – mūsu platuma grādos neesam pasargāti no lieliem puteņiem un augstām kupenām. Taču – ja mājai ir lievenis, tad vairumā gadījumu putenis nekādas problēmas durvīm neradīs.

Iekšdurvis mazās telpās

Foto: Shutterstock

Vannasistabas, tualetes, pieliekamā vai mazas virtuves durvis parasti iebūvē tā, lai tās vērtos uz āru – tas lielākoties ir loģikas jautājums, jo mazās telpās durvis spēj "apēst" ļoti daudz brīvās vietas!

Izņēmums – ja durvis savā kustībā bloķē citas durvis. Tomēr labāk šādu situāciju nepieļaut vispār. Plānojot telpu izkārtojumu, par durvīm jāpiedomā īpaši cītīgi!

Labā prakse paredz, ka durvīm, kas ved uz gaiteni vai koridoru, jāveras uz iekšu. Iemesls pavisam vienkāršs – lai, atverot durvis, netrāpītu ar tām kādam, kas tobrīd pārvietojas pa koridoru. Būsiet taču pamanījuši, ka viesnīcās lielākoties visas durvis uz numuriņiem veras uz iekšu. Gluži tāpat kā durvis uz labierīcībām numuros. Šajā gadījumā viesnīcnieki piever acis uz ugunsdrošības noteikumos ieteikto durvju vēršanās virzienu, jo neviens negrib tiesāties ar viesiem, kam pārsisti deguni.

Kaismīgi strīdi mēdz izcelties par bērnistabas durvīm – vilkt vai grūst? Vienota standarta nav, taisnība ir gan vieniem, gan otriem. Jā, "ja nu kas notiek", daudz vieglāk durvis izlauzt, ja tās veras uz iekšu, tomēr, grūžot durvis, iespējams nejauši trāpīt bērnam, kurš sēž otrpus slieksnim. Nemaz nerunājot par to, ka bērns durvis var vienkārši aizbarikādēt ar savām rotaļlietām.

Durvis starp istabām

Foto: Shutterstock
Ja blakus esošas durvis, tās vienlaicīgi verot, cita citas bloķē, tās nepieciešams pārlikt tā, lai vienas vērtos uz āru, otras – uz iekšu. Durvis, kas "sasitas", ir rupja plānošanas kļūda.

Ja ieeja telpā ir stūrī, durvīm jāveras pret tuvāko sienu – tā istabā ienākošais uzreiz varēs pārredzēt visu telpu.

Ja ieeja ir telpas centrā, durvīm jāveras uz logu – lai durvju ailē un gaitenī (vai blakus telpā) kristu dienasgaisma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!