Pavasarī atmostas ne tikai daba, bet arī radošums, un labs veids, kā savu iedvesmu materializēt, ir atsvaidzināt vidi sev apkārt. Tikai nedaudz pamainot sienu krāsojumu, telpām iespējams piešķirt pavisam jaunu izskatu. Kādas šobrīd ir aktuālās toņu tendences, kā izvēlēties piemērotākās krāsas un kā atvieglot radošo procesu, ņemot talkā krāsu toņu testerus, – par to plašāk šajā rakstā stāsta "Sadolin" pārstāvis Ēriks Šagiazdanovs.
Kas jāņem vērā pirms krāsas iegādes?
Ieejot būvmateriālu veikalā, plašajā krāsu piedāvājumā ātri var apjukt. Speciālists pirms krāsas iegādāšanās iesaka izvērtēt divus būtiskus rādītājus – telpas funkciju un noslodzi. Krāsu sastāvi atšķiras, un, zinot telpas funkciju, pārdevējs veikalā varēs ieteikt piemērotāko risinājumu. Piemēram, vannasistabā ir gan mitrums, gan tvaiks, un, ja tā netiek pienācīgi ventilēta, veidojas labvēlīga vide pelējumam. Šajā gadījumā jāizvēlas krāsa, kuras sastāvā ir pretpelējuma piedevas. Tās arī ir blīvākas pēc savas struktūras un nelaiž cauri mitrumu un tvaiku.

"Dzīvojamās telpās attiecīgi jāskatās, cik daudz tās tiek ekspluatētas. Ja ir mazi bērni, suņi, kaķi, tad, visticamāk, sienas vairāk smērēsies un tās nāksies biežāk tīrīt. Šajā gadījumā iesaku izvēlēties krāsu, kuru pēc nožūšanas var intensīvāk tīrīt, vai arī krāsu, kas ir netīrumus atgrūdoša, jo tās sastāvā ir vasks. Tāpat arī virtuvē ir zonas, kur sienas vairāk smērējas un veidojas noturīgāki traipi. Arī šīm zonām ir paredzētas speciālas krāsas. Piedāvājums ir gana plašs, tikai attiecīgi jāizvēlas pareizais produkts, ņemot vērā telpas funkciju un noslodzi," stāsta eksperts.
Krāsas iedalās no dziļi matētām līdz spīdīgām. Tradicionāli ir pieņemts, ka sienas tiek krāsotas ar matētām vai pusmatētām krāsām. Matēta virsma absorbē gaismu, līdz ar to uz tās tik ļoti neizceļas dažādi defekti. Tiesa, pilnībā matētas virsmas ir nedaudz raupjas, pie tām viegli pieķeras dažādi netīrumi un putekļi, tāpēc to kopšana var būt izaicinoša.
"Dziļi matēta virsma izskatās labi, bet, ja tā ir telpa, kas tiek aktīvi ekspluatēta, tad, visticamāk, virsma būs bieži jātīra, un tas nebūs īsti praktiski. Ja telpa tiek intensīvi izmantota, labāk izvēlēties pusmatētas krāsas. Guļamistabā droši varam krāsot matētu, griestiem izmanto pat dziļi matētas krāsas. Spīdīgas, pusspīdīgas krāsas parasti izvēlas mēbeļu vai kādu sīku detaļu krāsošanai. Var krāsot arī spīdīgas sienas, bet tad ir jāņem vērā, ka spīdīga virsma ļoti reflektēs gaismu un visi mazākie defektiņi būs redzami. Pat profesionāli krāsotāji apgalvo, ka ar spīdīgu krāsu ir ļoti grūti nokrāsot lielu plakni tā, lai neredzētu nekādas pārejas, defektus," stāsta jomas lietpratējs.

Pirms krāsas izvēlēšanās ir vērts arī painteresēties, kā dažādi toņi ietekmē cilvēku uzvedību. Tiek uzskatīts, ka oranža krāsa rosina apetīti, tāpēc tā labi iederas, piemēram, virtuvē, zaļa – nomierina un atslābina, balta – rada tīrības sajūtu.
Guļamistabā mēs droši varam atļauties nokrāsot kaut ko spilgtāku, jo tur mēs ikdienā neuzturamies – atnākam vakarā un ejam gulēt. Izteiktāka jeb akcenta siena mums tur netraucēs un varbūt pat piedos kādu romantisku noskaņojumu. Par telpām un toņiem, to ietekmi ir daudz informācijas, ko palasīt.
Ēriks Šagiazdanovs, "Sadolin" pārstāvis
Kā atrast piemērotāko toni?
Tas, kādā tonī krāsot istabas sienas, protams, ir ļoti atkarīgs no katra paša gaumes un vēlmēm, taču statistikas dati liecina – latvieši īpaši ir iecienījuši pelēkos toņus. Iespējams, tas skaidrojams ar skandināviskā stila ietekmi, kas joprojām saglabājusies no aizvadītās desmitgades.

"Aplūkojot mūsu tonēšanas mašīnu statistiku par pēdējo gadu, pelēkie toņi joprojām dominē. Te gan jāņem vērā, ka liela daļa no tā visa tiek izmantota liela apjoma darbiem, piemēram, biroju ēkām, kur parasti izvēlas dažādus neitrālus toņus. Taču tas, ko mēs redzam arī lielajos tirdzniecības centros, pavērojot stendus ar krāsas toņu kartītēm, – pelēkie toņi pazūd stipri ātrāk par krāsainajiem," interesantu novērojumu atklāj Ēriks.
Ik gadu tiek veikti pētījumi un kopā ar starptautisku ekspertu komandu organizēta tendenču prognoze, kas ļauj ieskicēt to, kur šobrīd virzās pasaule un kādas ir aktuālās dzīvesveida tendences, kas vislabāk raksturo šī brīža noskaņojumu. Globālās dienaskārtības augšgalā joprojām ir daba. Tā, nenoliedzami, iedvesmo un atbalsta, īpaši jau pēdējos gados, kad pandēmijas ēnā garas pastaigas un pārgājieni daudziem palīdzēja saglabāt gan fizisko, gan arī garīgo veselību. Pamatojoties uz to, "Sadolin" par 2023. gada toni ir izsludinājis dabai pietuvināto "Wild Wonder™", kas ļauj mājās ienest dabas burvības sajūtu.
"Sadolin Ambiance" krāsu toņu kolekcija piedāvā 54 toņus, kas sadalīti trijās daļās – neitrālie toņi, noskaņojuma toņi un akcenta toņi. Kolekcija veidota tā, lai toņi savstarpēji būtu viegli kombinējami. Pamatprincips, pēc kura interjerā iesaka vadīties dizaineri, ir attiecība 60:30:10, kur 60% telpas krāsojuma ir neitrālais jeb pamata tonis, 30% – noskaņojuma tonis, bet 10% – akcenta tonis.

"Šo pamatprincipu varam panākt dažādos veidos – gan tikai ar sienas krāsojumu, gan arī – krāsojot sienas neitrālā tonī, bet noskaņojuma un akcenta toni iekļaujot interjerā, piemēram, mēbelēs, aizkaros, gleznās un tamlīdzīgi. "Sadolin" toņu katalogos ir apkopotas ieteicamās toņu kombinācijas – populārākie, pieprasītākie toņi, kurus savstarpēji kombinējot iespējams panākt gaumīgu rezultātu. Šīs kombinācijas ir veidojuši profesionāļi, lai atvieglotu cilvēku ikdienu un lēmuma pieņemšanu," stāsta "Sadolin" pārstāvis.
Piemērotākā toņa piemeklēšana telpai ir radošs process, kuru ievērojami var atvieglot, izmantojot krāsas toņu testerus. Ar tiem telpās var izmēģināt dažādus krāsojumus un noskaidrot, kas vislabāk piestāv interjeram.
Pareizākais un precīzākais veids, kā izvēlēties piemērotāko toni, ir paraugu krāsot objektā – mājās vai birojā uz sienas. Telpā, kur vēlamies krāsot sienas, ir unikāls apgaismojums, interjers. Varam vēlamo toni novērtēt realitātē gan rīta, gan vakara gaismā un izdarīt secinājumus. Izvēloties toni veikalā no kataloga vai pie stenda, tas tomēr beigās var nesakrist ar iecerēto.
"Sadolin Ambiance" krāsām ir radīti šādi paraugi jeb testeri "trīs vienā" – tas ir produkts, kurā ir apvienota krāsa, tonis un rullītis uzklāšanai. Agrāk, lai iegūtu krāsas paraugu, bija jāpērk neliela krāsas bundža, krāsa jātonē un atsevišķi vēl jāpērk ota vai rullītis. "Sadolin Ambiance" gadījumā tas viss ir ļoti vienkārši izdarāms ar krāsas toņu testeriem.
Ēriks Šagiazdanovs, "Sadolin" pārstāvis
Kur pasmelties idejas?
Interesanti, ka līdz ar Zviedrijas mājas interjera preču ražotāja IKEA ienākšanu Latvijas tirgū šis veikals kļuvis par vienu no vietām, kur cilvēki mēdz doties pasmelties iedvesmu un jaunas idejas, kā atsvaidzināt vai pārveidot savu mitekli. Tādējādi ļoti populārs kļuvis interjers, kurā sienas un griesti ir neitrālās krāsās, bet akcenti tiek veidoti tieši ar mēbelēm. Jomas lietpratējs aicina cilvēkus būt radošiem – interesantu efektu un unikālu dizainu iespējams panākt arī ar krāsām.

Kā arī, attīstoties dažādiem virtuālās realitātes rīkiem, mūsdienās ir iespējams pielaikot dažādas preces savās mobilajās ierīcēs vēl pirms to iegādes. Arī "Sadolin Visualizer" bezmaksas aplikācija ļauj šādu pieredzi gūt, "paspēlēties" ar toņiem un vēl pirms krāsas iegādes apskatīties, kā iedomātais tonis izskatīsies vēlamajā telpā uz sienām.
Mūsdienās toņi ir sakārtoti un salikti tā, lai izvēle būtu pēc iespējas vienkāršāka un nebūtu stundām jālauza galva. Arī "Sadolin" bukletos ir apskatāmi jau gatavi interjera krāsojumi ar visiem toņu kodiem. "Ambiance" ir stāsts ne tikai par krāsām, bet arī jau iepriekš minētajiem toņu izvēles rīkiem – tas ir unikāls risinājums, kas pieejams tikai "Sadolin". Jebkurš no mums bez dizainera iesaistes var atrast un izvēlēties labu toņu risinājumu un kombināciju savai dzīvojamai telpai.
Ēriks Šagiazdanovs, "Sadolin" pārstāvis