'Dzīve kredītā' – rakstu sērija par aizņemšanos, lai atmaksātu
'Dzīve kredītā' – rakstu sērija par aizņemšanos, lai atmaksātu
Dita Vinovska
žurnāliste
Mēdz sacīt, ka parāds nav brālis, bet kā gan bez lieliem iekrājumiem tikt pie sava mitekļa vai automašīnas? Tas ir viens no jautājumiem, ko šķetinām rakstu sērijā "Dzīve kredītā". Tās mērķis ir palīdzēt iegūt vajadzīgo informāciju, lai hipotekārais kredīts vai automašīnās līzings palīdzētu celt dzīves kvalitāti, nevis būtu milzu slogs tuvākajiem gadiem vai gadu desmitiem.
Septiņos rakstos sniegsim atbildes uz jautājumiem, ar ko sākt, ja vēlies saņemt hipotekāro kredītu, vai tiešām, piesakoties aizdevumam kopā ar mīļoto cilvēku, vajadzētu slēgt līgumu par to, kas notiks šķiršanās gadījumā, kas īsti ir īpašuma novērtējums, kā mainīt aizdevuma atmaksas grafiku un citiem.

Runājot ar žurnālistiem, eksperti neslēpj, ka nekustamo īpašumu tirgus šobrīd ir ļoti aktīvs, īpaši Rīgā un tās apkārtnē, kur vērtējumi netiek līdzi īpašumu cenām, tāpēc topošajiem dzīvokļu un māju īpašniekiem nepieciešami lielāki uzkrājumi to iegādei. Kā raksta "Delfi Bizness", pandēmijas laikā cilvēkiem ir izdevies izveidot uzkrājumus, lai iegādātos mājokļus – 2021. gadā Latvijas premium nekustamo īpašumu tirgū noslēgti 1 135 darījumi par kopējo summu 304,8 miljoni eiro, strauji pietuvojoties rādītājiem, kas tika fiksēti laika posmā no 2006. līdz 2008. gadam jeb "treknajos gados".

Protams, Krievijas iebrukums Ukrainā situāciju tirgū jau ir paspējis nedaudz izmainīt – lai tiktu pie jauna mājokļa, būs jāmaksā vairāk.
Rakstu sēriju veidojusi četru autoru komanda, kas apkopoja vairākas līdzcilvēku pieredzes, piesakoties aizdevumam, kā arī vairāk nekā 10 ekspertu komentārus par būtiskākajiem praktiskajiem jautājumiem, kā arī aktualitātēm aizņemoties. Vai zini, kas notiek situācijā, kad īpašuma vērtējums ir zemāks par cenu, kādu vēlas tā pārdevējs? Kāds ir pirmais solis, ja nepieciešams aizdevums? Par šiem un citiem jautājumiem lasi rakstos.

Tāpat rakstos varēsi iepazīties ar vairākām pieredzēm, kad kopā ar partneri iegādāts īpašums, bet attiecības vēlāk izjukušas. Izstāstīsim arī kādas sievietes, kas vēlējās nokārtot auto līzingu, stāstu un izskaidrosim, kāpēc sapnis par īpašumu laukos ne vienmēr ir tik vienkārši realizējams. Taisnību sakot, pat ar bankas atbalstu savas mājas uzcelšana kādā klusā Latvijas vietā, no sapņa par realitāti var arī netapt.