Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Ļoti vēlos uzzināt, vai vieglas sāpes (kas līdzīgas, bet tikai vieglākas kā menstruāciju laikā) vēdera lejasdaļā var liecināt par grūtniecību? Šīs velkošās sāpes man ir jau trešo nedēļu un šonedēļ ir paredzamā mēnešreižu diena.

Esmu dzirdējusi, ka šādas velkošas sāpes ir raksturīgas grūtniecības laikā un tas nozīmē, ka palielinās dzemde vai precīzāk sakot stiepjas saites, kas satur dzemdi. Vai šī sajūta varētu parādīties jau tik ātri? Pirms vairāk nekā nedēļas biju aizgājusi pie savas ginekoloģes un viņa man iztaisīja sonogrāfiju un viss bija kārtībā. Grūtniecību ar apskati tik agri noteikt nevar. Man ir arī dažas citas pazīmes, kā piemēram reiboņi un dažkārt tāda nelaba dūša, krūtis ir kļuvušas jutīgas un nedaudz lielākas, apetīte ir pazeminājusies un ja agrāk biju nelabojama saldumu mīļotāja, tad tagad es daudz labprātāk saldumu vietā ēdu gaļu, kā arī man pūšas vēders un pastiprināti izdalās siekalas. Būšu neizsakāmi pateicīga par Jūsu atbildi!

Atbild dr. Gunta Frīdenberga (ginekoloģijas privātprakse Tukumā):

Visas Jūsu uzskaitītās sajūtu izmaiņas var pieskaitīt pie netiešajām grūtniecības pazīmēm. Tās iespējams sajust grūtniecības sākumā, bet mēdz novērot ne tikai pie grūtniecības. Pirmā grūtniecības pazīme parasti ir menstruāciju aizkavēšanas un/vai pozitīvs grūtniecības tests. Grūtniecības gadījumā grūtniecības tests varētu būt pozitīvs 3 dienas pirms gaidāmām menstruācijām. Dzemdes palielināšanās grūtniecības pirmajās 4 nedēļās ir ļoti neliela, tas parasti nekādas fiziskas sajūtas nerada.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nekādā gadījumā nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!