Jautājums: Man ir 30. grūtniecības nedēļa, un esmu ļoti stipri saaukstējusies. Vai tas var ietekmēt arī mazuli? Man ir stiprs, dziļi gārdzošs klepus, iesnas, temperatūra 37,6°C un vispārējs nogurums.

Tas jau ilgst 3 dienas, pagaidām lietoju Salvipect sīrupu, kas arī ir domāts maziem bērniem un Miwana deguna pilienus, kas būtībā ir tikai sālsūdens, kā arī multivitamīnus grūtniecēm un papildus C vitamīnu, tējas. Vai ir ieteicams lietot kādas stiprākas zāles? Vai varu lietot arī Echinacea un Goldenseal herbālās tabletes? Pēdējās divas dienas nav jūtamas arī mazuļa kustības, bet pirms tam tās bija ļoti aktīvas.

Atbild dr. Daiga Baranovska:

Jebkura saslimšana grūtniecības laikā, it īpaši infekciju slimības, var ietekmēt augļa attīstību. Tādēļ ir svarīgi savlaicīgi un pareizi tās ārstēt. Visi Jūsu pieminētie medikamenti ir droši lietojami grūtniecības laikā. Tomēr ja klepus, iesnas un paaugstināta temperatūra Jums saglabājas arī uz iepriekš minētās ārstēšanas fona, konsultējieties ar savu ģimenes ārstu.

Nepieciešams izvērtēt, vai ārstēšanā nav jāpievieno arī kādi antibakteriāli līdzekļi. Tas noteikti mazulim nodarīs mazāk ļaunuma nekā ielaists vīruss un klepus.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nekādā gadījumā nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!