Foto: F64

Jautājums: Vēlējos noskaidrot, vai apstāklis, ka manam vīram ir cukura diabēts (tiek lietotas insulīna injekcijas) var ietekmēt grūtniecību un bērna veselību? Paldies par atsaucību.

Atbild dr. Gunta Frīdenberga (ginekoloģijas privātprakse Tukumā):

Tiešā veidā vīrieša diabēts grūtniecības norisi nevar ietekmēt. Cukura diabēts gan minēts kā viens no neauglības iemesliem, bet gan kā erekciju ietekmējoša saslimšana.

Pirmā tipa jeb insulīnatkarīga diabēta gadījumā iemesls varētu būt gan nelabvēlīga iedzimtība kopā ar ārējās vides faktoriem, gan arī kāda vīrusu infekcija, kas bojājusi aizkuņģa dziedzeri. Tādēļ pastāv teorētiska iespēja, ka Jūsu bērnam dzīves laikā nepareizas ēšanas apstākļos varētu būt lielāks risks diabēta attīstītībai.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nekādā gadījumā nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!