Jautājums: Mēs ar vīru plānojam bērniņu, bet ir viena problēma - man ir iedzimta sirdskaite. Protams, to ir simtiem paveidu, bet mans kardiologs likumsakarīgi nepieļauj domu, ka es kādreiz varētu kļūt par māmiņu.

Ginekologs man ir ļoti saprotošs un centīsies pēc iespējas vairāk panākt, lai bērns tiktu iznēsāts maksimāli ilgā laikā. Es apzinos visas tās grūtības un šķēršļus, kas mani sagaida, bet vai patiešām ir tik slikti, ka man jāatsakās no grūtniecības?

Atbild dr. Gunta Frīdenberga (ginekoloģijas privātprakse Tukumā):

Pirms vairākiem gadu desmitiem bija vesela rinda saslimšanu, kuru gadījumā grūtniecība nebija pieļaujama. Manuprāt, tas bija tādēļ, ka atbildība par sievietes veselību un dzīvību bija pilnībā uz dzemdību speciālista pleciem. Tāpēc, lai mazinātu risku un arī iespējamās nepatikšanas, ierobežoja potenciāli bīstamo grūtnieču un dzemdētāju skaitu.

Pa šo laiku medicīna ir gājusi uz priekšu un, pats galvenais, ka notikusi nobīde attiecībā uz atbildību - arvien vairāk tā ir pacienta paša ziņā. Protams, lai pieņemtu lēmumu, ir nepieciešama pilnīga informācija, Jūsu gadījumā tas būtu: kā grūtniecība varētu ietekmēt saslimšanas gaitu un Jūsu veselības stāvokli pēc dzemdībām.

Mēs esam tik ļoti dažādi un arī mūsu pamatvērtības ir atšķirīgas. Iespējams, ka situācijā, kad prognozes par sievietes veselību ir vissliktākās, viena sieviete izvēlēsies maksimāli sevi saudzēt, bet cita izvēlēsies risku iet pat bojā, lai tikai varētu atstāt pēc sevis bērnu. Ja Jūs pēc informācijas apsvēršanas abi pieņemsiet lēmumu, ka vēlaties laist pasaulē bērnu, abu speciālistu (kardiologa un ginekologa) uzdevums būtu kopīgi sadarboties, lai panāktu maksimāli iespējamo labāko rezultātu. Nav tādas saslimšanas, kas aizliegtu sievietei dzemdēt, ja viņa apzinās riska pakāpi, ko šis lēmums varētu nozīmēt.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!