Grūtniecības iestāšanās brīdis ir vienreizējs un daudzu burvību apņemts brīdis. Tas ir brīnums, ko daba dāvā sievietei un vīrietim. Tā ir burvīgākā dāvana, ko mēs spējam saņemt.
Tas ir mirklis, kad olšūna ir saplūdusi ar spermatozoīdu, notikusi apaugļošanās, atradusi ceļu uz dzemdes dobumu un ieligzdojusies. Šo laika periodu sieviete nejūt, bet pārvērtības viņas organismā jau ir sākušās. Ir sākusi attīstīties jauna dzīvība.

Grūtniecības pazīmes

Parasti par grūtniecības iestāšanos pirmais mēdz pavēstīt mājās veiktā grūtniecības testa pozitīvais rezultāts. Horiogonadotropais hormons, kuru izdala embrijs grūtniecības pirmajās dienās, ir sievietes urīnā, tā parādot testa pozitīvo rezultātu. Ja sievietei ir neliels laiks starp grūtniecībām, šis tests pozitīvu rezultātu var parādīt nedaudz vēlāk, nekā ir pieņemts uzskatīt (10 dienā pēc apaugļošanās). Tā rezultāts var būt arī mānīgs, ja topošā māmiņa vēl baro ar krūti iepriekšējo mazuli. Taču, ja ir aizkavējušās menstruācijas vai ir aizdomas par grūtniecības iestāšanos, testu jāatkārto pēc trim dienām.

Jāatzīmē arī tas, ka katra nākošā grūtniecība būtu ieteicama tikai pēc viena gada un deviņiem mēnešiem, kopš iepriekšējās. Šis ir tas laiks, kurā sievietes organisms spēj pilnīgi atjaunot savas fizioloģiskās darbības, pēc grūtniecības, dzemdībām un laktācijas periodiem. Biežas grūtniecības ir viens no riska faktoriem virknei saslimšanu (kā piemēru varu minēt – žultsakmeņu slimībai).

Protams, jāatceras, ka vienīgā agrīnā grūtniecības pazīme ir menstruāciju iztrūkums. Taču pastāv arī varbūtējās grūtniecības pazīmes – slikta dūša, vemšana, nepatika pret dažādiem ēdieniem, uzbudināmība, nervozitāte utt. Ar krūti barojošām māmiņām var sākt izsīkt piens vai arī mazulis sāk atteikties no piena lietošanas.

Par grūtniecību liecina arī tā sauktās ticamās pazīmes – krūts dziedzeru piebriešana, bazālās temperatūras līknes pārmaiņas utt.

Ja ir konstatēts grūtniecības testa pozitīvais rezultāts, tad var sazvanīties ar savu ārstu un pieteikties vizītē, lai stātos grūtniecības uzskaitē. Ārsts spēj noteikt grūtniecības iestāšanos pēc 5. grūtniecības nedēļas. Taču ir arī papildus izmeklēšanas metode – ultrasonoskopija – kurā augļa ola manāma no 4. grūtniecības nedēļas.

Stāšanās grūtniecības uzskaitē

Strādājošām topošām māmiņām, grūtniecības uzskaitē būtu jāstājas līdz 12 grūtniecības nedēļai. Tas ir paredzēt LR Likumdošanas aktos.

Pārmaiņas sievietes organismā

Iestājoties grūtniecībai, sievietes organisms tiek pakļauts lielām pārmaiņām. Šīs pārmaiņas skar visa sievietes organisma orgānu sistēmas. Bērniņam, atrodoties mātes dzemdē, nepieciešams aizvien vairāk skābekļa, olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu, sāļu, vitamīnu, u.c. vielu. Visas šīs vielas bērniņš saņem no mātes organisma.

Mātes asinīs pāriet bērniņa vielmaiņas galaprodukti, kuri izdalās caur tās izvadorgānu sistēmu. Topošās māmiņas organisms veic papildu darbu, kas prasa svarīgāko sistēmu un orgānu darbības pastiprināšanos vai pārkārtošanos. Fizioloģiskās pārmaiņas, kuras notiek topošās māmiņas organismā, veicina bērniņa pareizu attīstību, sagatavo organismu dzemdībām un rada iespēju barot mazuli ar krūti pēc dzimšanas.

Grūtniecības sākumā liela nozīme ir olnīcu hormoniem – estrogēniem un progesteronam. Šo hormonu ietekme ir ļoti būtiska visu grūtniecības laiku. Ar šo hormonu darbību arī saistāmas daudzu citu orgānu sistēmu darbības.

Ar grūtniecību saistītās pārmaiņas gremošanas orgānu sistēmā vēl ir nepilnīgi izpētītas. Daudzām sievietēm pirmajā trimestrī novērojama nelaba dūša, vemšana, īpaši no rītiem, garšas un ožas sajūtas maiņa, pretīguma sajūta pret dažiem uztura veidiem, tieksme pēc noteiktiem uzturlīdzekļiem un dažreiz pēc neparastām vielām.

Bieži pazeminās zarnu tonuss, peristaltika, kas rada aizcietējumus. Gremošanas dziedzeru funkcija nav traucēta. Olnīcu hormonu svārstības sievietes organismā, grūtniecības laikā, rada šīs parādības. Aknas piedalās visu vielmaiņas veidu regulācijā un atindē toksiskos vielmaiņas starpproduktus. Grūtniecības laikā sakarā ar vielmaiņas pārkārtojumiem aknu funkcijai ir ļoti liela slodze. Bez tam aknas atindē arī pašas topošās māmiņas organismā ieplūstošos augļa vielmaiņas produktus.

Uzturs

Lai likvidētu sliktu dūšu un vemšanu, topošajai māmiņai uzturā jālieto organismā viegli asimilējamu barību (piemēram, zivis, zaļumus, salātus u.c.), ieteicams vairāk atrasties svaigā gaisā un pietiekami daudz gulēt.

Ķermeņa svars

Topošās māmiņas ķermeņa masa progresīvi palielinās. Pirmajos grūtniecības mēnešos tā pieaug nedaudz, taču otrajā grūtniecības pusē tā var pieaugt straujāk. Topošās māmiņas ķermeņa masas pieaugumu nosaka cirkulējošo asiņu un audu šķidruma daudzuma palielināšanās, augļa un placentas attīstība, amonija ūdens pieaugošais daudzums, dzemdes un krūts dziedzeru masas pieaugums un taukaudu uzkrāšanās.

Vizītes pie ārsta vai vecmātes. Analīzes

Dodoties pirmajā vizītē pie ārsta vai vecmātes, gūsi informāciju par gaidāmo grūtniecības gaitu un nepieciešamajiem izmeklējumiem. Šajā tikšanās reizē topošā māmiņa tiks izmeklēta, lai būtu pārliecība, ka dzemdes lielums atbilst grūtniecības laikam. Izrakstīta Mātes pase un nosūtījumi uz veicamajām analīzēm.

Apmeklējumu biežumu nosaka ārsts, jo tas ir atkarīgs no grūtniecības norises gaitas. Katrā apmeklējuma laikā ārsts informēs par analīžu rezultātiem, kontrolēs svara pieaugumu, novēros vēdera apkārtmēra izmaiņas, mērīs asinsspiedienu. Ultraskaņas pārbaudi visā grūtniecības laikā jāveic divas reizes, taču ja ir vēlēšanās, tad šo izmeklējumu topošie vecāki var veikt arī vairākas reizes. Ultraskaņas izmeklēšana nekaitē bērniņa attīstībai.

Pirms katra apmeklējuma ir jānodod urīna analīze, bet pirms katra otrā - hemoglobīns. Hemoglobīns ir viena no eritrocīta sastāvdaļām un apgādā organismu ar skābekli. Grūtniecības laikā hemoglobīna koncentrācija mēdz būt nedaudz zemāka nekā parasti, kas izskaidrojams ar paaugstinātu šķidruma daudzumu organismā. Tā samazināšanās var ietekmēt bērniņa apgādi ar skābekli. Līdz ar to, ja tas samazinās, tad papildus jālieto dzelzs preparāti.

Izmeklēšana ar ultraskaņu un TRIPL-tests

Pirmā izmeklēšana ar ultraskaņu noteikti notiek 16. – 18. grūtniecības nedēļā. Šajā izmeklēšanā nosaka augļa ūdens daudzumu, bērniņa orgānu sistēmu attīstību un kustības, placentas novietojumu un asinsriti. Zemu novietota placenta nerada problēmas bērniņa attīstībai, taču topošai māmiņai būtu jāuzmanās no smagumu cilāšanas un pie garu stundu pavadīšanas vertikālā stāvoklī ieteicams nēsāt grūtnieču jostu.

Paralēli ultraskaņas izmeklējumam, tiek veikts arī TRIPL-tests. Šis tests ļauj novērtēt hromosomu noviržu risku. Šī analīze nekad nepateiks noteiktu “jā” vai “nē”, tā tikai norādīs, ka pastāv iespēja kroplībām bērniņa centrālajā nervu sistēmā vai hromosomās. Taču to, vai bērniņam patiesi veidojas kroplība, var pateikt, tikai veicot amniocentēzi.

Vingrošanas nodarbības

Protams, grūtniecības laikā ir iesakāmas vingrošanas nodarbības. Tās topošās māmiņas var apmeklēt pēc pirmās ultraskaņas veikšanas, jo tad ir labāk izskaidrojams, kādiem vingrinājumiem ir jāpievērš uzmanība un kādus būtu vēlams veikt. Es labprāt iesaku savām grūtniecītēm apmeklēt “grūtnieču vingrošanu” divas reizes nedēļā, bet tā, lai viena nodarbība būtu vingrošanas zālē, bet otra – baseinā.

Sajust pirmās bērna kustības

Nekas nevar tā saviļņot abus vecākus, kuri gaida savu mazuli, kā bērniņa kustību sajūtas. Topošā māmiņa tās jūt nedaudz ātrāk, nekā tās var sajust topošais tētis. Topošām māmiņām daudzas reizes liekas, bērniņš kustas, bet sajūtas nav tik drošas. Tas tikai rada nesapratni, jo literatūras dati ir dažādi, sievietes izjūtas ir atšķirīgas, topošās māmiņas ķermeņa formas ir individuālas.

Pirmajās reizēs šīs sajūtas var būt ļoti atšķirīgas – gāzu pārvietošanās zarnās, neliela kutināšana vēdera lejasdaļā, tauriņa spārna pieskārieni vēderam. Šo sajūtu datums ir jāatceras, lai par to informētu savu ārstu. Sākumā bērniņa kustības būs ar atšķirīgiem starplaikiem – būs reizes, kad stundām vai dienām ilgi kustības nejutīsiet.

Bērniņam augot, tā kustības kļūs spēcīgākas – tās vairs nevarēs sajaukt ne ar ko citu pasaulē. Bērniņš var kustēties dažādi - atkarībā no tā, vai viņš ir iemidzis vai pamodies. Dažkārt gadās, ka bērniņš pavingrot nolēmis tieši tad, kad topošā māmiņa dodas pie miera. Tādos brīžos var mēģināt bērniņu nomierināt – atslābināties un parunāt ar viņu vai padziedāt miega dziesmiņu.

Vienmēr ir jāatceras, ja ir radušās bažas par savas grūtniecības norisi, noteikti jākonsultējas ar ārstu vai vecmāti.

Raksta autore Margarita Puķīte ir ārste – ginekoloģe "Veselības namā 5" (Grēcinieku iela 34, Rīga). Tālr. reģistratūrā 7222892, tālr. kabinetā 7222331.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!