Laiks, kad sieviete gaida bērniņu, ir ilgs, dažubrīd grūts, bet nenoliedzami skaists. Ir tik patīkami skatīties uz jaunajām topošajām māmiņām, kuras iet pa ielu smaidīgas un tik skaistas! Ir prieks redzēt, kā viņas lepojas ar savu punci, neslēpj to, kā tas bija daudz senāk.
Nu, jau vairs neviens nav jāpārliecina, ka grūtniecība nav slimība un dzīve turpinās. Turklāt grūtniecības laikā nevajadzētu aizmirst par fiziskām nodarbībām. Topošajām māmiņām tās ir ļoti ieteicamas, jo atzīts, ka fiziski aktīvām sievietēm dzemdības ir mazāk sāpīgas.

Sievietes, kuras bijušas fiziski aktīvas arī pirms grūtniecības, drīkst turpināt savas nodarbes – velobraukšanu, dejošanu, jogu utt. Ar lielu piesardzību var nodarboties ar tādiem sporta veidiem kā skriešana, airēšana, slēpošana, kas prasa lielu fizisku piepūli. Tomēr jāpatur prātā, ka bērniņa gaidīšanas laikā jāietur nedaudz rāmāks dzīves ritms. Līdz grūtniecības 16. nedēļai vajadzētu darboties īpaši saudzīgā režīmā, jo auglis šajā laikā vēl nav pietiekami stipri piestiprinājies dzemdes sieniņai un pastāv spontānā aborta risks.

Savā ikdienas pasākumu kompleksā divas reizes dienā obligāti jāiekļauj pastaigas svaigā gaisā. Tās noderēs ne tikai savas fiziskās veselības nostiprināšanai, vizuālā izskata uzlabošanai, bet arī ļaus uzņemt gan ādai, gan organismam tik nepieciešamo skābekli. Sākotnēji var pastaigāt 20–30 min., tad tās pagarināt līdz pat pusotrai stundai. Bet pastaiga nedrīkst izsaukt lielu nogurumu, šai nodarbei jābūt vairāk relaksējošai un labu pašsajūtu veicinošai.

Pastaigas laikā var veikt elpošanas vingrinājumus. Ļoti ieteicama ir diafragmālā elpošana, var brīdi elpot tikai ar krūšu kurvja sānu daļu vai augšdaļu. Izmēģināt seklu elpošanu un dziļāku. Tas būs labs treniņš dzemdībām, kā arī uzlabos augļa apgādi ar skābekli. Pastaigas laikā svarīgi pievērst uzmanību arī pareizai stājai, lai mazinātu sāpes krustos un uzlabotu plaušu ventilāciju. Liela nozīme ir ērtiem apaviem!

Ļoti vērtīgas ir nodarbības ūdenī, piemēram, speciāla ūdens aerobika grūtniecēm. Ūdenī lieliski atbrīvojas muskuļi un tiek atslogotas locītavas. Nodarbības ūdenī sniegs relaksāciju un kalpos kā imūnsistēmas treniņš.

Tagad daudzi veselības centri un sporta klubi piedāvā speciālo vingrošanu grūtniecēm. Vingrošanu būtu ieteicams uzsākt grūtniecības 12. – 16. nedēļā. Tomēr pirms šo nodarbību uzsākšanas vajadzētu konsultēties ar ārstu. “Veselības centrā 4” ir iespēja apgūt pareizu elpošanu, speciālo elpošanu dzemdībām, kā arī pareizas stājas principus, vingrojumus muskulatūras stiprināšanai un relaksācijas paņēmienus. Šajās grupu nodarbībās ne mazāk svarīga loma ir iespējai topošajām māmiņām tikties vienai ar otru, iespējai dalīties savās izjūtās un galu galā - labi pavadīt laiku.

Vingrot var arī mājās, tomēr ir svarīgi, vingrojumus izpildīt pareizi, lai nenodarītu ļaunumu ne sev un mazulim. Lūk, daži ieteikumi - spied uz bildēm, lai izlasītu vingrojuma aprakstu!

Attēlos redzamos vingrojumus var izpildīt arī bez bumbas – sēdus uz krēsla vai stāvus.

Lai jums veicas!

Vingrošana grūtniecēm “Veselības centrs 4”, “KLUBS 4”, K. Barona 117, tel. 7299597, www.vc4.lv. Nodarbības notiek trešdienās, piektdienās plkst. 16:00-17:00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!