Sāksim ar to, ka topošajai māmiņai iekāpjot baseinā pārņem viegluma sajūta, kura palielinoties grūtniecības laikam pastiprinās. Tas ir pateicoties tam, ka cilvēks ūdenī nejūt savu svaru.
Ja mēs zinām, ka fizisko aktivitāšu laikā, šajā gadījumā grūtnieču vingrošanā ūdenī, paātrinās mūsu asinsrite, kā rezultātā visa organisma barošana aktivizējās, un zinot to, ka topošajai māmiņai un mazulim ir vienota asinsrites sistēma, secinājums nav tālu jāmeklē.

Vienas nodarbības laikā mēs cenšamies nodarbināt pēc iespējas lielāku skaitu muskuļu, pievēršot lielāku uzmanību atsevišķiem, ļoti svarīgiem momentiem. Strādājam pie roku muskulatūras nostiprināšanas, jo tās mums ļoti noderēs - pašā sākumā pēc dzemdībām mazulis sver tik, cik nu viņš sver, bet tad viņš strauji sāk augt un pieņemties svarā, un mums viņš ir jācilā simtiem reižu dienā, viens pats un kopā ar ratiem.

Nodarbībās izmantojam dažādus papildlīdzekļus – bumbas, speciālos cimdiņus, ūdens nūdeles. Runājot par pēdējām, tas ir fantastiskākais materiāla pielietojums, kas dod iespēju nodarboties ne tikai baseinā, bet jebkurā atklātā ūdens baseinā un izmantot tās arī ūdens dzemdībās.

Ļoti žēl, ka mūsu valstī ūdens dzemdības ir ļoti dārgs prieks, līdz ar to pieejams nelielam grūtnieču skaitam. Ir topošās māmiņas, kurām grūtniecības laikā izmainās gaita, respektīvi, tiek atstiepts atpakaļ dupsis, draudot iedzīvoties nepatīkamās muguras sāpēs, reizēm uz visu atlikušo mūžu. Pie šī momenta tiek nenogurstoši strādāts katrā nodarbībā, atgādinot par pareizu stāju, neuzrautiem pleciem un kāpšanu pa kāpnēm, iztaisnojot celi.

Nodarbību laikā mēs perfekti iemācamies dziļo elpošanu un cenšamies savienot ritmisku elpošanu ar ritmiskiem kustībām. Topošās māmiņas grūtniecības laikā pārliecinās par šī elpošanas veida efektivitāti savās ikdienas gaitās.

Nodarboties ar vingrošanu ūdenī grūtnieces varētu sākt pēc piecpadsmitās grūtniecības nedēļas un nodarboties līdz pēdējai grūtniecības dienai, pie noteikuma, ja grūtniecība norit bez sarežģījumiem, un noteikti konsultējoties ar savu ārstējošo ginekologu.

Runājot par grūtnieču vingrošanu ūdenī, nevar nepieskarties vēl vienam pozitīvam momentam. Man ir diezgan grūti iedomāties šāda veida nodarbības lielā publiskā baseinā, tur šīm nodarbībām trūkst intimitātes. Mūsu mazajā baseiniņā vienlaicīgi nodarbojas tikai četras topošās māmiņas, tā jau gandrīz ir individuālā nodarbība, ar lielisku iespēju saskatīt un izlabot visas izpildījuma kļūdas, kas nav iespējams lielās grupās. Šeit topošās māmiņas ne tikai vingro, notiek informācijas apmaiņa, kas ir ļoti svarīgs moments, sevišķi māmiņām, kuras gaida savu pirmo mazuli.

Vēl nedaudz gribētos pastāstīt par pašu “Veselības nama 5” baseinu. Ūdens temperatūra mūsu baseinā ir 32 grādi, tā ir optimālā temperatūra, lai topošā māmiņa ar mierīgu sirdi varētu strādāt 45 minūtes nenosalstot. Baseina dziļums ir 140 cm un ūdens nav pārhlorēts, kā daudzos publiskajos baseinos.

Ja topošā māmiņa sadomā sākt apmeklēt vingrošanas nodarbības ūdenī, tad viņai ir jānoskaņojas uz regulāru šo nodarbību apmeklējumu, neizlaižot nevienu nodarbību un jāpadomā vēl par tādu lietu, ka uz laiku viņai vajadzētu nedaudz piebremzēt savas ikdienas aktivitātes.

Dekrēta atvaļinājums ir laiks, kad viņai tiek dota iespēja apjaust līdz galam notiekošo, sakārtot savas domas, savas jūtas, vairāk laika atliek kontaktam ar mazuli – pasaku lasīšanai, šūpļa dziesmu dziedāšanai, mūzikas klausīšanai, visam tam, kam ikdienas steigā neatlika tik daudz laika. Un cik liels būs māmiņas prieks, kad mazulis pēc piedzimšanas nepārprotami atpazīs jau māmiņas puncī dzirdēto. Izbaudiet šo laiku pilnībā!

Ar jums savās pārdomās dalījās “Veselības nama 5” grūtnieču vingrošanas ūdenī un ūdens aerobikas trenere Marika Lūka – tel. 6421017, reģistratūras tel. 7228267. Mēs atrodamies pašā Rīgas centrā Grēcinieku ielā 36.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!