Grūtniecība ir skaists un īpašs laiks ikvienas sievietes dzīvē. Šajā laikā mēs domājam par gaidāmo mazuli un vēlamies, lai tas piedzimtu ņiprs un vesels. Tāpēc īpaša nozīme šajā laika periodā ir veselīgam dzīves veidam, kura būtiska sastāvdaļa ir fiziskā aktivitāte – vingrošana, peldēšana.
Vēlams ar fiziskām aktivitātēm nodarboties jau pirms grūtniecības iestāšanās. Vingrošana rada pozitīvus rezultātus:

  • uzlabojas garastāvoklis un pašsajūta;
  • mazāks ir liekā svara pieaugums;
  • samazinās sāpes krustos;
  • nostiprinās vēdera muskuļi;
  • vieglāk iznēsāt mazuli;
  • kā arī paredzams, ka dzemdības būs vieglākas un neprasīs no grūtnieces tik daudz enerģijas.
  • Vidēji pirmās dzemdības ir apmēram 16 stundu garas, un tas sievietei nozīmē grūtu darbu, kas prasa lielu izturību. Nodarbojoties ar sportu, sieviete labāk pazīs savu ķermeni un tādēļ vieglāk būs to kontrolēt gan fiziski, gan garīgi visā dzemdību procesā.

    Grūtniecības laikā slodze sporta nodarbībās ir jāsamazina. Noteikti vajadzētu izslēgt vingrojumus, kuri saistīti ar lēkāšanu, vēdera preses stiprināšanu, straujām kustībām (nevajadzētu celties strauji no guļus vai sēdus stāvokļa – straujas kustības var izsaukt galvas reiboni, ko rada asinsspiediena maiņa). Vairāk jāveic vingrojumi, kuri saistīti ar lēniem pagriezieniem, staipīšanos.

    Nodarbību laikā jākontrolē pulss, tam nevajadzētu pārsniegt 140x`. Vingrošana nedrīkst radīt diskomfortu, nepatīkamas izjūtas – tā obligāti ir jāpārtrauc un jākonsultējas ar ārstu, ja parādās kaut kas neparasts, sāpes, asiņaini izdalījumi, grūtības ar elpošanu, galvas reiboņi.

    Sportošana sniedz pozitīvus rezultātus, ja to veic regulāri divas līdz trīs reizes nedēļā. Noteikti jāņem vērā apstāklis, vai sieviete ar sportu ir nodarbojusies līdz grūtniecībai, tādā gadījumā slodzes apmērs būs lielāks nekā sievietei, kura ar fiziskām aktivitātēm sāk nodarboties tikai grūtniecības laikā.

    Ja vingrošana nav ieteicama, varbūt to var aizstāt ar staigāšanu (nevis kā pastaiga, bet staigāt ar nolūku, nēsājot attiecīgus apavus, dziļi elpojot, turot galvu augšā).

    Obligāti pirms sākt nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, ir jākonsultējas ar savu ārstu, kurš sniegs atbildi - drīkst vai nedrīkst un no kāda grūtniecības laika konkrētajā gadījumā būtu vēlams sākt.

    Raksta autore: Žanete Bigestāne, ārste ginekoloģe, ARS.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!