Bērniņš nu ir izvēlējies sev vecākus! Bet, pirms tas ir noticis, joga rekomendē sagatavot sievietes ķermeni grūtniecībai, jo rūpes par nedzimušo bērniņu sākas vēl pirms pašas grūtniecības.
Izpildot asanas (jogas pozīcijas jeb vingrinājumus) ķermenis sagatavojas bērna iznēsāšanai – tas kļūst spēcīgāks, stabilizējas endokrīnās sistēmas un nervu sistēmas darbība, kā arī visu citu sistēmu funkcijas. Tomēr, ja sieviete ar jogu nolemj nodarboties tikai, iestājoties grūtniecībai, - arī tas nav par vēlu!

Tāpat kā tradicionālā medicīna, arī joga iesaka sievietēm būt uzmanīgām grūtniecības pirmajos trīs mēnešos, kā arī pirmsdzemdību periodā. Asanas tiek modificētas un pielāgotas katram grūtniecības periodam un katrai grūtniecei, bet pamatā tās ir vērstas uz to, lai radītu komfortu bērnam, atbrīvojot un veidojot tam plašāku telpu. Vēl tiek izmantotas asanas, kuras stiepj un stiprina mugurkaulu, kā arī tādas, kas sagatavo dzemdībām, lai tās būtu pēc iespējas vieglākas un nesāpīgākas.

Kopumā asanas būtiski var palīdzēt pret sliktu dūšu, vājumu, sāpēm krustos, kāju piepampumu, varikozo vēnu paplašināšanos, galvassāpēm un citām nepatīkamām blakus parādībām. Tās palīdz izvairīties no augsta asinsspiediena, ātra svara pieauguma, spontānā aborta, kā arī no neveiksmīgām un priekšlaicīgām dzemdībām.

Tā kā asanās nav strauju kustību, tad jogas vingrinājumus var sākt izpildīt jau grūtniecības sākuma periodā. Tās uzlabo asinsriti iegurnī, nostiprina iegurņa un dzemdes muskuļus un trenē mugurkaulu.

Grūtniecības 1. trimestris ir vistraumatiskākais - tas ir laiks, kad apaugļotā olšūna implantējas dzemdes gļotādā, organisms strauji un lielos daudzumos sāk izstrādāt hormonus, kuri veicina dzemdes augšanu un atbrīvošanos, saistaudu un muskuļu mīkstināšanu. Šis ir krasu pārmaiņu laiks, un sievietei var būt ne tikai slikta dūša, vēdera aizcietējumi, gāzes un citas nepatīkamas fizioloģiskas izjūtas, bet arī straujas garastāvokļa maiņas un nogurums.

Pirmajā trimestrī notiek pāreja uz modificētajām asanām – pielāgojot tās grūtniecībai.

Atkarībā no pašsajūtas grūtniece var izpildīt gandrīz visas asanas, izņemot sekojošas:

  • jebkura pozīcija, kurā guļ uz vēdera;
  • jebkura pozīcija, kurā guļ uz muguras bez atbalsta;
  • jebkura pozīcija, kura izsauc vēdera lejas daļas saspringumu un saspiešanu;
  • jebkura pozīcija, kura izsauc diskomfortu.
  • Grūtniecības 2. trimestrī vairums sieviešu jūtas lieliski, ir enerģiskas un skaistas. Mierīgi apsēžoties un ieklausoties sevī jau 4. mēnesī ir iespējams sajust bērniņa kustības – vieglas kā tauriņa lidojums.

    Šajā laikā grūtniece izpilda tās asanas, kuras nespiež uz vēderu, var izpildīt apgrieztās asanas un noliekšanos uz priekšu.

    Grūtniecības 3. trimestrī jau visa pasaule zina, ka tu gaidi mazuli! Grūtniece izpilda tikai tās asanas, kuras nerada diskomfortu, jo šajā laikā sieviete jau intuitīvi jūt, kas viņai der un kas neder.

    Piemēram, var minēt sekojošas ļoti labvēlīgas asanas – Parvatāsana, Supta Virāsana, Upavista Konāsana, Baddha Konāsana, Siršāsana, Supta Padangusthāsana – šīs asanas izstiepj iegurņa rajonu, radot vajadzīgo dzemdes iekšējo telpu, lai bērns varētu kustēties.

    Jogas nodarbību laikā tiek apgūta arī pranajama – elpošanas vingrinājumi – tās prakse nomierina nervu sistēmu, noņem nogurumu, dod pārliecību par sevi. Tā būtu jāpraktizē visu grūtniecības laiku, mācoties kontrolēt elpu, jo dzemdību procesā šis ir viens no svarīgākajiem aspektiem.

    Asanas un pranajama fiziskā līmenī palīdz, lai ķermenis būtu spēcīgs un vingrs, lai tas spētu izturēt slodzi, kura ir saistīta ar papildus svara iznēsāšanu un hormonu hiperaktivitāti, tās palīdz tikt galā ar nogurumu, sāpēm mugurā, zarnu trakta darbības traucējumiem, galvas sāpēm.

    Emocionālā līmenī tās atbrīvo no baiļu izjūtām, dusmām, trauksmes un skumjām.

    Joga palīdz sajust savu ķermeni un apzināties savu elpu. Negatīvās emocijas, kuras ir iekonservētas dziļi, dziļi, ar jogas pozām un elpošanas vingrinājumiem tiek atbrīvotas un izvadītas, t.i., muskuļi kļūst elastīgi, ķermenī parādās vieglums. Aizturēto emociju atbrīvošana var atmodināt intuīciju un iekšējo spēku.

    Atbrīvoti muskuļi, dziļa elpa – tas palīdz noskaņoties uz savu ķermeni un izprast, kas tajā notiek, izprast savas emocijas, izjust elpu un sevi pašu. Jo lielāka jogas prakse, jo vairāk ticības sev, saviem spēkiem, kā arī jo lielāka paļāvība uz augstākiem spēkiem.

    Jogas nodarbības ir tas laiks, kad var iegūt iekšējo harmoniju, kad ir iespēja būt kontaktā ar savu ķermeni un bērniņu un no tā visa gūt baudījumu.

    Jaunajai māmiņai ir svarīgi saglabāt iekšējo mieru un harmoniju, būt apmierinātai, neielaist sevī negācijas, nekliegt un neskaust, jo tas ļoti nelabvēlīgi ietekmē mazuļa pašsajūtu. Ir jācenšas ieskaut sevi ar skaistu, harmonisku vidi, klausīties maigu mūziku, baudīt dabas ainavas un jūras šalkoņu.

    Raksta autore Tamāra Bujanova ir jogas pasniedzēja jogas skolā “ANAHATA” (Tērbatas iela 49/51, 4. stāvs. Tel. 6204599. E-pasts: info@anahata.lv.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!