Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Man rit grūtniecības 11. nedēļa, pirms pāris nedēļām piesūcās ērce. Potējusies neesmu. Diemžēl arī šoreiz paļāvos uz laimīgu gadījumu. Pagaidām nekādu inficēšanās simptomu nav, tomēr vēlos uzzināt, vai saslimšana (kaut vieglā formā) ar ērču encefalītu kaut kādā mērā varētu ietekmēt manu grūtniecību?

Atbild dr. Gunta Frīdenberga (ginekoloģijas privātprakse Tukumā):

Ērces pārnēsā gan encefalīta vīrusu gan arī Laima slimības izraisītāju. Abām saslimšanām simptomi parasti parādās pirmo divu nedēļu laikā, tā kā ceru, ka Jūsu gadījumā tā būs bijusi vesela ērce.

Pētījumos konstatēts, ka atsevišķos gadījumos (vienā no tūkstoša) encefalīts grūtniecības pirmajā trimestrī var radīt augļa smadzeņu bojājumu. Laima slimības gadījumā nav pārliecinošu datu par iespējamu ietekmi uz augli.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: webbaby@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!