Foto: Shutterstock
Veselīgi un skaisti mati ir cilvēka rota. No skaistiem, veselīgiem matiem var veidot matu sakārtojumu, kas notušē ārējā izskatā to, kas tev nepatīk, un palīdz izcelt to, kas tev patīk.
Grūtniecības laikā mati kļūst spēcīgāki, veselīgāki. Tas izskaidrojams ar hormonālām pārmaiņām organismā. Pēc dzemdībām mati pastiprināti izkrīt. Lai to visu izprastu, došu ieskatu par matu augšanu, kopšanu, to īpatnībām. Tā katra atradīs sev vajadzīgo padomu pēc individuālās realitātes.

Cilvēka organisms aug lēni, līdz sasniedz briedumu un iegūst vajadzīgās aprises. Tas pats attiecas arī uz iekšējiem orgāniem, zobiem un smadzenēm. Taču mati turpina augt un izkrist visu cilvēka mūžu. Protams, gadiem ritot, mati vairs neizskatās tik skaisti un nav tik biezi, jo matu saknes pakāpeniski ar asinīm saņem arvien mazāk skābekļa.

No sliktāk barotām matu saknēm aug plānāki un trauslāki mati. Matu krāsai nav nekā kopīga ar novecošanu. Nosirmo arī gluži jauni cilvēki. Tas tikai liecina par to, ka dažos dziedzeros pigments melanīns veidojas lēnāk vai arī tā veidošanās ir beigusies.

Par mata struktūras uzbūvi

Katrs matiņš pats par sevi sastāv no dzīvas saknes, kas atrodas dziļi ādā, un tā daļas, kuras veidojas ārpus ādas virsmas - mata. Mata saknīte atrodas folikulā. Dziļākā saknītes daļa – papila - atrodas ādas slānī, kurā notiek vairāki svarīgi bioķīmiskie procesi un notiek matu augšana.

Mata dzīvības fāzes

  • Augšanas fāze, kuras laikā intensīvi dalās šūnas, nodrošinot mata saknītes rašanos, augšanas un keratinizācijas procesus. Mats veidojas un izaug apmēram par 1 cm mēnesī. Šī fāze ilgst no diviem līdz sešiem gadiem.
  • Mata sīpoliņa miera cikls, kura laikā pārstāj augt mati. Mata maisiņš sāk sarauties. Šī fāze ilgst trīs līdz četras nedēļas.
  • Beidzamā fāze, kuras laikā matiņš tiek izgrūsts no papilas un tas izkrīt. Mats beidz savu mūžu. Tas ilgst apmēram trīs vai četrus mēnešus.
  • Pēc trešā posma beigām mata sakne dod dzīvību jaunam matam. Matu izkrišana ir dabisks process; katrs atsevišķs matiņš rodas, dzīvo, noveco un mirst.

    Pietiek apskatīt mata sakni, lai noteiktu, vai izkritušais mats bijis trešajā attīstības posmā. Parasti izkritušā mata sakne ir īsa un tai ir bultas forma.

    Vīriešiem mati izkrīt daudz vairāk nekā sievietēm. Caurmērā dienā izkrīt 80 mati.

    Mata šķērsgriezuma uzbūve

    Matu šķērsgriezumā apskatot, ar mikroskopa palīdzību, var redzēt trīs kārtas. Ārējā kārta matam ir zvīņveidīga. Zvīņas ir izvietotas virzienā no mata saknes līdz mata galam. Mata zvīņas aizsargā mata iekšējo daļu no ārējās vides kaitīgās iedarbības. Zvīņas veselam matam ir savstarpēji piekļāvušas cita citai. Gluži kā bruņu tērps. Ja mata zvīņas ir veselas, tad mati ir ļoti spīdīgi, gludi, elastīgi. Lai zvīņas būtu veselas, ir svarīgi pareizi kopt matus.

    Nākamais slānis ir zem mata zvīņām, kurš sastāv no pārragotām šūnām. Tās veido mata pamatmasu līdz 90%. Šī masa ir dažādu olbaltumvielu savienojums. To sauc par keratīnu. Keratīna sastāvā ietilpst sērs, ūdeņradis, azots, ogleklis, skābeklis u.c. Ja zvīņas ir bojātas, tad tiek bojāts viss mats.

    Trešais slānis ir vidus, mata “sirsniņa”. Tā ir daudz mīkstāka par otro, kurā bez šūnām ir arī gaisa pūslīši. Tas aizņem apmēram 6% no mata apjoma un pamatā sastāv no olbaltumvielu savienojuma, kuru sauc par proteīnu.

    Matu resnums

    Mats var būt no 0,05 līdz 0,1 mm resns. Vistievākie mati ir gaišie, nedaudz resnāki ir pelēkie, brūnie, tumšie, un visresnākie ir rudie. No tā izriet, ka gaišmatēm ir uz galvas visvairāk matu apmēram 140 000, bet tumšmatēm apm. 105 000. Vismazāk matu ir rudmatēm - labi, ja 90 000 matu.

    Matu veidi

    Mati mēdz būt taisni vai lokaini. Lokaini mati ir sausi. Tiem ir nepieciešama īpaša kopšana, tad tie ir izcili skaisti. Vēl sausi mati ir krāsoti, ilgviļņoti, kā arī cilvēkiem, kuriem ir stress, nepareizs uzturs, nepareiza matu kopšana, vāja asinsrite.

    Matu izturība

    Mati ir ļoti izturīgi. Garš mats iztur svaru līdz 50 gramiem. Tāda izturība ir pateicoties noturīgajam olbaltumvielu savienojumam - keratīnam, kurš bagāts ar sēru un azotu.

    Sauss mats var izstiepties par ¼ daļu no sava garuma. Samitrināts ar ūdeni - pat divtik. Pēc izstiepšanas mats atkal ieņem sākotnējo garumu. Matiem piemīt neparasta īpašība - ja tos ar siltuma palīdzību uztin, tie kādu laiku saglabā jauno lokaino formu.

    Mati uz galvas ir noformējums sejai. Mati, tāpat kā apģērbs, var noslēpt kādus trūkumus sejā – piemēram, pārāk platus vaigu kaulus, kvadrātveida seju, vai pārāk šauru seju, vai izstieptu seju, garu degunu, mazu zodu utt. Skaisti, veseli mati ir sejas rota.

    Lai mati būtu skaisti, tie ir pareizi jākopj no dzimšanas visu mūžu.

    Raksta autore ir modelētāja - stiliste Simona Strauja no salona “NIKITA” (Kr. Barona ielā 34, 2. stāvs. Telefons: 7283303.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!