Kad mazulis ir nācis pasaulē, jaunai māmiņai ir nepieciešams daudz spēka un enerģijas. Joga iesaka atpūsties un neko nedarīt apmēram divas nedēļas pēc dzemdībām. Pēc šī miera perioda ir ieteicams sākt ar Savaāsanu, izpildot to uz polstera katru dienu apmēram 20 līdz 30 minūtes gan no rīta, gan vakarā.

Savaāsana:
Šī āsana mazina nogurumu, atslābina nervu sistēmu un nomierina, palīdz atgūt iekšējo līdzsvaru un atjauno iekšējās enerģijas krājumus.

Apgulieties tā, lai krusti un astes kauls būtu novietoti uz grīdas plakani. Pēdas novietojiet gurnu platumā. Rokām jābūt izvērstām, delnām vērstām uz augšu, pleciem nolaistiem, krūšu kurvim “atvērtam”.

Savaāsana tonizē arī vēdera dobuma orgānus, palīdz dzemdei atgūt savu normālo stāvokli un izmēru, kā arī notiek vēdera muskuļu pašmasāža. Tikko dzemdējušām sievietēm šī āsana uzlabo gan mātes piena kvalitāti, to attīrot, gan veicina piena daudzumu.

Apmēram 3 līdz 4 nedēļas pēc dzemdībām sieviete var uzsākt arī citu āsanu izpildi. Svarīgi ir sākt ar pamata jeb sākuma āsanām, lēnām virzoties uz sarežģītākām.

Ja, gaidot bērniņu, izpildījām āsanas, kas veicināja iegurņa atvēršanos, tad tagad process ir pretējs, atgriežot visu savās vietās, un uzmanība tiek vērsta uz aizvēršanas procesu. Tiek nostiprināti vēdera muskuļi un āda. Izpildot āsanas pēc dzemdībām, uz vēdera nesakrājas tauki, izceļas viduklis, tiek stiprināti dibena muskuļi, kā arī spēcināti muguras muskuļi un mugurkauls. Krūšu muskuļi tiek vilkti uz augšu, un tās nenokaras, pazūd pēcdzemdību nogurums un stabilizējas nervu sistēma.

Ja bērniņš naktīs ir nemierīgs un neļauj māmiņai izgulēties, noteikti jāņem palīgā vecmāmiņa vai auklīte. No tā, cik atpūtusies ir māmiņa, ir atkarīgs ne tikai viņas emocionālais, bet arī fiziskais stāvoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!