Latvijas iedzīvotāju reproduktīvās veselības rādītāji ir satraucoši. Tikai pēdējos pāris gadus varam secināt, ka dzimstības samazināšanās līkne ir apstājusies. Tomēr parādās jauna nopietna problēma - neauglība.
Neauglīga ģimene ir ļoti nopietna sociāla, medicīniska un arī valstiska problēma, kas ietekmē cilvēku fizisko un psihisko veselību, kā arī likteni un personisko laimi.

Kas ir neauglība?

The American Fertility Society pāri uzskata par neauglīgu, ja pāris nelieto nekādu kontracepcijas metodi un grūtniecība neiestājas gada laikā.

Par normālu fertilitāti jeb auglību uzskata spontānu grūtniecības iestāšanos pirmā gada laikā pēc dzimumdzīves uzsākšanas bez izsargāšanās 90% pāriem un 95% divu gadu laikā. Neauglīgi pāri sastāda apmēram 10-15% populācijas. Pēc dzimuma: 60% pret 40% par sliktu vīriešiem. Apmēram 15% gadījumos nav skaidrs neauglības cēlonis.

Ko darīt pārim, ja viņi apzinās šo problēmu?

Pirmais solis - problēmu izrunāt ar savu ģimenes ārstu, sievietei darīt zināmu savam ginekologam, griezties pēc konsultācijas kādā no Latvijas reproduktīvās medicīnas centriem. Noteikti rekomendēju speciālistus apmeklēt abiem, lai problēmas risināšanas laikā nerastos nevajadzīgas neskaidrības.

Otrais solis - noskaidrot cēloņus.

Grūtniecības iestāšanos nodrošina sekojoši mehānismi: spermatoģenēze, menstruālā funkcija, dzimumšūnu pārnese un embriju implantācija. Ikviens no šo mehānismu traucējumiem var būt cēlonis neauglībai, tāpēc neauglības iemesli tiek sadalīti divās grupās: sievietes jeb sievišķais un vīrieša jeb vīrišķais.

Pie šāda algoritma arī iesaka pieturēties izmeklējot pāri. Abus partnerus vēlams izmeklēt vienlaicīgi. Izmeklēšanai jābūt pēc iespējas pilnīgākai un racionālai, jāņem vērā partneru vecumu, jo kā zināms vecums var būt dabisks šķērslis apaugļošanas procesam. Fekunditabilitāte jeb spēja iestāties grūtniecībai viena menstruālā cikla laikā līdz 35.gadiem sievietei un līdz 40.gadiem vīrietim ir 20-25%.Vēlāk šis procents krītas un tas ir saistīts ar vecumu.

Sievietes izmeklēšana, lai noskaidrotu neauglības cēloņus ir komplicēta. Sievietes neauglības cēloņi var būt ovulācijas traucējumi - anovulācija un ar to saistītās endokrīnās saslimšanas, dzimumšūnu pārneses un embrija implantācijas traucējumi. Šajā gadījumā tiek rekomendētas visas iespējamās vizuālās un invazīvās izmeklēšanas metodes, lai noskaidrotu olvadu caurlaidību, dzemdes dobuma stāvokli, jo olvadi nodrošina spermatozoīda piekļūšanu olšūnai, apaugļotas olšūnas pārnesi uz dzemdes dobumu. Pašā dzemdē jābūt implantācijai atbilstošiem apstākļiem. Olvadu caurlaidības traucējumi var būt iekaisums, endometrioze, saaugumi mazajā iegurnī.

Vīriešu izmeklēšanā vadoša izmeklēšanas metode ir spermogramma. Interpretējot rezultātus var spriest par vīrieša auglību, iespējamo grūtniecības iestāšanās varbūtību.

Trešais solis - ārstēšana.

Kā jau minēju, tad apmēram 10-15% gadījumos, izmeklējot pāri neatrod neauglības iemeslus. Ja iemesls ir zināms, tad uzsāk medikamentozu vai ķirurģisku ārstēšanu, izejot no diagnostiskās atradnes.

Tomēr ne vienmēr tradicionālās ārstēšanas metodes var dot vēlamo rezultātu. Ja bērniņa ieņemšana nav iespējama dabiskā ceļā, tad šobrīd kā ļoti efektīga neauglības ārstēšanas metode ir ekstrakorporālā apaugļošana jeb IVF (olšunas apaugļošana ārpus organisma) vai ICSI (viena spermatozoida injekcija olšūnā, smagas vīrieša neauglības gadījumos). Šobrīd Latvijā ir trīs klīnikas, kas piedāvā šādas iespējas: Reproduktīvās medicīnas centrs”Embrions”, klīnika”EGV”, klīnika”AVA”.

Raksta autors ir Dr. E.Gasiņš, Rīgas Austrumu slimnīca klīnika”Linezers” ginekoloģijas nodaļas ārsts. Tel.7040382 vai 7040243.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!