Sveika, draudzenīt! Rakstu Tev solīto vēstuli par psiholoģiskajām īpatnībām, kas skar sievieti grūtniecības laikā. Visas šīs īpatnības var iedalīt trijās grupās: 1) emocionālās izmaiņas, 2) sava “Es” izmaiņas un 3) uzvedības izmaiņas. Šajā vēstulē es vēlētos Tev pastāstīt par emocionālās attieksmes tipiem, kuri ir konstatēti grūtniecēm un kā tas iespaido sievieti un viņas gaidāmo bērniņu.
Atceries sevi brīdī, kad uzzināji, ka gaidi bērniņu? Tev bija prieks, mazliet bail un kaut kur dziļi apziņas dzīlēs pavīdēja doma, ka vēl nav īstais laiks bērnam un labāk tomēr no šī bērniņa atteikties... Tad Tev palika kauns par šīm domām un Tu tās ātri paslēpi kaut kur tālu, tālu. Tas, kas tādā brīdī notiek Tavā prātā, jāpārdzīvo gandrīz katrai grūtniecei, tikai ir sievietes, kas šīs domas un jūtas pārdzīvo spēcīgāk, citas mazāk izteikti. Ir jāprot sevī ieklausīties un pieņemt savu jauno stāvokli.

Šī sevis un gaidāmā bērniņa pieņemšana emocionāli izpaužas piecos attieksmju tipos. Tie ir:

  1. optimālais emocionālās attieksmes tips,
  2. hipogestognostiskais, ko pārvēršot cilvēku valodā varētu nosaukt par grūtniecību ignorējošo emocionālās attieksmes tipu,
  3. eiforiskais emocionālās attieksmes tips,
  4. trauksmainais tips un
  5. depresīvais.

Šo attieksmju tipu var noteikt, izmantojot I. Dobrjakova aptauju, un rezultātā paredzēt un, ja nepieciešams, koriģēt turpmāko psiholoģisko attīstību, kā arī audzināšanas stilu jau pēc bērna piedzimšanas.

Gribu Tev pavisam īsi raksturot katru no šiem attieksmju tipiem.

Optimālais tips raksturīgs sievietēm, kuras atbildīgi un bez liekas trauksmes uztver savu grūtniecību. Parasti attiecības ar partneri, tas ir ar topošo tēvu ir harmoniskas un bērnu vēlējušies ir abi. Sieviete, uzzinājusi par savu grūtniecību, parasti turpina aktīvu dzīvesveidu, bet rūpējas par sevi un gaidāmo bērniņu, kā arī ieklausās ārsta rekomendācijās un labprāt darbojas pirmsdzemdību sagatavošanās kursos. Optimālais attieksmju tips nodrošina arī harmonisku audzināšanas stilu pēc bērna piedzimšanas.

Grūtniecību ignorējošais attieksmju tips pārsvarā raksturīgs sievietēm, kas nevēlas pārtraukt profesionālo karjeru vai kuras studē. Studentēm parasti šī grūtniecība ir neplānota (tas neizslēdz iespēju, ka viņas priecājas par gaidāmo bērniņu, tomēr psiholoģiski nav gatavas mainīt savu dzīvesveidu). Karjeras sievietēm bērns var būt arī plānots, bet attieksme var būt līdzīga: kamēr vēl varu – strādāšu. Ārsta norādījumus parasti uzklausa formāli un pirmsdzemdību kursus – skeptiski. Ar šo attieksmes tipu pret grūtniecību ir raksturīga neprasme veidot siltas, savstarpējas uzticēšanās pilnas attiecības ar bērnu, audzināšanā raksturīgs atbalsta trūkums un emocionālais atraidījums. Arī audzināšana bieži vien tiek uzticēta auklei vai vecmāmiņām un pašai sievietei ir grūtības ar mātes jūtu attīstību.

Eiforiskais attieksmes tips ir raksturīgs sievietēm ar histēriskām personības ievirzēm vai kuras ilgstoši ārstējušās no neauglības. Ar šo attieksmes tipu sieviete bieži vien gaidāmo bērnu un savu stāvokli izmanto kā manipulācijas līdzekli attiecībās ar citiem cilvēkiem. Vārdos tiek deklarēta milzu mīlestība pret gaidāmo bērniņu, tajā pašā laikā uzmanība tiek pievērsta pašas grūtībām un pārdzīvojumiem, liela uzmanība tiek pievērsta ārsta vizītēm un pirmsdzemdību sagatavošanās kursiem. Tomēr rekomendācijas un ieteikumi ne vienmēr tiek uzklausīti un pildīti. Parasti šīs sievietes nav gatavas reālajām grūtībām, kuras sagaidāmas pēc dzemdībām. Audzināšanā raksturīgs izdabājošs atbalsts bērna vajadzībām, var tikt pārnesti vecāku konflikti uz audzināšanas sfēru.

Trauksmaino tipu raksturo gandrīz nepārtraukti izjūtama trauksme, kas atspoguļojas ķermeņa stāvokļos. Sievietes trauksmainība var būt pamatota, ja ir akūta vai hroniska slimība, slikti materiālie apstākļi, nav tuvinieku atbalsta. Tomēr reizēm var būt arī nepamatota trauksme, kad sieviete pārspīlē vai nevar konstatēt trauksmes cēloni.

Reizēm sieviete nesaņem vajadzīgo atbalstu, jo ne tikai tuvinieki, bet arī ārsti uzskata, ka trauksmainība ir neatņemama grūtniecības sastāvdaļa. Tomēr, konstatējot šo tipu grūtniecēm, ir jābūt vērīgiem, jo trauksmei padziļinoties var attīstīties depresīvais attieksmes tips, kas savukārt var izraisīt saslimšanu. Bērna audzināšana ģimenē raksturojas ar pārspīlētu atbalstu, mātei parasti ir izteikta nedrošība attiecībās ar bērnu, kas nozīmē nekonsekvenci prasībās, kā arī partneru nesaskaņu pārnešana uz audzināšanu.

Depresīvais attieksmes tips izpaužas vispirms ar ilgstošu negatīvi tonētu garastāvokli. Sieviete, kas iepriekš teikusi, ka ilgojas pēc bērna, var sākt apgalvot, ka to vairs nevēlas, baidās, ka bērns piedzims nevesels, ka pati zaudēs dzīvību dzemdībās. Ja pietrūkst saprotošas attieksmes ģimenē, apkārtējie var uzskatīt to par sievietes kaprīzēm un nenovērtēt viņas patieso stāvokli. Ir jāapzinās, ka depresija ir slimība un bieži depresīvi noskaņojumi var signalizēt par šīs slimības sākumu. Šī attieksmju tipa korekcijai var būt nepietiekami ar psiholoģisko sagatavošanos dzemdībām, varētu būt nepieciešamas ārsta konsultācijas un rekomendācijas. Audzināšanas tips šīm sievietēm ir līdzīgs kā trauksmainā tipa, bet var attīstīties cietsirdīgas tendences attiecībā uz bērnu, kurām paralēli novērojama vainas apziņa, kas attiecības ar bērnu padara vēl sarežģītākas.

Tas, ko esmu Tev uzrakstījusi, varētu Tevi nobiedēt. Neuztraucies, nekas no visa šeit rakstītā nav statisks un nemainīgs, lai cik cilvēks būtu stabils, viņš tomēr ir spējīgs mainīties, tikai ir jābūt vēlmei uzzināt, kāds ir stāvoklis un ko ar to iesākt. Psiholoģiskās norises cilvēkā nenotiek uzreiz, tās nav tūlīt pamanāmas, bet tās notiek un mērķtiecīgai sevis izzināšanai un attīstībai ir ilglaicīgs rezultāts. Īpaši, ja runa ir par bērnu audzināšanu, kurā mums diemžēl ir tendence reaģēt tikai tad, kad problēma jau ir radusies, nevis audzināt tā, lai problēmas nerastos.

Ja Tevi vēl aizvien interesē grūtnieču psiholoģiskās sagatavošanās kursi dzemdībām un bērna piedzimšanai, tad zvani man (6178824) un piesakies uz šiem kursiem. Tajos varēsi noteikt savu emocionālās attieksmes tipu, kā arī saņemt atbildes uz Tevi interesējošiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!