Pēcdzemdību periodā galvenās vizuāli estētiskās problēmas ir saistītas ar ķermeni, īpaši ādu. Vienas no izplatītākajām ķermeņa estētikas problēmām šajā laikā ir strijas un celulīts. Par to, kā rūpēties par ķermeni, lai novērstu šīs vizuālā izskata problēmas, stāsta “Veselības centra 4” ķermeņa estētikas speciāliste Linda Bāliņa.
Diagnostika - garantija rezultātam!

Ja ir novērojams celulīts un strijas, pirmkārt nepieciešams apmeklēt ķermeņa estētikas speciālistu un veikt ķermeņa problēmzonu diagnostiku – noteikt celulīta pakāpi un striju vecumu. Uzsākot skaistumkopšanas, ārstniecības kursu, tiek precizēta problēma, klientu izmeklējot ar vizuālām un aparāttehnoloģiskām diagnostikas iespējām.

Lai sasniegtu vēlamo rezultātu, atkarībā no esošās problēmas speciālists izstrādā individuāli piemērotu terapijas plānu. Tas sevī ietver gan mājas darbus (ēšanas paradumu maiņu utt.), gan īpašas fiziskas aktivitātes, gan speciālu kosmētisko līdzekļu lietošanu, gan atbilstošas ķermeņa kopšanas procedūras.

Kā novitāte Eiropas skaistumkopšanas industrijā ir aparāttehnoloģiskās firmas “CERRI” diagnostikas iekārta WELLSLIM. Diagnostikas laikā ievada nepieciešamos parametrus, datus par klienta ikdienas uzturu, fiziskajām aktivitātēm, dzīves stilu, darba veidu, pārslimotajām slimībām, asinsgrupa un Rh faktoru utt. Turklāt šo diagnostiku var veikt arī grūtniecības laikā un bērna barošanas periodā. Atšķirībā no inpedansiometrijas metodes, netiek pieslēgti elektrodi. Visa informācija no klienta tiek iegūta mutiski, to ievadot datu bāzē.

Papildus šai ievāktajai anamnēzei tiek izmantotas mehāniskās mērierīces – kaliptometrs un plikometrs, kas nosaka tauku slāņa biezumu un ādas krokas biezumu. Rezultāta iegūšanai izmanto arī antropometriskos rādītājus - cilvēka garumu, apkārtmēru un platumu dažādās ķermeņa vietās.

Pēc visiem šiem ievadītajiem datiem programma sniedz atbildes rezultātu uz vairākām lapām sākot ar celulīta pakāpi un veidu (ciets, tūskains vai mīksts), muskulatūras, ādas tonusu, ūdens, taukaudu, muskuļaudu daudzuma attiecībām organismā, līdz pat beidzot vēlamo ēdienkarti (īpaši neizmainot esošo uztura režīmu), vingrojumu kompleksu, kas izpildāmi gan sporta centrā, gan mājas apstākļos, un vēlamo figūras korekcijas procedūru kompleksu (atkarībā no klienta laika un finansiālajām iespējām). Figūras korekcijas procedūru laikā ar aparāttehnoloģiskajām diagnostikas iekārtām ir iespējams kontrolēt un salīdzināt iegūtos datus, kas pierāda ķermeņa kopšanas procedūru efektivitāti un klienta līdzdalību figūras korekcijas cikla laikā.

Strijām - nē!

Strijas visbiežāk parādās pēdējā grūtniecības trimestrī, bērniņam strauji pieaugot un palielinoties krūšu dziedzeriem.

Gan grūtniecības laikā, gan pēcdzemdību periodā, lietojot piemērotus ķermeņa kopšanas līdzekļus, veicot kontrastdušas, pašmasāžu, speciālus krūšu muskulatūras vingrojumus, iespējams ievērojami uzlabot krūšu izskatu. Turklāt svarīgi izvēlēties atbilstošu “striju kosmētiku”, jo strijas iedala pēc lokalizācijas vietas, vecuma un veida. Nereti iesaka lietot arī uztura bagātinātājus – antioksidantus, A,E,C grupas vitamīnus un vīnogu polifenolus. Ieteicams nodarboties ar peldēšanu vai ūdens aerobiku, kas tonizē ādu un krūtis.

Skaistumkopšanas iestādēs ārstniecisko kursu, kad nereti līdzās dažādām maskām pielieto aparāttehnoloģijas, krūšu striju mazināšanai var uzsākt ne agrāk kā divas nedēļas pēc bērniņa barošanas pārtraukšanas. Kad sieviete beigusi barot mazuli ar krūti, nekādu ierobežojumu skaistumkopšanas procedūrām nav. Vēlams - lai tās būtu saskaņotas ar ginekologu. Nepieciešamo procedūru skaits, kā arī ilgums ir atkarīgs no tā, cik izteiktas ir strijas. Tomēr jāatceras, ka cītīgi būs jāpilda arī “mājas darbi”!

Kaut arī krūtis ir viena no biežākajām striju lokalizācijas vietām, vēl pamanāmākas tās ir uz vēdera un gurniem. Jāatzīst, ja strijas ir vismaz 6 mēnešu vecas ar izteikti redzamu strijas reljefu, tās likvidēt nevarēs, vienīgi ar dažu estētiskās medicīnas metožu palīdzību iespējams uzlabot to izskatu un vērst strijas mazāk redzamas - padarīt šaurākas, ar gludāku reljefu un pietuvināt ādas krāsai.

Ja bērna barošanas laikā nedrīkst veikt procedūras krūtīm, tad ir virkne ķermeņa procedūras, ko var piemērot jau laktācijas periodā, piemēram, ārīgo aplikāciju terapiju (ķermeņa ietīšanu), mehānisko svārstību terapiju (ultraskaņu), SPA maskas, kompresijas terapiju (bandāžu), kas jau laikus ļaus mazināt strijas.

Celulītam - nē!

Grūtniecības laikā veidojas arī celulīts, jo sievietes organismā notiek hormonālas pārmaiņas, kas ietekmē tauku šūnu uzbūvi un izmērus, ūdens daudzumu šūnās un starpšūnu telpā. Tauku šūnas kļūst lielākas, piepildās ar vielmaiņas gala produktiem un starpšūnu telpā veido lieku starpšūnu šķidruma uzkrāšanos, kā rezultātā izmainās ādas vizuālais izskats. Tā kā hormonālās izmaiņas nav atkarīgas no sievietes sākotnējā svara, celulīts var veidoties gan tievām, gan apaļīgajām sievietēm.

Ja konstatēta 1. celulīta pakāpe, iespējams varēs iztikt ar fiziskām aktivitātēm un piemērotu kosmētisko līdzekli. Taču, ja ir 2. – 4. pakāpes celulīts, labāk netērēt līdzekļus un laiku, meklējot kosmētiskos līdzekļus, bet dot priekšroku radikālākam risinājumam - pretcelulīta procedūru kursam.

Bērniņa barošanas laikā vairāk nāksies uzņemties pašiniciatīvu, dzerot šķidrumu - vismaz 2 l dienā, lietojot atbilstošus ķermeņa kopšanas līdzekļus un veicot pakāpeniskas fiziskās aktivitātes un pašmasāžas. Apmeklējot skaistumkopšanas iestādes, jāizvairās no agresīvām procedūrām, jo tās neizbēgami ietekmē vielmaiņu, līdz ar to nav prognozējama ietekme uz piena dziedzeru darbību. Nedrīkst veikt, piemēram, elektroterapeitiskās procedūras, lāzerterapiju, infrasarkano staru terapiju. Lai novērstu celulītu, noteikti būs jāsastāda ķermeņa kopšanas plāns.

Pārsvarā pretcelulīta procedūru kursu sāk ar limfodrenāžu (organismu attīroša procedūra), tad veic svara korekciju un tikai tad - pamazām tiek novērsts celulīts. Papildus labākam rezultātam ieteicamas ādu savelkošās procedūras.

Procedūras iesaka veikt 1 - 2 reizes nedēļā. Ja ir diagnosticēta 2. celulīta pakāpe, terapijas kurss var ilgt no 2 – 4 mēnešiem. Ja ir 3. celulīta pakāpe, lai iegūtu vēlamo rezultātu, procedūras būs jāapmeklē pat pusgadu. Taču jāzina, ka terapijas kursa ilgumu ļoti ietekmē pašas sievietes līdzdalība – būs jāmaina ēšanas paradumi, jādzer pietiekams daudzums šķidruma, jāveic kontrastdušas, pašmasāžas, vingrinājumi un ikdienā jālieto speciāli kosmētiskie līdzekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!