Foto: stock.xchng

Jautājums: Esmu 11. grūtniecības nedēļā, un esmu bijusi jau 2 reizes uz sonogrāfiju, un nākošreiz man jāiet atkal pēc 4 nedēļām! Mana daktere teica, ka tagad tiek uzskatīts, ka sonogrāfija nav kaitīga bērniņam. Vai sonogrāfija ir kaitīga bērniņam?

Otrs jautājums! Otrajā sonoskopijā (pēc sonoskopijas datiem bērniņam 11. nedēļas un 3 dienas) norādīts uz
misted
draudiem (ja precīzi izlasīju no ārsta rokraksta), un pie “veidojumi” norādīts: augļa galviņai it kā labās auss vietā hiperehg. izaugums (nevar izslēgt artefaktu + nepukst). Esmu ļoti uztraukusies par savu bērniņu un gribu lūgt Jūsu padomu, ar ko man jārēķinās! Kuri vēl ir labi speciālisti, pie kuriem var griezties šādā situācijā un apskatīties sonoskopijā Rīgā?

Atbild dr. Gunta Frīdenberga (ginekoloģijas privātprakse Tukumā):

Sonogrāfiska izmeklēšana nekaitē auglītim, to var izdarīt tik bieži, cik tas ir nepieciešams. Iespējams, ka 2. sonogrāfijas aprakstā vārds “misted” ir termins angļu valodā ”missed”, ko lieto arī pie mums, kas nozīmē apstājušos grūtniecību. Varētu būt, ka ārstam bija šaubas, vai grūtniecība turpina tālāk attīstīties, jo minētais “nepukst’’ varētu nozīmēt, ka netika konstatēta augļa sirdsdarbība. Man liekas, ka Jūsu gadījumā būtu vislabāk konsultēties medicīniski ģenētiskajā centrā, kas atrodas Dzemdību namā. Nosūtījumu varētu dot gan ginekologs, kas Jūs novēro, gan ģimenes ārsts.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!