Saskaņā ar valstī noteikto kārtību, dzemdētājām ar rēzus negatīvo asins grupu, ārstniecības iestāde nodrošina bez maksas antiRh imūnglobulīna devu pēc bērna piedzimšanas, ja bērns piedzimis ar rēzus pozitīvu asins grupu.
Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra 2006. gadam centralizēti ir iepirkusi šo medikamentu Ls 46 053 apmērā. Tādējādi, saņemot valsts apmaksāto dzemdību palīdzības pakalpojumu, ārstniecības iestāde dzemdētājai nodrošina medikamenta saņemšanu.

Atbilstoši Ministru kabineta 2004. gada 21. decembra noteikumu Nr.1036 “Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” 14.3 punktā noteiktajam, no valsts budžeta neapmaksā legāla aborta izdevumus, tajā skaitā antiRh imūnglobulīna ievadīšanu rēzus negatīvām sievietēm. Tādā gadījumā šo medikamentu var iegādāties aptiekā pret ārsta izsniegto recepti. Tā kā šis medikaments Latvijā nav reģistrēts, aptiekas pienākums ir medikamentu sagādāt pēc iespējas īsākā laikā.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: webbaby@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!