Kā ātri uzzināt, vai aiz patīkamās ārienes neslēpjas velnišķīgs raksturs? Tie, kam attīstīta intuīcija, uzticēsies pirmajam iespaidam. Pārējiem noteikti gribas kādu paņēmienu, kādu rīku, kas skaidri pasaka – satiktais cilvēks ir vai nav labs. Ir taču tā?
Piedāvātais rīks saucas rokraksta analīze. Tas nozīmē – pēc rokraksta pateikt, kāds cilvēkam ir raksturs. Spilgtākās iezīmes redzamas, kā uz delnas, nemaz nav jāprasa. Piemēram, fiziskajā jomā trūkst piepildījuma... Tas ir kā redzēt cauri nopietnajai sejai un uzreiz ieskatīties uzskatu pasaulē. Labi, pietiek filozofijas, ķeramies pie lietas.

Virsrakstā solītas piecas briesmīgas rakstura īpašības. Šīs ir viegli nosakāmas rakstura iezīmes, tās atrodamas īsā rokraksta gabaliņā. Ja atrodas 3 no 5, elles vārti ir tavā priekšā... Protams, nepatikšanu pakāpe atkarīga no iezīmju intensitātes un biežuma. Noteikti vajag divreiz pārbaudīt redzamo, pirms izdarīt izšķirošus soļus durvju virzienā.

Draņķīgs raksturs ir kā inde – mazās devās ar to var tikt galā, bet, lielās devās lietojot, izdzīvot nav iespējams. Labākais veids, kā izvairīties no pesticīdiem, ir ēst dabīgu pārtiku. Līdzīgi labākā rīcība slikta rakstura gadījumā ir netikties ar šiem cilvēkiem.

Meli, izlocīšanās

Godīgums ir vispieprasītākā rakstura īpašība. Kas gan tas par draugu, ja viņam nevar ticēt! Jāatzīst, ar godīgumu nav tā vienkārši. Patiesa attieksme veidojas no personības viengabalainības, pašcieņas un vairākām citām īpašībām. Nav viena ātra paņēmiena, kā pateikt, vai cilvēks ir godīgs. Taču meli, īpaši lieli meli, ir viegli nosakāmi.

Lielie meli ir ieraugāmi mazajā burtā o. Burts o ir komunikāciju burts. Tas atklāj ne vien melus, bet arī citas saskarsmes īpašības – noslēpumainību, pašapmānu, pļāpīgumu un atklātību.

Noslēpumainību norāda cilpa uz labo pusi burta o augšpusē. Ja cilvēks raksta tā, kā mācīja skolā, tad viņš nedaudz šo to slēpj no citiem. Jo lielāka cilpa, jo vairāk slēpj.

Pašapmānu savukārt norāda cilpa kreisajā pusē burta augšdaļā. Pašapmāns ir tad, kad patiesību un acīm redzamo persona slēpj pati no sevis.

Lielas abu veidu cilpas vienā burtā – rakstītājs krāpj sevi un citus. Viņš vienkārši aizmirst, kas ir patiesība! Ja šādas cilpas parādās pa retam, vienu no desmit reizēm, rakstītājs nav patoloģisks melis. Viņš melo, bet ne tik bieži, kā to prasa jēdziens "patoloģisks". Mazas cilpas burta iekšpusē norāda, ka persona izvairās un melo par sīkām lietām.

Jo lielāki loki, jo lielāki meli vai arī tiek glabāti lielāki noslēpumi. Ja loki ir lielāki par pusburtu un ir abi reizē – nu ļoti slikts gadījums...

Zema pašcieņa

Kas piemīt visiem veiksmīgajiem cilvēkiem, kuri ir kaut ko sasnieguši saviem spēkiem? Pareizi – augsta pašcieņa. Pretpols ir zema pašcieņa, kad sevi ne īpaši mīl, pret sevi izturas pavirši, slikti sevi vērtē. Paškritisks sevis novērtējums, kas pazemina sevis vērtību pašam savās acīs. Ja tiecies ar kādu, kas sevi augstu nevērtē, kā gan viņš vērtēs tevi?

Zemu novietota šķērssvītra mazajam t burtam – tā ir vieglāk pamanāmā zemas pašcieņas pazīme. Šķērssvītrai jābūt nesaistītai ar nākamo burtu, tikai tad tā liecina par pašcieņu. Zemu – tas nozīmē tuvu burta apakšdaļai, zem mazo a, o, m augšdaļas.

Cilvēks ar zemu pašapziņu baidās neizdošanās un baidās no pārmaiņām, kas var nest neveiksmi. Ja sevi nemīl, cilvēks meklē pārliecību un cieņu pret sevi citos cilvēkos. Tādēļ, ja vēlies iesaistīties attiecībās ar kādu, kam ir zema pašcieņa, tev jābūt ne vien pietiekami drosmei, pašcieņai un personības spēkam priekš sevis, bet arī, lai atbalstītu otra trauslo ego. Otrs cilvēks tevi respektē un idealizē, dara lietas, lai tev iepatiktos. Taču neļauj sevi apmānīt, persona ar zemu pašcieņu vienmēr gaida tik pat daudz pretī.

Pašām jaukākajām meitenēm var būt zema pašcieņa. Viņas ir tik jaukas tādēļ, ka vēlas, lai citi viņas novērtē. Ja tu šādu meiteni aizmirsti atzinīgi novērtēt, viņai nav pamata būt kopā ar tevi.

Katrai lietai ir divas puses. Arī sliktajām rakstura īpašībām var būt labas iezīmes atsevišķās situācijās. Lūk, priekšrocības, kādēļ ir vērts tikties ar cilvēku, kuram ir zema pašcieņa:

  • Darīs visu, lai saņemtu atzinību;
  • Parasti paliek pārāk ilgi sliktās situācijās. Trūkst drosmes aiziet;
  • Tiecas saņemt ļaunprātīgu izmantošanu vairāk kā cilvēki, kuri sevi ciena. Ja esi agresīvs un vēlies partneri, kas tev pakļaujas, iespējams, tev jāmeklē kāds ar zemu pašcieņu.
  • Veselīgas attiecības ir tad, ja cilvēki dzīvo kopā, pamatojoties uz savu personības spēku, uz savām domām par mīlestību un pieķeršanos un vadoties pēc savām labākajām interesēm. Beznosacījuma mīlestība var pastāvēt tikai starp partneriem ar augstu pašcieņu.

    Duāla personība

    Psihē ir fundamentāla dualitāte, kas izraisa neprognozējamas emocionālas reakcijas. Var saukt tās par garastāvokļa maiņām, taču tās iet daudz dziļāk. Par emocijām atbild vairāk kā viena smadzeņu daļa. Ja kuģi vada divi kapteiņi, nekas labs tur nevar sanākt, īpaši krīzes situācijās.

    Kā to pamanīt rokrakstā? Ir acīmredzama burtu sagāzuma maiņa pa labi un pa kreisi vienā teikumā.

    Cilvēkā it kā ir divi "es". Viens ir jauks, atklāts, atvērts, komunikabls. Otrs – sevī ierāvies, noslēgts, drūms. Parasti jaukā personība ir ekstra mīļa. Laipna, devīga, jautra, izklaidējoša. Tādu to redz labajās dienās. Taču jāatceras – jāņem vērā viss iesaiņojums, iesaistoties attiecībās.

    Var izvairīties no drauga, kad viņš ir ļaunā garastāvoklī. Attiecībās tas ir grūti – tā uzreiz pamest pilsētu uz divām dienām, kad otras pusītes nepatīkamā daļa parāda sevi.

    Paranoja

    Paranoja, jeb ļoti jūtīgs pret kritiku – pārāk labi apzinās citu cilvēku uztveri par sevi. Tās ir bailes no nosodījuma. Tā ir valdonīga vajadzība pēc atzinības.

    Parādās kā cilpa mazo burtu d un t kātos. Jūtīgums par sevi kā par personu parādās burtā d. Jūtīgums par idejām un filozofiju parādās burtā t. Jo platāka cilpa, jo izteiktāks jūtīgums. Paranoja ir tad, ja cilpa ir kā piepūsts balons ar līdzenu augšu.

    Patiesi paranoisks cilvēks bieži ir uzbūvējis daudz aizsardzības mehānismus. Viņš var teikt: "Mani neuztrauc, ko citi domā." Šāda cilvēka aizsardzība var būt tik stipra, ka viņš vairs nejūt savas atvērtās brūces. Jūtīgums pret kritiku ir kā atvērta brūce un kritika ir kā sāls, ko tajā ber. Jo platāka brūce, jo platāka cilpa rokrakstā. Ja cilvēks raksta ar uzpūsti lielām cilpām un saka, ka neraizējas par citu domām...

    Paranoja ir nepamatotas bailes. Cilvēks var pēkšņi sajust, it kā otrs būtu nostājies pret viņu, un attiecīgi vērsīsies pretī. Persona, kas jūtas iedzīta stūrī, reaģēs kā noķerts dzīvnieks. Viņš cīnīsies. Viņa pārspīlētās bailes no vajāšanas liek viņam justies noķertam un partneris būs viņa upuris. Ja jātiek galā ar šādu rakstura iezīmi, novērtē viņu atzinīgi. Bieži izsaki komplimentus. Tā kā viņš meklē atzinību, saki, ka tev patīk viņa apģērbs. Ja tu dosi patiesus komplimentus, šāds cilvēks ēdīs tev no rokas, jo tu dod to, ko viņam visvairāk vajag – atzinību. Ja iestāsies paranoja, jaukums pazudīs vienā acumirklī.

    Izaicinājums

    Citiem vārdiem – manipulācija, dusmas uz pretējo dzimumu, nepieciešamība pēc izaicinājuma.

    Parādās burtos a, c, un d. Āķveidīga līnija, kas veido aplīti burta augšpusē. Izskatās pēc bites dzeloņa.

    Cilvēki ar šādiem dzeloņiem rokrakstā gūst prieku dzeļot citus. Parasti pretējo dzimumu. Atkarībā no citām rakstura īpašībām, tā var būt spēle vai ļaunprātīga uzvedība. Attiecībās – nepieciešams izaicinājums, lai paliktu ieinteresēts. Meklē, kur kārtīgi izkašķēties. Spēlē spēlītes. Šis ir tas tips, kas saka: "Es neciešu spēlītes." Nav apmierināti ar jaukiem cilvēkiem. Pievelk dumpīgums, mežonīgums, nepieradināmība. Jūt aizrautību vajāšanas procesā. Par noķerto vairs neliekas ne zinis.

    Gribēs otru cilvēku tikai tad, ja viņš būs jānoķer. Ja gribi iepatikties šādai personai, tad izturies nepieejami, vienaldzīgi. Šāda attieksme der visiem gadījumiem, bet ir vienīgā, kas der šiem cilvēkiem.

    Attiecības kļūst par spēli. Mīlestība – neparedzama un juceklīga.

    Pārskats

    Jāpiebilst, ka atsevišķu rakstura iezīmju atrašana rokrakstā sniedz ieskatu uz aisberga redzamo daļu. Ir jāizanalizē visas atrodamās iezīmes, tās jāapvieno vienā veselā, viengabalainā tēlā. Iespējams, ka kontekstā viss ir pat pieņemami. Tāpat nav teikts, ka rokrakstā redzamā iezīme noteikti izpaudīsies. Ja būs atbilstoši apstākļi, ir lielāka varbūtība, ka tā notiks.

    Ir daudz citu rakstura īpašību, ar kurām nebūtu vēlams sadzīvot. Katram pašam jāsastāda savs saraksts. Uzskaitītās ir visbriesmīgākās jebkurā gadījumā. Mierinājumam – smagākajās formās tās ir reti sastopamas.

    Katrā gadījumā rokraksta analīze ir jautrs sarunu temats tikšanās reizēs. Aizraujoši, mistiski, nesaprotami un interesanti – tieši tas, ko vajag pirmajos randiņos. Vairāk par rokraksta analīzi var uzzināt te: http://mansrokraksts.lv.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!