...tā par viņu teicis kāds slavens modes mākslinieks. Naomi – pirmā no tumšādainajām modelēm, kura rotāja pasaules populārāko žurnālu vākus. Viņas sasniegumi modes pasaulē ne tikai bija revolucionāri, viņa pati kļuva ātri vien zināma pasaulei sava nepanesamā un kaprīzā rakstura dēļ.
Tomēr Naomi skaistums allaž visus ir vilinājis, vienmēr tas ir ticis dievināts. Mis šokolāde, melnā pantera, nakts karaliene... Un, kā viņa pati par sevi trāpīgi teikusi: "Mans skaistums kompensē manu raksturu. Gluži kā kaķim...."

Jā, kaķim, kurš staigā, murrā vai asina nagus tikai, kur vien pats to vēlas.

Sakniebtas lūpas, piecirsta kāja un skaidri izteikta pavēle jau no mazotnes

Naomi Kembela dzimusi 1970. gada 22. maijā Strīthamas pilsētā Londonas dienvidos. Viņas asinīs rit afrojamaikiešu asinis, taču mantojumā ir arī ķīniešu izcelsme, kas nāk no tēva puses. Tas arī, domājams, ir viena no viņas panākuma atslēgām – interesantie un neparastie raduraksti. Tomēr tumšā ādas krāsa sākotnēji nebūt ne pozitīvi pavēra daudzas iespējas.

"Kad biju maza, daudz cietu, jo biju tā sauktā melnā. Tobrīd vēl izteikti pastāvēja šie rasistiskie uzskati, kas man bieži traucēja ko sasniegt," bērnību atceroties, stāsta Naomi. "Turklāt visi bija pieraduši pie eiropiešu sejas standartiem." Tomēr, kā zināms, Naomi izdevās modes pasauli padarīt krāsainu, jo šodien viņas vārdu pazīstam pasaules slavenāko modeļu sastāvā. Kādā no intervijām, kur Naomi jautāja, vai viņa nevēlētos atbrīvoties no savas ādas krāsas, kā Maikls Džeksons, viņa atbildēja: "Protams, ne. Domāju, ka šodien mani pat mazliet apskauž tās dēļ."

Naomi savu tēvu neatceras, jo meitenes vecāki izšķīrās, kad viņa bija pavisam maziņa. Kad māte apprecējās otru reizi, ar nākamo meitenes patēvu attiecības arī nevedās, kā vēlētos māte. Mazā Naomi jau bērnībā parādīja savu smago raksturu, kad izteica tiešus pārmetumus, kaut arī pašai bija nieka desmit gadu: "Mans lepnums nespēja pieņemt sev svešu cilvēku kā savu nākamo tēvu. Tas nebija iespējams. Tobrīd domāju, ja viņš vēlas te dzīvot, tad nāksies klausīties manas pavēles – grib viņš to vai ne."

Un tas tā arī bija. Patēvs, kaut neko sliktu negribēdams, allaž tika apbērts ar naida pilniem vārdiem un bieži viņa deguna priekšā aizcirtās Naomi istabas durvis – tur viņš tā arī nespēja nekad ieiet, pat ja piedāvāja palīdzēt mājas darbos. Turklāt mazā Naomi nepavisam otrpus durvīm neraudāja spilvenā, kā bieži dara viņas vienaudzes, bet ik mirkli no jauna centās izrīkot un nolikt sev vēlamās vietās savus vecākus. Māte ļoti to pārdzīvoja un no sirds centās izrunāties ar dumpinieci, bet tas viss bija lieki – Naomi vienmēr uzskatīja sevi līdzvērtīgu pieaugušajiem, un tad kāpēc lai viņa nedrīkstētu uzstādīt savus ultimātus un prasības?

Līdzīgi notika arī skolā, kurā viņa mācījās. Visi klasesbiedri bija nostādīti Naomi izvēlētās pozīcijās. Kā stāsta viena no Naomi audzinātājām: "Šī meitene jau no bērna kājas zināja, ko vēlas. Viņa vienmēr uzskatīja, ka pēdējais vārds piederēs viņai, un citas iespējas vienkārši nepastāv."

Neviens bērns nevēlējās piedzīvot Naomi dusmu lēkmi un skandālu, tāpēc arī viņai paklausīja uz vārda. Bet īstenībā, ja arī tobrīd mazajai Nnaomi šķita, ka tā ir vislabāk, šī rīcība daudz darīja pāri tieši viņai, jo pati sevi izlutināja, vergojot savām kaprīzēm.

Parkā satiktais liktenis

Viņas karjera aizsākās, kad meitenei bija tikai piecpadsmit gadu. Tas bija brīdī, kad Beta Bolda no "Elite" modeļu aģentūras pilsētas parkā pamanīja Naomi un piedāvāja uzņemt dažas proves bildes. "Redzot Londonas pilsētas parkā šo garo meiteni ar interesantajiem vaibstiem, ilgi nedomāju un uzaicināju viņu uz fotoprovēm. Tas bija mans kārtējais veiksmīgais lēmums, jo biju atradusi brīnumu," Naomi biogrāfijā stāsta Beta. Šīs bildes izdevās, un tā lēnām atvērās Naomi karjeras ceļa sākums.

Naomi nekad bērnībā nebija iedomājusies kļūt par modeli: "Mācījos par dejotāju, jo mana māte visu savu dzīvi bija dejotāja, es vēlējos doties viņas pēdās, bet liktenis laikam bija lēmis citādāk, kad noorganizēja man nejaušo tikšanos ar pareizo cilvēku."

Pēc bildēšanās "Elite" sākās viņas modeles darbs. Viņa bija pirmā melnādainā modele, kura rotāja franču un angļu pasaules slavenā žurnāla "Vouge" un "Times" vākus, kas iepriekš tikai un vienīgi vāka bildēs izcēla aristokrātisko baltumu.

"Atceros, ka uz pirmo fotosesiju Parīzē mani pavadīja visa ģimene. Tad gan biju paraugmeitene, jo vēlējos taču būt laba un paklausīga, izpildot pieaugušo lietas," stāsta Naomi Kembela.

Naomi strādāja ar tādiem zināmiem zīmoliem kā Ralph Lauren, Versace, Jazz, Dolce & Gabbana u.c.

Lai tik kāds pamēģina stāties Naomi ceļā!

"Es nevilkšu šo kleitu! Dzirdi, aizvāc to tūlīt projām! Atdod ubagiem un nedomā man vēlreiz ko tik šausmīgu atnest," tā bieži kliedza Naomi uz savām fotosesijas palīdzēm. Un palika arvien sliktāk un sliktāk, jo melnā princese, sajuzdamās kā zvaigzne, centās savas kaprīzes izkliegt visskaļāk. Viņa neieradās laikus uz fotosesijām, pēkšņi mainīja savus lēmumus, lauza līgumus, plēsa dārgus tērpus... "Likās, ka viņa to visu dara speciāli, lai izvestu mūs visus no pacietības. Viņa burtiski uzprasījās, lai viņu nīstu. To normāls cilvēks vairs nevarēja paciest – viņas izlēcienus," stāsta kāda Naomi bijusī ģērbēja.

Pati Naomi šo laiku atzīst par haosa un apkārtējo stulbuma parādīšanu viņai: "Bet ko viņi visi – grimētāji, ģērbēji un fotogrāfi iedomājas? Ka es klausīšos viņu padomos? Tā taču ir ņirgāšanās – man ko kritizēt vai ieteikt..."

Pēc laika bija jau pirmā apsūdzība Naomi, ko iesniedza viņas mājkalpotāja par tās fizisku iespaidošanu. Pēc šīs apsūdzības pasaule saprata, ka Naomi ir nepieciešama krietna atpūta, ka vairs nav iespējams ar viņu strādāt: "Tas pielika punktu visam. Neviens ar viņu vairs nevēlējās strādāt, jo nepietiek, ka viņa traki skandalē, bet arī vēl iznīcina pēdējos dārgos tērpu eksemplārus," stāsta kāds modelētājs.

Tomēr tas tā nenotika – viņai allaž bija piedāvājumi. Viņa vienmēr bija pieprasīta, jo nācās vien atzīt, ka skaistuma dēļ viņai piedos daudz ko.

"Ja viņi visi tobrīd gribēja ar mani sastrīdēties – tā ir viņu vaina. Es nekad nelūdzos un nepazemojos, jo visos darbos esmu pārliecināta par sevi," atzīst Naomi.

Un tā arī bija, jo, kamēr dizaineri grieza zobus, lai paceltu klausuli kārtējam piedāvājuma zvanam Naomi, viņa jau sevi pierādīja mūzikas pasaulē, izdodot savu debijas albumu "Babywoman". Japānā viņu pat ļoti atzina, jo vienu no dziesmām iedziedāja kopā ar kādu japāņu dziedātāju.

Un tad nāca arī otrs Naomi radošā izpildījuma lauciņš: viņa sāka filmēties. Naomi ir filmējusies kopā ar tādām zvaigznēm kā Madonna, Spaiks Lī, Stallone, Vūpija Goldberga u.c.

Kaprīza un izvēlīga arī attiecībās ar vīriešiem

Kembela ir tikusies ar ļoti daudziem vīriešiem, starp kuriem bijušas tādas slavenības kā aktieris Roberts de Niro, U2 dalībnieks Adamss Kleitons, bokseris Maikls Taisons, F-1 komandas kapteinis Flavio Biators. Kā viņa pati atzīst, šie dažādie vīrieši bija viņas īstie meklējumi:

"Meklēju savu īsto mīlestību, ar kuru pavadīt dzīvi kopā. Meklēju viņu, jo nezināju, kāds viņš būs. Vai tas būs aktieris, vai sportists... Jauns vai vecs... Tāpēc manā pieredzē ir ļoti daudzi un dažādi vīrieši," atzīst supermodele.

Kā pati saka, iemīloties ļoti ātri un tad ar visām emocijām pieķeras savam izredzētajam. Tomēr, kā vienu no kaislīgākajām mīlestībām Naomi dzīvē var droši minēt spāņu dejotāja Hoakina Kortesa vārdu. Attiecības ar viņu Naomi bija visdārgākās un nozīmīgākās, jo viņai likās, ka viņš patiešām būs īstais.

"Viņa bija pat nomierinājusies un beigusi tiranizēt visus apkārtējos. Viņai eksistēja tikai viņš un pasaule, kas bija saistīta ar viņu," stāsta kāda Naomi draudzene. Tomēr liktenis nebija lēmis viņai šīs attiecības par liktenīgām, jo reiz, kad Naomi vēlējās pārsteigt savu vīrieti ar nepieteiktu vizīti, viņa pieķēra viņu krāpjam.

"Tas bija kas šausmīgs... Es biju šokā. Mans mīļotais atradās gultā ar kaut kādu parastu piloti. Tobrīd nesapratu, ko daru, un, atverot logu, izlēcu pa to," atceras Naomi. Grūti to nosaukt par pašnāvību, jo viņa izlēca pa otrā stāva logu un tika cauri ar dažām skrambām, bet tas viņu bija satriecis līdz pilnīgam šoka stāvoklim. Pēc laika, vairākām izdzertām alkohola pudelēm, izpīpētiem cigarešu blokiem, izraudātām asarām un izkliegtiem lamu vārdiem viņa nomierinājās un sāka dzīvi no sākuma.

"Sapratu, ka nav vairs vērts viņa dēļ ciest. Viņš ir jāsāk neieredzēt – tā būs vieglāk. Un man pašai ir sevi jāiemīl un jāsāk kopt," toreiz nolēmusi Kembela.

Un tomēr, kā jebkura sieviete, viņa vēlas mīlēt un būt mīlēta

Lai kādi sarežģījumi un konfliktsituācijas ir gadījušās viņas ceļā, Naomi tomēr ir un paliek sieviete, kura alkst ģimeni.

"Man dzīvē ir bijuši daudzi emocionāli pārdzīvojumi un krīzes. Esmu ārstējusies pat dusmu terapijā, lai sevi mainītu, bet man ir un paliek tāds raksturs. Tomēr ļoti cenšos, jo vēlos vīru un bērniņu," atzīst Naomi. "Esmu sieviete, nevis tikai žurnāla vāciņš!"

Nesen viņa arī kopā ar Dalailamu ir uzsākusi vākt naudas līdzekļus Unesco fondam, lai palīdzētu nabadzīgiem bērniem visā pasaulē.

"Ļoti ceru, ka spēšu mainīties un savaldīt sevi, jo, lai būtu ģimene, ir ļoti jācenšas..."

Pašreiz Naomi ir izārstējusies no narkotiku atkarības un regulāri apmeklē psihoterapeitus, lai spētu savaldīt savas dusmas un agresiju.

Tāpat Naomi ir ietekmējis smagais modeles darbs, kas prasa daudz spēka un nervus. "Jā, mans izvēlētais darbs ir brīžam pārlieku smags, kas atņem man daudz spēka. Darbs neaprobežojas tikai ar modes skati. Pēc tās ir neskaitāmas tikšanās, fotografēšanas un intervijas. Turklāt pati ceļošana ir ļoti nogurdinoša," atzīst Naomi.

Mūžīgās ceļošanas dēļ arī viņa nespēj noturēt un veidot nopietnas un stabilas attiecības, pēc kā ilgojas jau sen.

Sasniegumi:

  • Pirmā melnādainā modelē, kura ir pozējusi franču un Lielbritānijas izdotajam "Vouge" un "Time" žurnālam.
  • Filmējusies daudzos populāru mūziķu videoklipos. Piemēram, M. Džeksona, Dž. Maikla un Boba Marleja klipos.
  • Fotografējusies arī kopā ar Madonnu ilustrācijām viņas grāmatai "Sex".
  • Ir mēģinājusi dziedāt un filmēties dažās filmēs, kā arī pati raksta romānus. Ir iznākušas divas viņas grāmatas – "Gulbis" un "Naomi".
  • Kopā ar Ellu Makfersoni un Klaudiju Šīferi vada "Fashion Cafe" Ņujorkā.
  • Ir veiksmīga kosmētikas un smaržu līnija "Naomi Campbell".
  • Režisors Kventins Tarantino bija iecerējis viņu lomai "Kill Bill", Umas Tūrmanes vietā.
  • Šis tas vēl par melno princesi:

  • Naomi degunu rotā rēta, bet uz rokas ir ietetovēti burti F.B.
  • Atkarība no kurpēm, kas robežojas ar fetišismu.
  • Ir bijuši vairāki aresti, jo fiziski iespaidoja savas mājkalpotājas.
  • Vairākus gadus bijusi atkarīga no narkotikām.
  • Nav bijusi neviena plastiskā operācija un diēta.
  • Ienākumi 2000.gadā sasniedza gandrīz 30 miljonus.
  • Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!