Visur tagad cilvēki bauda vasaru, tomēr pašiem mazākajiem karstā saule nodara lielu kaitējumu veselībai – tā kā bērnu āda ir mazāk pigmentēta, tad tā apdeg ātrāk nekā pieaugušajiem. Tomēr, ievērojot dažus sauļošanās noteikumus, nekas nevar stāties ceļā saulainām ģimenes brīvdienām pie dabas.
Ja pieaugušie instinktīvi meklē ēnainu vietu, tiklīdz karstums kļūst nepanesams un saule stipri dedzinoša, tad mazi bērni rotaļājoties nenovērtē saules staru stiprumu. Tāpēc mazuļiem un maziem bērniem līdz divu gadu vecumam vasarā vienmēr jāspēlējas tikai ēnā un arī tur viņus jāsargā no saules stariem ar krekliņu, biksēm un vieglu salmu cepurīti. Speciāls apģērbs ar tajā iestrādātu UV staru aizsardzību maziem bērniem būtu ieteicams. Un neatkarīgi no tā, vai viņi spēlējas saulē vai ēnā, pirms katras došanās laukā bērna rokas, kājas, seja, kakls un ausis ir jānoklāj ar krēmu (vēlams krēmu nevis ierīvēt ādā, bet vienmērīgi, viegli uzklāt, savādāk tas zaudē savu efektivitāti).

Zinātnieki noskaidrojuši, ka bērnībā bieži iegūti saules apdegumi vēlāk dzīvē veicina pastiprinātu dzimumzīmju veidošanos, kas savukārt palielina ādas vēža risku. Galvenie vaininieki nav UVB stari, kuri izraisa tiešu saules apdegumu, bet gan UVA stari, kuri iespiežas dziļāk ādā. Pat koku paēna un viegls apģērbs nespēj pilnībā aizturēt agresīvos UVA starus. Tāpēc, iegādājoties saules aizsarglīdzekļus, vajadzētu pievērst uzmanību tam, lai tie pasargātu ne tikai no UVB, bet arī UVA starojuma. Pašiem mazākajiem vislabākais būtu krēms ar UVB faktoru 35 un vairāk, un UVA faktoru 16.

Svarīgāko ieteikumu pārskats:

  • Mazuļiem un maziem bērniem līdz divu gadu vecumam jāspēlējas ēnā.
  • Neliels saules sargs pie bērnu ratiņiem vasarā ir piemērotāks nekā uzlokāmais jumtiņš, jo sniedz labāku ventilāciju.
  • Krekls ar garām piedurknēm, bikses un salmu cepurīte mazulim ir ideāls apģērbs vasarā.
  • Pašiem mazākajiem tiek ražots speciāls apģērbs, kurā ir iestrādāts UV staru aizsardzība.
  • Rokas, kājas, seju, kaklu un ausis vienmēr jānoziež ar saules aizsargkrēmu.
  • Vislabāk piemēroti ir saules aizsarglīdzekļi ar augstu UVB un UVA filtru.
  • Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!