Septembris ir laiks, kad ielās un sabiedriskajā transportā atkal redzam skolēnu bariņus, kuri steidzas uz vai no skolas. Kādiem tas ir pirmais mācību gads, citiem jau piektais vai varbūt pēdējais vidusskolā. Lai vai kā, skolēnam, lai viņš kārtīgi varētu veikt savus pienākumus, nepieciešama atbilstīga vide mājās, vajadzīgs darba galds, pie kura netraucēti pildīt mājasdarbus un pie kura būtu patīkami apsēsties, kas motivētu radošam darbam.
Tāpēc svarīgi ir, ja vecāki pievērš lielu uzmanību tieši bērna darba vides iekārtošanā – rakstāmgaldam, apgaismojumam un krēslam.

Rakstāmgalds ir vieta, kur skolēns, atnākot no skolas, sēdīsies pildīt mājasdarbus. Lai mācīšanās būtu kvalitatīva, svarīgi ir ievērot trīs nosacījumus – pēc skolas bērnu mudināt pildīt mājasdarbus vajadzētu tikai pēc stundas atpūtas brīža, fonā izslēgt televizoru vai skaļu mūziku, kas varētu novērst uzmanību, kā arī rakstāmgaldu izvēlēties atbilstoši viņa vajadzībām un vecumam.

Stāsta psiholoģe Marika Dukaļska: "Sākumskolas skolēnam rakstāmgalds varētu būt mazāks, lai uz tā būtu pēc iespējas mazāk priekšmetu, kas tieši neattiecas uz mācīšanās procesu. No pamatskolas vecuma skolēni mācību darbam izmanto arī datoru, kā arī palielinās mācību materiālu apjoms, tāpēc galdam vajag būt tik lielam, lai bērns pie tā varētu darboties brīvi, sēžot taisni pie galda, nevis pie maza tā stūrīša, jo pārējo vietu aizņem dators un citi priekšmeti." Vismazākā ieteicamā galda virsma ir 120x80 cm.

Tā kā bērni aug ļoti strauji, tad galdu vēlams iegādāties regulējamu, lai varētu paildzināt tā izmantošanas laiku. Galda augstumam jābūt tādam, lai attālums starp acīm un grāmatu vai burtnīcu būtu 30-60 cm, pretējā gadījumā bērna redze bojāsies, viņš sēdēs saliektu muguru un jutīsies neērti.

Psiholoģe M. Dukaļska uzsver, ka galvenais ir, lai bērnam viņa rakstāmgalds patiktu. Ideāli, ja viņš pats to var izvēlēties, jo pozitīvas emocijas, sēžoties pie sev tīkama un ērta galda, veicina mācību motivāciju.

Lai uz galda nebūtu nekārtības, ieteicams izvēlēties rakstāmgaldu ar atvilktnēm, kur skolēns var salikt savas mācību grāmatas un burtnīcas. Uz galda jāatrod vieta arī trauciņam, kurā salikt pildspalvas un zīmuļus, kā arī galda lampai, kuru izmantot, kad ārā kļuvis tumšs. Galda lampa jānovieto bērnam kreisajā pusē, lai apgaismojot galdu, tā neveidotu ēnas no rokām. Lampai jāizvēlas 60w spuldzīti, jo vājāks apgaismojums bojā acis, bet spožāks nogurdina tās un rada papildu slodzi bērna psihei.

Svarīgāk par labu rakstāmgaldu

Lai bērnam patiktu mācīties un viņam tas izdotos labi, svarīgs nosacījums ir labvēlīga vide šim procesam. Būtiski, lai laikā, kad bērns pilda mājasdarbus, vecāki rūpētos, lai viņam netraucē ieslēgts televizors vai skaļa mūzika, lai nav jāklausās ģimenes locekļu sarunas vai jārisina domstarpības ar brāli vai māsu. Jo mierīgāka un klusāka būs vide, jo vieglāk bērns koncentrēsies mācību darbam. Vecākiem jāsaprot, ka bērnam, jo īpaši sākumskolas gados, kad viņš vēl tikai mācās mācīties, ir ļoti svarīgs vecāku atbalsts, ieinteresētība un līdzdalība viņa mācību procesā. Tādēļ vēl svarīgāk par rakstāmgaldu ir vecāku uzmanība un palīdzība.

Būtiska nozīme ir telpai, kur skolēns mācās. Kā iesaka speciālisti, tai vajadzētu būt gaišai, pasteļtoņos. Uz sienām nav vēlamas tapetes, kas rotātas ar lieliem zīmējumiem. Krāsu psiholoģijā aprakstīts, ka dzeltenā krāsa stimulē smadzeņu darbību un veicina jaunas informācijas uztveršanu. Protams, nevajag arī pārspīlēt un ar šo krāsu pārsātināt visu istabu, jo tā vienlaikus nogurdina acis un pie ilgstošas iedarbības pazemina spēju koncentrēties.

Tā kā dabiskais apgaismojums ir daudz veselīgāks par mākslīgo, tad galdu ieteicams novietot tuvāk logam. Sēžot pie galda, labāk, ja aiz muguras ir siena, jo tas dod papildu stabilitātes un drošības izjūtu. Vēlams bērnam pie galda nesēdēt ar muguru pret zonu, kur mājās noris aktīva darbība, jo tas savukārt rada neapzinātu nedrošību un novērš uzmanību no mācīšanās.

Mīļlietiņas, kas motivē

Ja vēlaties bērnu motivēt mācību procesam, padarīt viņam to tīkamāku, tad uz galda var novietot kādu viņa talismanu vai mīļlietiņu, tikai jāatceras, ka šo priekšmetu nedrīkst būt vairāk par diviem, trim, jo pieaudzis cilvēks vienlaikus vidēji spēj uztvert septiņus elementus, bērns – vēl mazāk. Ja šo nieciņu skaits būs pārāk liels, bērnam nāksies grūti koncentrēties mācībām. Kā uzsver psiholoģe M. Dukaļska, noteikti nevajag krāsot galdu dažādos toņos vai aplīmēt ar bildēm, tas novērsīs bērna uzmanību un prasīs lielāku piepūli, lai koncentrētos darbam.

Svarīgi ievērot bērna vecumu. Pusaudžu gados vecākiem jāturpina sekot līdzi un interesēties par mācībām, taču rakstāmgaldu noteikti atļaut viņam iekārtot tādu, kāds pašam šķistu ērts un patīkams.

Ieteikumi pirms lielā pirkuma

Pirms dodaties uz mēbeļu veikalu pirkt rakstāmgaldu, jāapsver dažas lietas. Pirmkārt, vai uz galda atradīsies dators, otrkārt, kurā istabas vietā to plānojat novietot, treškārt, cik ilgam periodam to pērkat. Lai gan datorgaldi ir nedaudz dārgāki par parastiem rakstāmgaldiem, tomēr to pieprasījums pēdējo gadu laikā ir audzis, jo šodien lielai daļai skolēnu mājās ir dators. Šādi galdi ir ļoti ērti, jo tos var izmantot arī kā parastu skolēna darbgaldu, uz kura pildīt mājasdarbus.

Ļoti svarīgi ir pirms pirkuma zināt, kur būs novietota šis bērnam tik nepieciešamais galds mācībām. Ja istaba ir neliela, tad rakstāmgaldu var ievietot stūrī vai iegādāties to, apvienotu ar skapi vai gultu, tā samazinot mēbeļu apjomu. Mēbeļu salonos ir iegādājami galdi, sākot no ierastās taisnstūra formas, līdz pat kam daudz oriģinālākam – rakstāmgaldu ar savdabīgu virsmas izliekumu, interesantiem skapīšu un dažādu lādīšu izvietojumiem un vēl, un vēl.

Ja vēlaties, lai galds bērnam kalpotu ilgāk, tad speciālisti iesaka to izvēlēties regulējamu vai pirkt nedaudz lielāku, jo pretējā gadījumā tas noderēs īsāku periodu un jau pēc neilga laika atkal būs jādodas uz mēbeļu veikalu skatīt jaunu. Standarta izmēru galdi ir domāti cilvēkiem, kuru augums sasniedzis apmēram 1,65 m.

Ja bērns, sēžot pie galda, ar kājām nevar aizsniegt grīdu, tad obligāts nosacījums ir iegādāties kāju paliktnīti.

Ja vēlaties justies lepni par savu bērnu sekmēm, tad ziniet, ka attiecīgu ieguldījumu jāsniedz arī jums. Pareizi izvēlēts bērna rakstāmgalds, vide, kas ir labvēlīga un motivējoša mācību procesam, kā arī jūsu atbalsts un uzmanība ir atslēga skolēna labām sekmēm un panākumiem nākotnē!

Kopsavilkumā:

  • Galda augstumam jābūt tādam, lai attālums starp acīm un grāmatu vai burtnīcu būtu 30-60 cm.
  • Krāsu psiholoģijā aprakstīts, ka dzeltenā krāsa stimulē smadzeņu darbību un veicina jaunas informācijas uztveršanu.
  • Vēlams, lai bērns pie galda nesēdētu ar muguru pret zonu, kur mājās notiek aktīva darbība, jo tas rada neapzinātu nedrošības izjūtu un novērš uzmanību no mācīšanās.
  • Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!