Jautājums: Labdien! Mani satrauc mana četrgadīgā dēla dzirde. Visu laiku viss bija kārtībā, bet nesen viņš slimoja ar bronhītu un vispār regulāri slimo, jo sāka iet dārziņā, tad iesnas un klepus ir gandrīz visu laiku, kā izārstējam, tā pēc nedēļas atkal jau klāt!

Un tagad ievēroju, ka viņam ir slikta dzirde. Jārunā diezgan skaļi, lai viņš mani dzirdētu. Jautāju ģimenes ārstam, viņa teica, ka tā varot būt, jo pie saaukstēšanās varot uzpampt aizdegunes mandele, kas traucē dzirdei. Bet tagad viņam ir tikai nelielas iesnas un tāpat nav atgājis. Biju to novērojusi jau agrāk, bet tad parasti atgāja un bija viss kārtībā. Gribētu zināt, cik nopietni tas var būt. Paldies!

Atbild LU MF asoc.prof. Enoks Biķis, pediatrs:

Ļoti cienītā māmiņa! No Jūsu stāstītā jāsecina, ka Jūsu četrgadīgajam dēlēnam bērnu dārza apmeklēšana nenāk par labu, jo viņš tajā ir pakļauts kontaktiem ar augšējo elpceļu vīrusu infekcijām, bet organisma pretestības spēja, lai pārvarētu vīrusu infekcijas, nav pietiekama. Augšējo elpošanas ceļu iekaisumi neizbēgami rada pietūkumu Eistāhija kanāla rajonā, kas saista vidusauss dobumu ar aizdeguni, tāpēc var būt ausu "aizkrišana", vai arī pazemināta dzirde.

Jāpaaugstina organisma pretestības spēja, izmantojot vitamīnus, svaigu gaisu un citus dabas faktorus, kā arī racionālu dienas režīmu, ja apstākļi to atļauj, uz kādu laiku jāatturas no bērnudārza apmeklēšanas, lai izvairītos no kontaktiem ar respiratoro vīrusu infekcijām. Jūsu dēlēnam obligāti nepieciešama konsultācija Latvijas Bērnu dzirdes centrā, Rīgā, Lielvārdes ielā 68/1, tur tiks veikta arī nepieciešamā LOR orgānu (ausu-kakla-deguna) apskate.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!